0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да се храним правилно, за да имаме здрав черен дроб


Кои са храните, които взаимно се неутрализират при приемане и как се разграждат?

Всеки 11-ти жител на нашата планета има омазняване на черния дроб. В повечето случаи това заболяване остава неразкрито и нелекувано, което води до различи усложнения, най-страшното от които е рак на черния дроб. В едно с проблемите на черния дроб се наблюдават и различни храносмилателни оплаквания.

По правило лекарствата почти не помагат за подобряване състоянието на черния дроб. Билките са най-ефективния начин да помогнете на този толкова важен орган, когато е необходимо.

Редовното прочистване на черния дроб и жлъчката с билковите капки Хепавитал води до добра работа на цялата храмосмилателна система, отлично самочувствие и дълги години здраве

И пак билките са в състояние да осигурят превенция и грижа не само на черния дроб, но и на цялата храносмилателна система. За да има ефект от тяхното използване е добре да се коригира начина на хранене.

Хората понякога дори не предполагат, че излекуването на мазен черен дроб, чревна инфекция, хранително отравяне, метеоризъм, коремна болка, диария, запек, киселини или оригване може да се извърши чрез преминаване към здравословно хранене.

Как да подобрим храносмилането?

Правилното хранене е много важно за храносмилателния тракт. За да е ефективно то, трябва да спазвате следните основни правила.

1. Пиене на течност 15-30 минути преди или 2-4 часа след хранене, в зависимост от изядените храни.

2. Правилна комбинация от продукти. Още през 1897 г. големият руски физиолог И. П. Павлов установява, че при консумацията на различни продукти се отделя различно количество храносмилателни сокове. Малко по-късно А. М. Уголев доказа, че активността и количеството на ензимите, които усвояват протеините, въглехидратите и мазнините, зависят от вида на храната. С едновременната употреба на храни, които изискват различни храносмилателни сокове, се объркват храносмилателните процеси.

Например, в резултат на едновременната консумация на месо, усвоено от ензими, работещи в кисела среда, и картофи, изискващи ензими, работещи в алкална среда, активността на тези ензими се неутрализира. Храносмилането е нарушено, необходими са допълнителни количества храносмилателни сокове, организмът е пренаситен. Ето защо с едновременната употреба на несъвместими продукти, храносмилателната система и организмът като цяло бързо се разболяват.

Категорично несъвместими продукти, съдържащи животински и растителни протеини (месо, риба, яйца, извара, сирене, мляко и млечни продукти, сушен боб, боб, леща, грах, ядки, семена, гъби) не бива да се смесват с продукти, съдържащи нишесте и въглехидрати (картофи, зърнени храни, хляб и брашно, захар и всички продукти, съдържащи захар: торти, сладкиши, сладко, мед, плодове).

Комбинацията от продукти, съдържащи животински протеини с подправки и зеленчуци, се счита за идеална, тъй като те допринасят за доброто храносмилане на протеините и премахването на токсичните съединения.

3. Плодовете се ядат най-добре отделно от другите храни: или 30 минути преди, или 3-4 часа след хранене. Плодовете са разделени на 3 групи - сладки, кисели и полусладки - и също не винаги се комбинират помежду си. Представителите на една и съща група се съчетават най-добре. Сладките плодове не вървят добре с киселите, но полусладките вървят добре и с двете групи.

Прасковите, пъпешите, гроздето и боровинките не се препоръчва да се комбинират с нищо. Понякога, като изключение, е приемлива комбинация от извара, сирене, млечни продукти, ядки и семена с плодове. Например, можете да ядете горски плодове със заквасена сметана, но без захар.

Комбинация от протеини с мазнини е приемлива, като освен това животинските протеини е по-добре да се комбинират с животински мазнини, а растителните протеини могат да се комбинират с всякакви мазнини. Тъй като мазнините забавят храносмилането, препоръчително е да добавяте зеленчуци към мазните ястия.

4. Задължително е да има умереност в количеството на храната. Трябва да станем от масата с желанието да хапнем и нещо друго. Ако обаче сте свикнали да ядете много, тогава при преминаване към правилно хранене не можете бързо да намалите количеството изядена храна на едно хранене: това трябва да се прави постепенно.

Преяждането се улеснява от употребата на варени и рафинирани храни. Необходимо е да ядете колкото е възможно повече храна (главно плодове и зеленчуци) в суров и минимално обработен вид. Това помага да се поддържа умереност в храненето.

Препоръчително е да готвите храна непосредствено преди хранене. Храната, приготвена няколко часа преди това, допринася за развитието на гниене и ферментация в храносмилателния тракт.

5. Разнообразие от храни, консумирани по време на различните хранения. По време на едно хранене не можете да ядете много различни ястия. Това затруднява усвояването, тъй като всеки продукт изисква отделянето на различен ензим. Ето защо, ако ядете много и различни храни наведнъж, ензимите, които усвояват всяка от тях, ще се смесят непълноценно.

