0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Не пресолявайте! Как да не предозирате със сол


Лекарите от време на време призовават да намали количеството на солта в чиниите, но ръката все още коварно достига до солницата

Защо се случва това, каква вреда причинява солта на тялото и може ли да спрете да я използвате?

Единство и борба

Човешкото тяло съдържа много микроелементи, но два от тях - натрий и калий - са особено важни за нормалното функциониране на организма. Това се дължи на взаимодействието на тези елементи, клетките на нашето тяло получават хранителни вещества и се отърват от всички отпадъци - продукти на обмена.

Калият и натрият са вечни врагове. Калият се опитва да отстрани течността от клетките, а натрият, напротив, с всичките си сили се опитва да я задържи. Такова съперничество позволява на течността да циркулира от извънклетъчното пространство в клетката и обратно, а с нея веществата, необходими за живота, влизат в клетката и всички ненужни се измиват.

Дисбалансът на калия и натрия в организма води до различни здравословни проблеми.

Капките Хепавитал са необходимо помощно средство при лечение на различни заболявания на черния дроб, жлъчката и храносмилателния тракт

А сега да видим къде се намират тези елементи. растителните храни са богати на калий. Натрий се намира в малки количества в животинските продукти, но основният му източник е готварската сол. И тук се крие причината за универсалната любов към солта.

Нашите предшественици не получавали сол лесно - не можели да я произвеждат както сега, така че хората успявали само да събират малки кристали на морския бряг или да вземат сол от пепелта. Да се убие мамут също не се е случвало прекалено често, така че пра-прародителите ни е трябвало да се задоволяват с растителна храна. И това е - натрий те са имали доста малко, но калият е, ако не изобилие, то поне е бил в достатъчни количества.

sol.jpg

Но тялото се нуждае и от двете, следователно, в хода на еволюцията, човекът е развил не само любовта към соленото, но и друга особеност. През годините тялото ни се е научило да пести малко натрий и престава да цени калия, който лесно се отделя в урината.

Времето минавало, човекът ставал все по-мъдър и постепенно се научил да произвежда сол. Различните корени и плодове, той започнал да яде много по-рядко. Но навиците на тялото, придобити в хода на еволюцията, не са изчезнали - все още обичаме солта, а тялото все още натрупва натрий и, без да съжалява, се отървава от калия.

Сърцето е под заплаха!

За да функционира нормално тялото ни, съотношението натрий към калий в диетата трябва да бъде 1:3-1:4. Но съвременният човек консумира натрий с 2-4 пъти повече от нормалното, а калий - с 2-3 пъти по-малко от необходимото. И сега ще разберем защо това не е добре за нашето здраве.

Както казахме, основната задача на натрия е да задържа вода в тялото. И ако е така, излишъкът му на първо място заплашва с отоци. Освен това, по време на стрес ситуацията се влошава. Всеки стрес се възприема от нашето тяло като аларма, а в случай на опасност тялото се подготвя за загуба на кръв. В резултат на това се активират механизми, които активно съхраняват вода - необходим е допълнителен флуид за стабилизиране на налягането в случай на рязък спад заради загубата на кръв. Ето защо тялото започва активно да натрупва натрий в тъканите и да се отървава от калия, който предотвратява натрупването на течност. И от това следва натрупване на течност, усещане за тежест, застоял живот, високо кръвно, проблеми със сърцето, диабет тип 2...

Но това не е най-лошото. Излишъкът от натрий в кръвта провокира увеличаване на обема му поради натрупаната течност. Прекомерният кръвен обем простира стените на кръвоносните съдове и увеличава натоварването на сърдечния мускул. Той трябва да изпомпва повече кръв, отколкото е необходимо според физиологията. Резултатът - повишено налягане и дори сърдечен удар.

И още нещо. Бъбреците са особено чувствителни към високо кръвно налягане. Първите, които започват да страдат са кръвоносните съдове, които доставят кръв, за да се филтрира в този орган. Да, и самите бъбреци трябва да работят до износване - колкото повече кръв получават, толкова повече работа имат и толкова по-бързо трябва да се свърши.

Състаряване и болести

Въпреки това, сърцето и бъбреците не са единствените органи, които страдат от онова, което солта им причинява.

Излишната сол ускорява стареенето. Това се дължи на факта, че повишената концентрация на натрий изключва определени части от ДНК-то. И като правило, тези части от нашия геном, които са отговорни за метаболитните процеси в организма. Ето защо излишъкът на сол индиректно влияе върху метаболизма на мазнините, въглехидратите и може да доведе до затлъстяване, неправилно функциониране на панкреаса и развитие на инсулинова резистентност.

Солта подобрява апетита и по този начин допринася за увеличаване на теглото. Нещо повече, степента на поява на хранителна зависимост е на второ място след захарта. Солта значително подобрява вкуса на различните продукти. Производителите на онова, което е далеч от здравословна храна знаят това много добре и активно добавят сол към различните храни за бързо хранене и храни. В резултат на това вредната храна ни изглежда много вкусна и я ядем повече от необходимото. Рано или късно повечето хора стават зависими от такава храна и не могат да се откажат. Невъзможността да се получи това води до емоционални сривове и желание да си я набавите на всяка цена.

Излишният натрий в организма обърква имунната система. Тя пренасочва дейността си към собствените си клетки и не остава толкова много ресурси за борба с патогените. В резултат на това човек, който консумира много сол, често се разболява и има повишен риск от автоимунни заболявания, които могат да засегнат всеки орган.

Рискът от остеопороза при злоупотреба със сол също се увеличава. Това се дължи на факта, че с повишаване на концентрацията на натрия калция особено активно отделя. А това, от своя страна, засяга силата на костите и зъбите.

Е, ако имате гастрит, поради наличието на бактерии helicobacter pylori, тогава солта трябва да се използва с още по-голяма предпазливост. Солената храна води до увеличаване на активността на хеликобактер, което може да провокира заболявания на стомаха, включително рак. Но отново направете резервация: само по себе си солената храна не увеличава риска от рак. Трябва да има синергия между два фактора - излишък на сол и прекомерно размножаване на бактериите H. pylori. С други думи, само тези, заразени с хилобактериална инфекция, имат такива рискове.

Полезна замяна

Сега на рафтовете на магазините има много различна сол: както морска, така и розова хималайска, и екзотично черна.

Смята се, че такава сол е много по-полезна от обикновената, но, уви, не всичко е толкова просто. Особеността на тези видове сол е насищането с различни микроелементи: естествени примеси на йод, калий, магнезий, калций и сулфати, които представляват около 6%.

Такава сол е много по-скъпа от обикновено, но не трябва да я разглеждате като пълноценен източник на микроелементи - трябва да употребявате твърде много от тази т.н. полезна сол, за да ги получите в достатъчно количество, което означава да получите и излишък от натрий. Затова е по-добре тялото да се насити с есенциални микроелементи по други начини - като се използва здравословна храна или витаминно-минерални комплекси.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000