0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Какво представлява абцес на черния дроб и как се лекува?

Чернодробният абцес, както може и да подскаже самото наименование абцес, е вид възпаление на органа, причинено от външни бактерии.
vyzpalitelna-bolest-na-cerniq-drob,neutocnenaВ зависимост от своя причинител, заболяването се разделя на две големи групи - пиогенни бактерии и Entamoeba histolytica. Заради това, че имат големи различия в патогенезата си, своята клинична изява, а също така и в терапевтичното им поведение, двата подвида на чернодробният абцес, се налага да се разглеждат отделно.
Пиогенен абсцес
Пиогеният абцес на черния дроб от своя страна също се разделя на две големи групи според размера и разпределението на огнищата на възпаленията, остротата с която се проявява заболяването, както и вида лечение. А именно големи и малки абцеси.
Симптоматиката на пиогенния абцес основно включва такива изяви, като коремни болки, фебрилитет, нощни изпотявания, гадене, повръщане, безапетитие, отпадналост, отслабване. По-рядко може да се наблюдават и такива състояния, като хипотония, жълтеница, септични състояния. При направеното изследване може да се установи и палпаторна болезненост и увеличение на черния дроб. При някои болни може да се стигне и до усложнения, като рупура в гръдния кош или корема, сепсис и дори шок. 
При този вид абцеси на черния дроб лечението включва хирургична намеса, а консервативното лечение включва и курс с антибиотици.
Амебен абсцес на черния дроб
Този голям подвид на чернодробният абцес бива причинен от Entamoeba histolytica. При амебният чернодробен абсцес има по-леко хронично протичане отколкото при пиогенния абцес. При амебния се наблюдават такива симптоми, като субфебрилитет, безапетитие, отпадналост, загуба на тегло, гадене, повръщане. Болката в дясното подребрие е тъпа. Много по-рядко тук се срещат диария и жълтеница.
При лечението се използва консервативен курс с антибиотици, каот има спорове относно нуждата от прилагането на перкутанния дренаж при лечението на амебния абсцес. Рядко се налага използването на хирургически дренаж. Най-често консервативното лечение е успешно и води до пълна резорбция на абсцеса. Фаталния изход е нисък като процент и се дължи най-вече на тежките и нелекувани усложнения на абсцеса.

Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000