0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Чернодробният абсцес е тежко, но лечимо заболяване

hepa9Абсцесът на черния дроб, популярен още като “гнойник”, е тежко заболяване. Представлява обособяване на възпалително огнище с набиране на гной в черния дроб, който не е в състояние да изпълнява пълноценно функциите си.
Възпалението може да бъде причинено от различни видове бактерии – ентерококи, стафилококи, стрептококи, коли бактерии. Заразата достига до черния дроб чрез кръвоносната система, обикновено при възпаление в други органи на коремната кухина. Възможно е пренасяне на заразата и от гнойни огнища в белия дроб, зъбите, сливиците. Друг причинител на чернодробния абсцес може да е паразитът Entamoeba histolytica. Това е т.н. амебен абсцес, характерен за тропическите страни. Най-често се получава като усложнение след амебна дизентерия. Бързо протичащите форми на заболяването са с лоша прогноза.
В резултат на заразяването в черния дроб се оформят едно или повече гнойни огнища във вид на капсули с различна големина. Процесът не преминава от само себе си, нужно е агресивно лечение. Заболяването има характерна симптоматика, която обикновено мотивира търсенето на лекарска помощ и диагностициране на страданието. Заразеният вдига висока температура, изпитва болки в дясното подребрие, често има повръщане, изпотяване, главоболие и треска. При опипване черният дроб е увеличен, а страдащият има характерна стойка с наклон към дясната страна и държи ръка върху болезнения участък. Повечето пациенти развиват жълтеница заради токсичното увреждане на чернодробната тъкан.
Лечението на чернодробния абсцес най-често е консервативно – с антибиотици, които овладяват възпалителния процес. При амебен вариант се прилагат противопаразитни препарати. Налагат се и хирургични интервенции, които имат животоспасяващ характер. Картината на болестта е индивидуална: напълно е възможно гнойта да се резорбира, или хирургичната интервенция да се окаже единственият вариант. Ако например възпалителният процес пробие в перитонеалната кухина, може да се получи животозастрашаващ гноен перитонит. Продължителните състояния на чернодробен абсцес пък са опасни с отраженията, които дават върху сърцето и бъбреците.
Народната медицина препоръчва за облекчаване и профилактика различни билкови чайове и отвари, диета /щадяща черния дроб – без тлъсти меса, солено и пържено/, отказ от алкохола и цигарите. Препоръчителни са също различни компреси. Практикуващите народна медицина обаче препоръчват паралелното прилагане на тези способи да бъде консултирано на всяка цена с лекар.

Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000