0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

24 интересни факта за черния дроб


Черният дроб е най-голямата жлеза (и орган) с външната секреция в човешкото тяло. Този удивителен орган има огромно значение за нашето здраве и живот

Можем да го наречем истински герой, който работи денонощно, почти толкова, колкото сърцето и белите дробове.

Навярно не мислите много често за вашия черен дроб, скрит дълбоко в тялото ви, но той изпълнява много функции, за да ви поддържа здрави. Не само, че е най-големият вътрешен орган, но е отговорен и за стотици (около 500) различни функции, вариращи от борба с инфекцията, до производството на протеини и хормони. Освен това помага и за съсирването на кръвта.

Черният дроб има два лоба отдясно и отляво и се намира над жлъчния мехур и до части от панкреаса и червата. Черният дроб и тези съседни органи работят като екип, който усвоява и обработва храната. Основната му работа е да филтрира кръвта, която идва от храносмилателния тракт, преди да стигне останалата част от тялото. Черният дроб също така детоксикира химикалите и метаболизира лекарствата. Докато прави това, той отделя жлъчка, която се връща обратно в червата. Черният дроб също така произвежда важни протеини за кръвната плазма. С малко експертна подкрепа, ето 24 факта за този недооценен, трудолюбив орган.

1. Многофункционален

Както вече стана ясно, черният дроб изпълнява много функции, но три от тях са основни:

  • филтрира вредните вещества от кръвта ни;
  • съхранява гориво (вещества, които служат за храна на други органи и системи в човешкото тяло);
  • произвежда жлъчка, която спомага храносмилането на храната.

2. Голям орган

Нашата кожа е единственият орган, който е с по-големи размери от черния дроб. Средният черен дроб на възрастен човек тежи около 1,5 кг и съдържа около 13% от общия кръвен обем. Този орган с червеникаво-кафяв цвят се намира в коремната кухина под диафрагмата.

3. Самостоятелно подновяване

Ако нараняване или заболяване увреди черния дроб, хирурзите могат да отстранят до три четвърти от органа. Често нашият черен дроб се възстановява абсолютно самостоятелно до предишния си размер в рамките на няколко седмици.

4. Фармацевт

Повечето лекарства преминават през черния дроб, което осигурява правилното им функциониране и усвояване, заради ензимите, които този важен орган произвежда. Черният дроб е отговорен и за дезактивирането и извеждането на лекарствата от тялото.

5. Участва в храносмилането

Черният дроб използва холестерол, за да синтезира жлъчката, което спомага за разграждането на мазнините и някои витамини, за да може тялото да ги използва. Малките тръби, наречени жлъчни канали, прехвърлят жлъчката от черния дроб в жлъчния мехур, където се съхранява, докато е необходимо, и след това жлъчката преминава в тънките черва.

6. Хранителен център

Тънките черва получават хранителни вещества от храната - като захари, глицерин, аминокиселини, витамини, минерали и соли - и ги пренася в кръвта чрез специални клетки. В черния дроб тези вещества могат да се съхраняват и използват от организма. Те включват желязо, фолат и витамини A, D и B12.

7. Хранителен филтър

Заедно с хранителните вещества, кръвта от червата ни носи и токсини. След като тялото използва всички постъпващи съединения, черният дроб унищожава остатъците, които се отделят заедно с изпражненията или урината.

8. Детокс център

Освен токсините, съдържащи се в храната, черният дроб разгражда и вредни вещества като алкохол, пестициди и тежки метали, превръщайки ги в безобидни отпадъци. Токсините могат да се образуват и в резултат на нормалното функциониране на организма, като производството на хормони.

Най-доброто, което може да направите за черния дроб е прочистването и детоксикацията с капките ХЕПАВИТАЛ. Поръчайте сега и осигурете здраве на вашия черен дроб

9. Предпазна врата

Наред със способността да филтрира токсините, черният дроб може да открие, улавя и унищожава вредни бактерии, вируси и други микроби, които влизат в тялото ни чрез храната. Черният дроб има най-големият брой клетки от имунната система, които се хранят с микроби. Тези клетки се наричат фагоцити.

10. Отговаря за мозъчната функция

Черният дроб избистря нашите мисли като ни отървава от токсините в кръвта. Когато не работи правилно, тези химикали могат да променят настроението, навиците за сън и поведението. Заради това е възможно да се почувствате депресирани или тревожни или да имате проблеми с концентрацията. Учените все още се опитват да установят кои токсини са виновни за това.