6. Редуване на продуктите. Дълго време е невъзможно да се яде един и същ продукт или едно и също ястие. Необходимо е да има разнообразие, за да не се появи запек.

dieta.jpg

Бърз и лесен начин за установяване на нормалното храносмилане е да включите в диетата си и прочистване на дебелото черво с помощта на билки. Най-доброто средство в този случай ще бъде естественият препарат ХЕПАВИТАЛ. Той не само прочиства дебелото черво, но се бори и с такива неприятни проблеми като подуване на корема, метеоризъм, колики, остри болезнени позиви в тоалетната. Благодарение на билките, които съдържа ХЕПАВИТАЛ по естествен път решава проблема със запека.

7. Извличане на максимума от вашата храна. По време на хранене не трябва да четете, да гледате телевизия, да спорите и да водите неприятни разговори. Спокойствието, красиво подредените ястия и маса подобряват храносмилането.

Трябва да се храните в добре проветрено място и още по-добре - на чист въздух (ако е възможно), тъй като кислородът допринася за доброто храносмилане на храната.

Не е добра идея да се храните в състояние на умора, раздразнение, веднага след физическо натоварване или непосредствено преди работа.

8. Не бързайте докато се храните. Трябва да се храните бавно, да дъвчете дълго и внимателно, така че храната да е наситена със слюнка колкото е възможно повече. Това е предпоставка за пълно ѝ усвояване. Слюнката предпазва от гниене и ферментация. В допълнение, тя има бактерициден ефект: съдържа ензима лизоцим, който разтваря бактериите.

Много е важно да спазвате здравословна диета. Какво се разбира под това?

1. Трябва да се опитате да се храните по едно и също време 4-5 пъти на ден, и по малко: това улеснява храносмилането.

Препоръчително е да закусвате, обядвате и вечеряте всеки ден.

Освен това, между тези основни хранения се препоръчва да се яде още два пъти: в 10:00 и 16:00 часа.

2. Не яжте твърде студена или прекалено гореща храна, тъй като такава храна (особено горещата) затруднява храносмилането. Яденето на гореща храна е бавно самоубийство. Постоянно горещата храна наранява лигавицата на хранопровода и стомаха, и може да допринесе за появата на язви и тумори.

3. Яжте само ако имате апетит. Ако не сте много гладни, по-добре не яжте. Храната, изядена без апетит, се усвоява слабо, тъй като се отделя малко стомашен сок.

4. Вечер е препоръчително да ядете не по-късно от 19:00 часа и най-малко 2 часа преди лягане. По този начин се улеснява работата на черния дроб.

Билковите капки ХЕПАВИТАЛ прочистват отлично черния дроб, жлъчката и дебелото черво. Препоръчва се използването на ХЕПАВИТАЛ при омазняване на черен дроб, запек и други чернодробни заболявания

5. Не трябва да се храните бързо. Дори по време на лека закуска, трябва да дъвчете много внимателно.

6. Седейки на масата, не се нахвърляйте веднага върху храната, дори ако сте много гладни.

7. Правете кратки почивки, докато се храните.

8. Опитайте се да се храните в добра компания и не забравяйте, че най-подходящата подправка за храната е забавната шега и приятния разговор.

Кои храни трябва да се ядат и кои не, за да функционира черния дроб без проблеми?

Постоянно и без ограничения:

 • Зеленчуци и зеленчукови сокове.
 • Пресни плодове и плодови сокове (фреш от плодове - в ограничено количество).
 • Зелени салати без сосове със заквасена сметана или растително масло.
 • Кисело мляко и риба с ниско съдържание на мазнини.

Редовно, но умерено:

 • Хляб (най-добре застоял, на 3 дни или сухар).
 • Мед.
 • Картофи.
 • Леща и боб.
 • Ядки.
 • Твърди сирена.
 • Яйца (не повече от 3 пъти седмично).
 • Растително масло (най-добре зехтин или масло от ленено семе).
 • Краве масло.

Понякога и по малко:

Шоколад, торти, тестени пържени изделия, като мекици, например.

Постоянно, но в много малки количества:

Зеленчуци, съдържащи летливи вещества (хрян, репичка, лук, чесън), както и подправки (черен пипер, канела, дафинов лист, джоджен, целина, копър, семена от кимион).

Препоръчва се постепенно да се намали и след това напълно да се спре употребата на рафинирани храни, особено на тези с високо съдържание на рафинирани въглехидрати (захар, бял хляб, тестени изделия от първокласно брашно), както и на прекалено солени храни (сирена, колбаси, пушено месо, консервирани храни), като същевременно се намали и приема на сол.

Правилното хранене, редовният прием на билковите капки Хепавитал и рационалният подбор на храни ще предпази черния дроб от различни и неприятни заболявания. По този начин вие ще запазите тялото слабо, а храносмилателната система, както и целия организъм - здрави и доре функциониращи.

Източник: kp.ru


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000