0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Кои храни могат да отслабят имунната система?


Кои храни могат да отслабят имунната система?

Може ли неправилното хранене да навреди на имунната система и да попречи на възстановяването?

Имунитетът е много важно нещо, защото имунните клетки се противопоставят на вируси и защитават тялото ни от всички външни атаки, бактерии и микроби. А сега, в началото на пролетта, имунитетът е много важен. Не само защото навлизаме в нов сезон, но и поради обстановката с коронавируса, който парализира половината свят. Понякога с грешните си действия можем да навредим на имунната система, която е и доста сложна, нищо че нито я виждаме, нито я усещаме...

Проавилното хранене и грижата да доставим на имунната система необходимите ѝ вещшества, може не само да ни предпази от вируси и бактерии. Добрата работа на имунната система ще ни осигори и достатъчно сън.

Преди да кажем каквото и да е, добре че да се знае, че не можем да убием имунитета с неправилно хранене, но можем да навредим, да го отслабим. В края на краищата, повечето от имунните клетки живеят в червата, а неправилното хранене е в състояние да наруши микрофлората, която живее там.

Енергийните напитки са много вредни. Те инхибират психиката ни, не влияят по най-добрия начин на работата на сърцето, отслабват имунната система.

Разбира се, алкохолът влияе отрицателно върху имунната система, удря стомаха, създава твърде много напрежение в червата. Алкохолът не се отразява добре върху работата и на други органи, които трябва да работят за защита на организма, и са заети с борбата с алкохола.

Сладкиши, бонбони, захар, особено богати подобрители и разни вредни и канцерогенни Е-та са много лоши за работата на червата. Ако ядете много такива продукти - вредите и на микробиотите, и на имунните клетки.

Ако чувствате, че ви липсва настроени, ако трябва да се развеселите, не яжте сладко. По-добре яжте плодове. Страхотен вариант са боровинките. И другите плодове също са полезни, те са доста сладки, съдържат много витамини и минерали и най-важното - в тях има фибри, които са много необходими за функционирането на червата. В същото време не бива да се пият плодови сокове, в тях няма фибри, но има много захар. Ако искате да си направите здравословен сок, можете да го изцедите от целина с добавка на ябълка или портокал.

Редовното прочистване на черния дроб и жлъчката с билковите капки ХЕПАВИТАЛ води до добра работа на цялата храмосмилателна система, отлично самочувствие и дълги години здраве

Ако вече сте болни, тогава ще е добре да поддържате тялото с бульони, но без други допълнения. Тоест, готвите бульона с месо (пиле, пуйка, риба) и пиете само течността. Вареното месо отделя полезни вещества, протеинов компонент във водата, течността се абсорбира по-добре и няма да отнеме много енергия за храносмилането.

Как да се храним, за да укрепим имунитета и да избегнем недостиг на витамини?

Пролетта е традиционен сезон на настинки и недостиг на витамини. Как може да се засили имунитетът? Помагат ли джинджифилът, чесънът и други традиционни здравословни храни срещу недостиг на витамини и заболявания?

Да, сега е доста труден период, когато няма достатъчно витамини. С каквото сме се снабдили през есента е изчерпано през зимата. Има много малко пресни зеленчуци и плодове, така че проблемът е очевиден.

Витаминните комплекси на таблетки се препоръчват само на бременни жени и други категории хора, които имат изразена липса на определени елементи. За всички останали първата мярка за предотвратяване недостиг на витамини и укрепване на имунитета е правилното хранене.

Препоръката за ежедневните 5 порции плодове и зеленчуци не всеки я спазва. Такава препоръка е трудна за работещите хора. Достатъчно е всеки ден да е консумира един-два пресни плода или зеленчуци. Това също работи за повишаване на имунитета. Дори тези плодове (например ябълки) в ранната пролет да не са толкова наситени с хранителни вещества, колкото през лятото и есента. Витамини се намират и в пролетните плодове. Ето всекидневната консумация на плодове и зеленчуци е много важна за непрекъснато въвеждане в диетата.

hranata.jpg

Има и много витамини в бобовите растения, ядките и горските плодове. Чесънът е много здравословен продукт, джинджифилът също съдържа много витамини и минерали. Вярно, джинджифилът има дразнещ ефект върху лигавиците на стомашно-чревния тракт, затова трябва да се използва с повишено внимание. А чесънът в големи количества може да бъде противопоказан при хора с хронични заболявания на стомаха и бъбреците.

Всеки знае правилата на здравословното хранене: ограничаване на солта и захарта, трансмазнините, консумацията на зеленчуци, плодове, бобови растения, непреработени зърнени храни, ядки и т.н. Такава диета помага да се компенсира липсата на витамини и минерали, задоволява всички нужди от хранителни вещества. Друг е въпросът, че ние не я спазваме в повечето случаи.

Домакините, които през есента са замразили пресни горски плодове, зеленчуци и зеленина, трябва да изпразнят фризира, за да може да се консумират повече свежи храни. Замразяването е добър начин за запазване на хранителните вещества в храните. Разбира се, по време на размразяването част от витамините се губят, но това е само малка част.

Замразяването е много по-добро от приготвянето на конфитюри, компоти и консерви. Всъщност в туршиите има много трапезна сол, която се добавя към тази, която получаваме заедно с готовите продукти, хляб, месни деликатеси, полуфабрикати и т.н. Затова е по-добре да избягвате киселите краставички.

Сега на пазара се появяват пресни зеленчуци, младо зеле, моркови. Те са евтини и са отличен източник на витамини и минерали.


Поръчайте

pora4ay_baners2
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020