11. Резервоар за гориво

Глюкозата, известна още като кръвна захар, е бърз източник на енергия за нашето тяло. Черният дроб обикновено я „съхранява" под формата на гликоген. Ако човек не се храни известно време и нивото на кръвната захар стане твърде ниско, черният му дроб бързо превръща гликогена обратно в глюкоза. Например, това може да се случи по време на сън.

12. Горивна инсталация

Този орган помага за поддържане на енергийния баланс. Той е не само голям резервоар за бързо гориво (глюкоза), но и съхранява мастни киселини. Когато глюкозата свърши, черният дроб може да превърне тези мастни киселини в друга форма на енергия, наречена кетони.

13. Химически завод

Черният дроб използва хранителни вещества за производството на стотици други съединения, от които тялото се нуждае. Освен всичко друго, той разгражда храната, която ядем, превръща аминокиселините в здравословни протеини, доставя витамини в определени части на тялото ни и помага за спиране на кървенето след нараняване.

Билковите капки ХЕПАВИТАЛ съдържат уникална комбинация от лечебни треви, които спомагат за бързото възстановяване на черния дроб и жлъчния мехур от такива сериозни заболявания като стеатоза, хепатит, холецистит - калкулозен, т.е. причинен от камъни в жлъчния мехур и акалкулозен - без наличие на камъни.

14. Каталитичен преобразувател

Черният дроб помага да се отървем от отпадъка, наречен билирубин. Билирубин се образува по време на унищожаването на червените кръвни клетки. Ако черният дроб не работи добре, в тялото може да се натрупа твърде много билирубин, състояние, наречено жълтеница. Кожата и бялото на очите пожълтяват. Кръвен тест ще помогне на вашия лекар да определи причината.

15. Има двойна индентичност

Органите обикновено имат работа, специфична за един регион на тялото. Жлезите са специализирани видове органи, които отстраняват вещества от кръвта, променят ги или ги преработват, след което ги отделят в други части на тялото или ги елиминират. В това отношение черният дроб, който филтрира токсините на тялото (като лекарства и алкохол) и ги изтласква от тялото, също е жлеза.

16. Боледува безсимптомно

Състоянията на черния дроб са сред тези, които представляват трудност за диагностициране. Много заболявания на черния дроб, от хепатит до цироза, може да нямат симптоми в ранните етапи. Можете дори да получите сериозно нараняване или заболяване на черния дроб, и в същото време чернодробните ви изследвания са нормални.

ХЕПАВИТАЛ се препоръчва както като средство за спомагателно лечение, така и като начин на превенция

17. Не само хората имат черен дроб

Хората не са единствените живи същества, които имат черен дроб. Всяко живо същество с гръбначен стълб или гръбнак има черен дроб. Накратко всички гръбначни животни в този свят имат черен дроб.

18. Почти незаменим

Изкуствената чернодробна подмяна при хора или други гръбначни животни все още не е възможна.

19. Добрите резултати от работата на черния дроб са видими

Жлъчката, произведена от черния дроб, е отговорна за характерния кафяв цвят на изпражненията. Изпражненията, също така, дават информация за състоянието на черния дроб. Колкото са по-светли, толкова по-вероятно е черния дроб да не работи добре, защото има някакъв проблем.

20. Помага за съсирването на кръвта

Черният дроб е отговорен за производството на ензими и химикали, които помагат на кръвта да се съсирва в случай на кървене поради разрез.

21. Не само най-голям, но и най-функционален

Черният дроб е отговорен за изпълнението на над 500 различни жизненоважни функции на организма.
От всички метаболитни органи, присъстващи в нашето тяло, черният дроб е най-сложният и е най-големият от всички.

22. малко история и мистика

Гърците считали черния дроб за дом на всички човешки емоции. Според тях черният дроб е бил най-близкият до божественото присъствие орган.

Гърците са практикували и нещо, което днес наричаме хепатоскопия. Това е практика, при която древните гърци са жертвали кози и волове и са изследвали черния им дроб, за да определят дали ще спечелят победа в битка или война.

23. Склад на здраве

Човешкият черен дроб всъщност е склад на желязо. Той също така съдържа допълнителни минерали и витамини, което позволява на човек да издържа например цял ден без да се храни.

24. Черният дроб влияе на настроението

Когато страдате от чернодробно разстройство (особено болест на Уилсън), има вероятност да сте зле настроени или депресирани. Когато има излишно съхранение на мед в черния дроб (както в случая с болестта на Уилсън), централната нервна система не работи добре. Това от своя страна води до неврологични симптоми, включително промени в настроението.

Източник: mentalfloss.com


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000