0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Чернодробни заболявания: симптоми, причини и превенция


Превенцията на чернодробните заболявания трябва да започне с диета и прием на билки

Капките Хепавитал помагат при чернодробна стеатоза, след боледуване от хепатит, неутрализират токсините и увреждане на черния дроб, заради различни съдови увреждания. редовната им употреба дарява здраве, освен на черния дроб, на жлъчката и дебелото черво.

През последните години експертите отбелязват увеличение на броя на чернодробните заболявания.

Опасността от тези заболявания е, наред с други неща, че те могат да бъдат безсимптомни или с неизразени симптоми в ранен стадий. Когато пациентът отиде на лекар, за специалиста често е трудно да коригира промените, настъпили в организма: необходимо е дълго и сериозно лечение. Ето защо навременната диагноза на чернодробните заболявания, както и тяхната профилактика са много важни за поддържане на здравето.

Причини за чернодробните заболявания

Преди да поговорим за причините за чернодробните заболявания, нека кажем няколко думи за това, какви функции изпълнява този орган.

На първо място, това е детоксикация: именно чернодробните ензими обработват токсичните съединения в безопасна форма. В допълнение, важни метаболитни процеси протичат в черния дроб. В тази жлеза се синтезира жлъчка, без която нормалното храносмилане е невъзможно (и на първо място, храносмилането на мазнините) и се образуват запаси от гликоген от излишната глюкоза. Черният дроб участва в метаболизма на витамините и хормоните. Активен е в обмяната на веществата и работата му се влияе от много различни фактори, които често причиняват заболявания.

Нека разберем кои са основните от тях:

Метаболитни нарушения и по-специално затлъстяване

С увеличаване броя на хората, страдащи от наднормено тегло, нараства и броят на хората, засегнати от така нареченото неалкохолно мастно чернодробно заболяване, което води до промяна в структурата на тъканите на органа. В резултат на това черният дроб не може да изпълнява напълно своята функция. Според данни от изследвания, в България около 37% от населението страда от това заболяване.

Злоупотреба с алкохол

Това вероятно е една от най-известните причини, които в крайна сметка водят до чернодробни заболявания. Рискови фактори за развитие на алкохолно чернодробно заболяване (АБП), най-честите форми на които са мастна дегенерация, алкохолен хепатит и цироза, се наблюдават при около 10% от населението. Злоупотребата с алкохол води до факта, че мазнините се натрупват в чернодробните клетки, те престават да функционират нормално и в крайна сметка умират, което води до разпространението на съединителната тъкан в черния дроб.

man alkohol.jpg

Не по-малко впечатляваща е статистиката за вирусни заболявания на черния дроб: на първо място това са вирусни хепатити, които водят до развитието на по-сериозни патологии като цироза, рак на черния дроб, различни заболявания на стомашно-чревния тракт. Според СЗО около 1,4 милиона души умират от различни форми на хепатит всяка година, тези вирусни заболявания причиняват цироза в 57% от случаите, а първичен рак - в 78% от случаите.

Хепатитът е опасен, тъй като често става хроничен, в допълнение вирусите засягат чернодробната тъкан по няколко начина: причиняват възпаление и унищожават хепатоцитите.

Злоупотреба с наркотици и други токсични щети

Списъкът с лекарства, които могат да доведат до сериозни лезии на жлезата, е доста голям: той включва различни болкоуспокояващи, нестероидни противовъзпалителни средства, някои антибиотици, хапчета за сън и други. Токсичното увреждане може да се развие безсимптомно, да стане хронично и тогава признаците на увреждане на черния дроб ще бъдат отбелязани само няколко месеца след негативното въздействие върху органа.

В допълнение към заболяванията, причинени от горните причини, има автоимунни заболявания на черния дроб, важна роля играе наследственият фактор, наличието на хелминти в организма и др. По-голямата част от заболяванията обаче се свързват именно с изброените фактори. Под тяхното влияние започват различни промени в черния дроб, които в крайна сметка водят до дисфункция на органа.

Дисфункцията на черния дроб, както една голяма част от чернодробните заболявания се повлияват добре от приема на капките Хепавитал. Билковата композиция на Хепавитал е двуфакторна, и в него са включени 11 билки, доказали своята ефективност при решаването на проблеми и дискомфорт на черния дроб от различен характер.

Повече за Хепавитал може да прочетете ТУК

Сред най-сериозните патологии са следните:

Хепатоза (мазен черен дроб, стеатоза); Хепатит - възпалителни заболявания, които имат различно естество;
Фиброзата е процес на постепенно заместване на здрави чернодробни клетки със съединителна тъкан;
Цироза - необратима фиброзна подмяна на чернодробната тъкан, която протича със сериозно нарушение на функциите на органа;
Чернодробна недостатъчност - състояние, при което черният дроб частично престава да изпълнява своята функция; рак и други.

