0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Кои храни могат да отслабят имунната система?


Може ли неправилното хранене да навреди на имунната система и да попречи на възстановяването?

Имунитетът е много важно нещо, защото имунните клетки се противопоставят на вируси и защитават тялото ни от всички външни атаки, бактерии и микроби. А сега, в началото на пролетта, имунитетът е много важен. Не само защото навлизаме в нов сезон, но и поради обстановката с коронавируса, който парализира половината свят. Понякога с грешните си действия можем да навредим на имунната система, която е и доста сложна, нищо че нито я виждаме, нито я усещаме...

Проавилното хранене и грижата да доставим на имунната система необходимите ѝ вещшества, може не само да ни предпази от вируси и бактерии. Добрата работа на имунната система ще ни осигори и достатъчно сън.

Преди да кажем каквото и да е, добре че да се знае, че не можем да убием имунитета с неправилно хранене, но можем да навредим, да го отслабим. В края на краищата, повечето от имунните клетки живеят в червата, а неправилното хранене е в състояние да наруши микрофлората, която живее там.

Енергийните напитки са много вредни. Те инхибират психиката ни, не влияят по най-добрия начин на работата на сърцето, отслабват имунната система.

Разбира се, алкохолът влияе отрицателно върху имунната система, удря стомаха, създава твърде много напрежение в червата. Алкохолът не се отразява добре върху работата и на други органи, които трябва да работят за защита на организма, и са заети с борбата с алкохола.

Сладкиши, бонбони, захар, особено богати подобрители и разни вредни и канцерогенни Е-та са много лоши за работата на червата. Ако ядете много такива продукти - вредите и на микробиотите, и на имунните клетки.

Ако чувствате, че ви липсва настроени, ако трябва да се развеселите, не яжте сладко. По-добре яжте плодове. Страхотен вариант са боровинките. И другите плодове също са полезни, те са доста сладки, съдържат много витамини и минерали и най-важното - в тях има фибри, които са много необходими за функционирането на червата. В същото време не бива да се пият плодови сокове, в тях няма фибри, но има много захар. Ако искате да си направите здравословен сок, можете да го изцедите от целина с добавка на ябълка или портокал.

Редовното прочистване на черния дроб и жлъчката с билковите капки ХЕПАВИТАЛ води до добра работа на цялата храмосмилателна система, отлично самочувствие и дълги години здраве

Ако вече сте болни, тогава ще е добре да поддържате тялото с бульони, но без други допълнения. Тоест, готвите бульона с месо (пиле, пуйка, риба) и пиете само течността. Вареното месо отделя полезни вещества, протеинов компонент във водата, течността се абсорбира по-добре и няма да отнеме много енергия за храносмилането.

Как да се храним, за да укрепим имунитета и да избегнем недостиг на витамини?

Пролетта е традиционен сезон на настинки и недостиг на витамини. Как може да се засили имунитетът? Помагат ли джинджифилът, чесънът и други традиционни здравословни храни срещу недостиг на витамини и заболявания?

Да, сега е доста труден период, когато няма достатъчно витамини. С каквото сме се снабдили през есента е изчерпано през зимата. Има много малко пресни зеленчуци и плодове, така че проблемът е очевиден.

Витаминните комплекси на таблетки се препоръчват само на бременни жени и други категории хора, които имат изразена липса на определени елементи. За всички останали първата мярка за предотвратяване недостиг на витамини и укрепване на имунитета е правилното хранене.

Препоръката за ежедневните 5 порции плодове и зеленчуци не всеки я спазва. Такава препоръка е трудна за работещите хора. Достатъчно е всеки ден да е консумира един-два пресни плода или зеленчуци. Това също работи за повишаване на имунитета. Дори тези плодове (например ябълки) в ранната пролет да не са толкова наситени с хранителни вещества, колкото през лятото и есента. Витамини се намират и в пролетните плодове. Ето всекидневната консумация на плодове и зеленчуци е много важна за непрекъснато въвеждане в диетата.

hranata.jpg

Има и много витамини в бобовите растения, ядките и горските плодове. Чесънът е много здравословен продукт, джинджифилът също съдържа много витамини и минерали. Вярно, джинджифилът има дразнещ ефект върху лигавиците на стомашно-чревния тракт, затова трябва да се използва с повишено внимание. А чесънът в големи количества може да бъде противопоказан при хора с хронични заболявания на стомаха и бъбреците.

Всеки знае правилата на здравословното хранене: ограничаване на солта и захарта, трансмазнините, консумацията на зеленчуци, плодове, бобови растения, непреработени зърнени храни, ядки и т.н. Такава диета помага да се компенсира липсата на витамини и минерали, задоволява всички нужди от хранителни вещества. Друг е въпросът, че ние не я спазваме в повечето случаи.

Домакините, които през есента са замразили пресни горски плодове, зеленчуци и зеленина, трябва да изпразнят фризира, за да може да се консумират повече свежи храни. Замразяването е добър начин за запазване на хранителните вещества в храните. Разбира се, по време на размразяването част от витамините се губят, но това е само малка част.

Замразяването е много по-добро от приготвянето на конфитюри, компоти и консерви. Всъщност в туршиите има много трапезна сол, която се добавя към тази, която получаваме заедно с готовите продукти, хляб, месни деликатеси, полуфабрикати и т.н. Затова е по-добре да избягвате киселите краставички.

Сега на пазара се появяват пресни зеленчуци, младо зеле, моркови. Те са евтини и са отличен източник на витамини и минерали.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000