0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Безполезен баласт? Защо тялото се нуждае от фибри


Често се говори за полезността от приема на фибри. И с какво точно са полезни фибрите за организма, можем ли да минем без тях и откъде се набавят фибри в ежедневието?

Ползата от фибрите може да изглежда парадоксална за много хора: това вещество не се усвоява в храната. Те преминават транзит през храносмилателния тракт. Беше време, когато подобни хранителни компоненти се наричаха баластни вещества. Изводът беше, че те не са необходими, като баласт. После се опитаха дори да се отърват от тях. Например, поради това започна да се произвежда много фино смляно брашно, от което бяха отстранени и най-малките примеси. Между другото, днес това брашно е много популярно. Това е добре познатото пшеничено брашно от най-висок клас, което се използва за направата на бял хляб, франзели, печива и много други.

С какво може да бъде полезна субстанция, която не се абсорбира и не внася нищо в тялото ни? Факт е, че фибрите извършват всички полезни неща в процеса на придвижване през червата.

Първо, фибрите осигуряват обем на храната, без да увеличават калорийното ѝ съдържание. Благодарение на това човек бързо се насища и не преяжда.

На второ място, фибрите регулират изпражненията и предотвратяват развитието на запек. Целулозата задържа вода и по този начин придава на фекалната маса обем и нормална консистенция.

Трето, целулозата във фибрите предотвратява подкисляването на средата в дебелото черво и по този начин предотвратява възпроизводството на вредните бактерии, за които киселината среда е благоприятна.

Четвърто, благодарение на изброените по-горе качества, те предотвратяват развитието на много чревни заболявания, не само на колит, болест на Крон, дивертикулит, но и рак на дебелото черво.

Пето, целулозата, като гъба, абсорбира вредни и токсични вещества и ги отстранява, намалявайки токсичното натоварване върху тялото.

Шесто, фиксират и обират холестерола и мазнините върху себе си по същия начин, намалявайки тяхната абсорбция

И това действие е добре проучено, има много изследвания, чрез които е доказано, че консумирането на големи количества храни с фибри намалява сърдечно-съдовата заболеваемост и смъртността.

Фибрите са невероятни

Всъщност, те се състоят изцяло от молекули глюкоза, чийто излишък, както знаете, е много вреден. Както всички захари, глюкозата допринася за увеличаване на теглото и развитието на диабет тип 2. Нивото на глюкоза се увеличава в кръвта при захарен диабет. Тъй като глюкозата е вредна, как така фибрите, които съдържат толкова много глюкоза, са полезни? Всичко е много просто. Решението в структурата на фибрите, е полимер - с дълга-дълга "верига", връзките на която са молекули глюкоза, обикновено между 6 и 12 хиляди. И те са толкова здраво свързани помежду си, че фибрите не се усвояват от ензимите в храносмилателния тракт. Ето защо, изядените фибри не се разпадат на глюкоза и захарта в кръвта не се увеличава.

eat_1.jpg

Не всеки ще повярва, но има още едно вещество, което е много подобно на фибрите и също е полимер на глюкозата - това е нишестето. Прилича на разклонена и объркана "верига" на молекулите на глюкозата. Разликата е, че нишестето в храносмилателния тракт се разгражда до глюкоза, а фибрите не. Тази разлика се дължи на факта, че глюкозните молекули са свързани по различни начини в тези вещества.

Къде има фибри?

По-голямата част от фибрите се срещат в зеленчуците, особено листните (във всички от семейството на зелето), в кората на кореноплодните растения (моркови, цвекло, ряпа, репички, корен от целина), в кората на плодовете, в пълнозърнестите храни (хляб и някои каши), трици, ядки и семена. Специфичното съдържание на влакна в някои продукти е по-ниско.

Между другото!

Фибрите са основното вещество на растителните клетки, техните черупки. Те придават сила на растителните клетки и затова растителните клетки са по-твърди от клетките, които съставляват животинските организми. Ето защо е възможно да се осигури достатъчно количество фибри само с растителни продукти.

Не всички зърнени култури са еднакво полезни

Смята се, че един от основните източници на фибри са зърнените култури. Но това само отчасти е вярно. Всъщност има зърнени култури, които ги съдържат в прилични количества, но има и такива, в които няма чак толкова много фибри. В допълнение, овесената каша може да съдържа нездравословно нишесте. И дори има модел: колкото повече фибри в кашата, толкова по-малко скорбяла в нея, и обратното.

Защо има толкова малко фибри в оризовата каша?

Зърната ориз, които ни продават, са много различни от тези, които са събрани в полетата. Преди да стигнат до магазина, те се обработват. Първо, те са "съблечени". Тези полезни части от оризовото зърно, съдържащи протеини, витамини, фибри и минерали, се отстраняват по време на процеса на смилане. В резултат на това остава така нареченият ендосперм. Това е основната част от зърното, което всъщност представлява запасите от нишесте, необходими за развитието на зародиша. В него почти няма други хранителни вещества. Това са белите зърна ориз, които купуваме най-често.

Капките Хепавитал прочистват черния дроб, жлъчката и дебелото черво, благодарение на уникалния билков състав

Защо така обработения ориз е нездравословен? Производителите обясняват това единствено като грижа за нас, потребителите: смята се, че обичаме всичко бяло и чисто, а всичко тъмно и мръсно нарушава нашите естетически и вкусови чувства. Но, през последните години започна да се продават повече полезни видове ориз - кафяв и черен. Те са по-малко трудни за готвене и понякога дори не са приятни за гледане. Така, тези зърна в по-голямата си част запазват най-полезните плодови мембрани и зародиша.

Анатомия на брашното

Традиционно, основните доставчици на фибри в хранителния режим на хората бяха хлебни продукти. Това се дължи на мелничната промишленост. Има много фибри във всяко зърно, особено в неговите външни шушулки. И ако цялото пшеничено зърно (това е любимата "хлебна" култура) е напълно превърнато в брашно, такова брашно никога няма да бъде бяло, както обикновено се продава.

Например, пшениченото брашно от най-висок клас изобщо не се получава от зърно, а само от така наречения ендосперм. Всъщност, това са огромни хранителни резерви, които са необходими за покълването на ембриона. В зърното те представляват около 80% от обема му. И по отношение на състава, тази част е предимно скорбяла. Протеините в ендосперма са не повече от 10%, а други вещества - мазнини, витамини, минерали - като цяло са много малки. Това означава, че висококачественото брашно е богато на нишесте и изключително бедно на фибри и други полезни вещества.

Ембрионът се присъединява към ендосперма в зърното. Той е този, който покълва, когато зърното преминава в растеж, и в него има много полезни неща - протеини, витамини, липиди, минерали. И няма никакво нишесте.

Зародишът и ендоспермът са покрити с мембрани, които се изхвърлят на първо място и съдържат фибри. Ако брашното е от цялото зърно, тогава има много фибри и хлябът от такова брашно е най-полезен. В брашното от първи и втори клас цеулозата и фибрите са много малко. За да получите максимална полза от хляба, трябва да запомните следното.

По-полезно е да се купува хляб от нискокачествено брашно - пълнозърнести видове.

Ако сами печете хляб - днес това е модерно! - за неговото производство е по-добре да се купуват същото брашно.

По-често купувайте брашно не от пшеница, а от други зърнени култури. Обикновено се прави по-грубо и следователно е по-полезно. Например, ръжта е много по-богата на фибри.

В ечемика и елдата брашното от целулоза също е повече.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000