0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Куркума и черен пипер: мощна лечебна комбинация


Куркумата има антисептични, противовъзпалителни, противогъбични и антибактериални свойства, но ниската бионаличност на съдържащия се в нея куркумин прави неуместно да се използва самостоятелно. Но когато се комбинира с черен пипер, който има много благоприятни свойства, куркумата работи чудесно.

Комбинацията от черен пипер и куркума облекчава болката и потиска възпалението, насърчава загубата на тегло и предпазва от рак.

Куркумин и Пиперин са невероятни съставки

Куркумата, която се използва широко в Азия и особено в индийската кухня, е известна със своите разнообразни лечебни свойства. Куркуминът, на който куркумата дължи жълто-оранжевия си цвят, е характерен за повечето от тях. Но всички тези свойства остават недостъпни за нас, ако куркумата се използва неправилно.

Куркуминът има ниска биотумност поради факта, че бързо се метаболизира в черния дроб и червата. И само една малка част от него влиза в кръвта. Това е моментът, в който черният пипер идва на помощ.

Капките Хепавитал помагат при омазняване на черния дроб, проблеми с дебелото черво, запек, излишни килограми и възстановяване след прекарани чернодробни болести

Черният пипер има много полезни свойства: подобрява храносмилането, регулира нервните импулси, бори се с рака, ускорява метаболизма, насърчава загубата на тегло. Проучванията показват, че черният пипер притежава антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства. Химичното вещество пиперин е основният биоактивен компонент, съдържащ се в черния и бял пипер. Той ги прави супер полезни подправки.

Защо е добра тази комбинация?

Благодарение на черния пипер, куркумата става достъпна за нашето тяло. Ефектът на пиперина върху бионаличността на куркумина е изследван при плъхове, както и с участието на доброволци. Получени са следните резултати: пиперинът повишава концентрацията на куркумин в серума, степента на неговата абсорбция и бионаличността при плъхове и при хора. Не са открити странични ефекти при едновременното използване на пиперин и куркумин.

Каква трябва да бъде съотношението на куркума и черния пипер? В проучване при хора след поглъщане на 2 гр. куркумин и 20 гр. пиперин се наблюдава увеличение на бионаличността на куркумин с 2000%. Въпреки това, според експертите, такива големи количества се използват само в лаборатория, докато за терапевтични цели хората трябва да смесват куркумата и черния пипер в съотношение 2 към 1 в полза на куркумата.

Комбинацията от черен пипер и куркума с други естествени съставки

Черният пипер и куркумата често се смесват с други съставки, които ги правят по-апетитни или по-ароматни. Куркума и черен пипер може да се комбинират със зехтин и кокосово масло, джинджифил и мед.

piper.jpg

Можете да пиете чай с куркума и черен пипер. Можете също така да покажете своята креативност и да ги използвате по свое усмотрение при приготвянето на някои ястия. Добавете към вашите обичайни ястия куркума и черен пипер, за да се възползвате от здравословните им свойства.

Лечебните свойства на смес от куркума и черен пипер: при какви заболявания може да се ползват

Комбинацията облекчава болката

Поради противовъзпалителните си свойства куркумата отдавна се използва в Индия за медицински цели, по-специално за облекчаване на болката и борба с инфекциите. Ето защо, куркумата е полезна при такова болезнено състояние като артрит. Добавете черен пипер към куркума и ще получите перфектната комбинация за облекчаване на хроничната болка. Пиперинът в черния пипер активира клетъчните рецептори, които включват системата за контрол на болката в тялото. Това носи значително облекчение, дори и при невралгия.

Бори се със затлъстяването

Черен пипер и куркума - вашите съюзници в борбата срещу излишните килограми. Препоръчително е сутрин да пиете топла вода с добавянето на черен пипер, куркума и джинджифил, за да се отървете от излишната мазнина и да ускорите метаболизма. За да подобрите вкуса, можете да добавите лимонов сок. Според данни от изследвания, куркуминът взаимодейства директно с мастните клетки, панкреатичните клетки, черния дроб, имунната система (макрофагите), мускулните клетки. Той помага за отстраняване на проблема с инсулиновата резистентност, хипергликемия, възпаление, хиперлипидемия (високо кръвна мазнина) и други симптоми, свързани със затлъстяването. Малко пипер към куркумата е нужен за проявлението на полезните свойства на куркумата, които заедно са мощен инструмент в борбата срещу излишните килограми. Съвет: за най-добри резултати използвайте прясна куркума.

Контролира диабета

Диабетът има голям брой усложнения. Едно от тях е увреждане на кръвоносните съдове. Проучванията показват, че комбинация от куркумин и пиперин спомага за намаляване на оксидативния стрес, който причинява увреждане на кръвоносните съдове. Приема на на черен пипер с куркума е отлична превенция на диабетните усложнения.

Помага при възпаление

Въпреки че не са направени много изследвания по този въпрос, обаче, куркумата и черния пипер са били използвани от векове при лечението на възпаления като артрит. И двете съставки имат противовъзпалителни свойства. А в западните страни на тяхна основа са създадени хранителни добавки за лечение и профилактика на артрит. В резултат на проучванията е установено, че куркумата е по-ефективна в предотвратяването на артрит, отколкото при лечението на заболяването.

Предотвратява рака

Куркуминът убива раковите клетки. Обещаващи резултати от проучвания на противораковия ефект на куркума са получени, по-специално по отношение на левкемия, рак на стомаха и колоректален рак и рак на гърдата. Проучванията показват също, че ракът в Индия, където куркумата се консумира редовно с храна, е много по-ниска, отколкото в западните страни.

Това разнообразие от лечебни свойства прави употребата на куркума в комбинация с черен пипер ежедневната ни необходимост. Опитайте и бъдете здрави!


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000