0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Вредни и здравословни навици преди, след и по време на хранене


Възможно ли е да изпиете чаша вода, докато хапвате топла пица или нещо друго, колко добре е необходимо да се сдъвче храната, и дали отказът от закуска може да доведе до стомашни проблеми?

След обяд, и особено след вечеря, изпитване желание или необходимост да си полегнете, а на сутринта единственото, което успявате да вземете в ръка е прясно сварено кафе - една глътка или две. Не искате да ядете поне до средата на следобеда. Тези, както и други навици, които традиционно се считат за вредни, засягат нашето здраве.

Мога ли да заема хоризонтално положение след хранене?

По-добре е да не правите това, защото ако стомахът е пълен, съдържанието му ще се притисне към входа му откъм хранопровода и ще разтегне езофагеалния сфинктер. При условие, че този процес преминава "успешно", стомашното съдържание, включително киселината и жлъчката, ще попадне в хранопровода и фаринкса. Такова проникване се нарича рефлукс. Ако това се случи повторно, със сигурност ще се появи гастроезофагеална рефлуксна болест, проявите на която са разнообразни и неприятни. Характерни за нея са: киселини в стомаха, оригване, усещане за тежест в горната част на корема. По-малко известни, но много чести са хронично възпалено гърлото и необходимостта от кашлица, изкарване на слуз по време на рефлуксен фарингит, хронична кашлица и дрезгав глас, лош дъх и много други симптоми. Често спътник на рефлуксната болест и последствие от навика да лежите с пълен стомах - херния на езофагеалния отвор на диафрагмата. Това е ситуация, в която тежкия, претъпкан стомах (в положение на човек, който лежи) "не се вписва" в стомаха и се стреми да избута хранопровода от отвора на диафрагмата, отделящ гръдния кош от коремната кухина и да заеме мястото му.

В идеалния случай, последното хранене трябва да бъде няколко (около четири-пет) часа преди да полегнете, което е приемливо да се случи и след три часа, според вида на храната. Стомахът ви трябва да бъде свободен, докато вземете хоризонтално положение.

breakfast.jpg

Колко добре трябва да се дъвче храната?

Ако прочетете старите книги, там се казва, че трябва да дъвчете внимателно, за да можете да преработите храната от първата секунда. Всъщност, това не е дори полуистина, а много по-малък процент от нея. Да се храните бавно и да дъвчете много е наистина важно, но не е нужно да издигате в култ това правило. Когато човек яде бързо, "в движение", има голяма вероятност той да погълне несъзнателно много въздух, който разтяга стомаха и причинява дискомфорт, да не говорим, че определено няма да има удоволствие от яденето. Това явление се нарича аерофагия и често служи като проява на невротични разстройства и резултат от стреса. За кого е много важно да се храни бавно и да се дъвче всичко внимателно - за хора, които са претърпели "големи" операции на коремните органи.

Възможно ли е да се пие с храната, нещо от сорта на пица с айран, и доколко безопасно е това?

Можете да ядете, докато пиете колкото искате. Има много теории, според които не можете да пиете преди хранене, след хранене, по време на хранене. Те имат едно общо нещо - не се основават на научни доказателства. Пицата с айран е опасна само при наднормено тегло и колебания в кръвната захар. Проблемите най-вероятно ще възникнат и от комбинацията от мазнини и студена напитка. Представете си ситуация: ядете торта, която обикновено е доста мазна, и я прокарвате със студена напитка. В резултат на това мазнината в стомаха е в твърдо състояние на агрегация, разграждането, докато се разтопи, е невъзможно, а това може да предизвика различни стомашно-чревни проблеми.

Топла напитка с топло ястие е добре. Затова източните народи предпочитат да прокарват храната с чай, а не със студена кока-кола.

Колко пъти на ден трябва да ям?

Най-малко два пъти и за предпочитане не преди лягане. Всеки човек може да избере индивидуален удобен режим. Изискването „яж пет пъти на ден" е остаряло. Въпреки че понякога това е изход за онези, които не могат или не трябва да ядат много наведнъж, например при пациенти с рефлукс, язва, гастрит.

Мога ли да пропусна закуската?

Доскоро се смяташе за лош навик. Но проучванията показват, че хората, които не се насилват да ядат закуска, имат по-добър контрол на теглото. Следователно изборът при този въпрос е индивидуален: денят може да започне с късна закуска или обяд. За някой ранната закуска е необходима за поддържане на адекватни нива на кръвна захар и производителност, но не за всички.

Твърде гореща и прекалено студена храна?

Продуктите с температура под 50 ° C трябва да попаднат в устата ни. По-висок градус е свързан с рак на хранопровода и изгаряния. Студената храна обикновено е безопасна. Но ако тя е мазна студена храна, по-добре е да се прокара с топла напитка, за да се избегне спазъм на сфинктера на Оди (контролира потока на жлъчката).

Най-добре е храната да е със тайна температура.

Капките Хепавитал премахват вредни последици от преяждането, като омазняване на черен дроб и запек

Смята ли се, че плодовете провокират ферментация в стомаха и забавят процеса на храносмилането. Кога е най-добре да се консумират?

Ако сте с наднормено тегло, по-добре е да ядете плодове преди хранене, те са нискокалорични и ще ядете по-малко други храни. В ситуация, в която няма излишно тегло, вие сте свободни да направите своя избор както ви е удобно. Плодовете са компонент на здравословното хранене. Но трябва да се помни, че те съдържат захар (важно за диабета) и могат да причинят същия неприятен ефект както студената напитка, когато се комбинират с мазни продукти - в края на краищата, ние трябва да ядем плодовете охладени, тъй като те са с високо съдържание на вода.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000