Основни чернодробни заболявания: симптоми и признаци

Нека се спрем на признаците на чернодробното заболяване. Това е важно, тъй като човек може да не обръща внимание на много от първоначалните симптоми, като обвинява влошаване на общото състояние, умората, стреса, лошата екология. И когато симптомите на чернодробното заболяване стават по-изразени, лечението изисква големи усилия от страна на лекаря и пациента.

Инфекциозни заболявания: вирусен хепатит

Това са възпалителни заболявания на черния дроб, проявите на които могат да варират в зависимост от вида на хепатита (A, B, C и други, се различават по вида на патогена).

Хепатит А (болест на Боткин), който по първоначалните си признаци е подобен на грипа, стана широко разпространен: температурата на пациента се повишава, цялостното му здраве се влошава. Диагнозата става очевидна след появата на жълтеница. Обикновено след това състоянието на пациента се подобрява. Формите на хепатит В и С. са по-опасни.Те могат да причинят цироза и рак на черния дроб и могат да бъдат фатални.

Черният дроб често се нарича „депо на мазнини": именно в хепатоцитите се осъществява метаболизма на мазнините, следователно клетките на тази жлеза са много чувствителни към метаболитни нарушения. В резултат на това може да започне мастна хепатоза или затлъстяване на черния дроб. В допълнение към хранителните разстройства, други заболявания (захарен диабет или болест на Крон), както и алкохолизъм, могат да бъдат причина за мастната хепатоза.

Капките Хепавитал гарантират ефикасно възстановяване про чернодробни заболявания, болести на жлъчката, затлъстяване и запек

Заболяването започва с натрупването на мазнини в чернодробните клетки. Това води до нарушаване на тяхната нормална работа, излишък от свободни радикали в тялото, а след това - до възпаление. В резултат на развитието на болестта клетките на жлезата започват да отмират (тъканна некроза), на тяхно място активно се образува съединителна тъкан и черният дроб престава да функционира нормално. Мастната хепатоза протича безсимптомно, но пациентът може да изпитва общ дискомфорт, подуване на корема, гадене, необичайни изпражнения, повишава се телесната температура.

Такива признаци като горчивина в устата, жълтеница, болка в десния хипохондриум предизвикват внимание към черния дроб. Чернодробното затлъстяване обаче често се открива по време на диагностицирането на други заболявания.

Обърнете внимание! В допълнение към нарушенията на мастния метаболизъм, има редица чернодробни заболявания, свързани с неуспеха на въглехидратния метаболизъм и прекомерното натрупване на гликоген. Те се дължат на особеностите на ензимната система на черния дроб.

Токсични лезии

Една от основните функции на черния дроб е да почиства кръвта от токсини. Има обаче вещества, с които чернодробните клетки не успяват да се справят, и които представляват особена заплаха за жлезата. Това са различни феноли, алдехиди, бензолни производни, ацеталдехид, който е продукт на разпадане на алкохола, соли на тежки метали и други. Токсичното увреждане на черния дроб може да се развие остро, но може да бъде почти безсимптомно. В резултат на действието на токсините в клетките на жлезата се наблюдава нарушение на метаболитните процеси, натрупва се мастна тъкан, развива се възпаление и некроза, нараства съединителната тъкан и може да се появи цироза. Също така токсините могат да причинят нарушено кръвообращение, което се отразява негативно на състоянието на тъканите.

Пациентите с токсично увреждане на черния дроб се оплакват от болка в дясната страна на корема, която започва в резултат на увеличаване на размера на органа. Възможно е да има общи признаци на интоксикация на тялото: треска, влошаване на здравето, гадене, повръщане, кървене от носа и др.

Чернодробни тумори

Те се делят на доброкачествени и злокачествени. Има много доброкачествени чернодробни тумори - липоми, хемангиоми, фиброми. Кистите също са доброкачествени тумори. Тези заболявания често са безсимптомни и само ако расте тумор или киста, размерът на органа може да се увеличи, което причинява болка от дясно.

Ракът на черния дроб обикновено е резултат от инфекциозни, метаболитни заболявания, но в повечето случаи е свързан с проникването на метастази от други органи. Злокачествените тумори водят до влошаване на общото състояние, слабост, загуба на апетит и намаляване на общото телесно тегло.

По-късно, когато структурата на чернодробната тъкан се промени, органът става твърд на пипане и болезнен. Заболяването често е придружено от жълтеница.

Последици от чернодробните заболявания

Както вече подчертахме, първите симптоми на чернодробно заболяване често не предизвикват безпокойство при пациентите. Ако лечението не е започнато навреме или се проведе неправилно, това може да доведе до сериозни последици. Така че, ако в началния етап на много чернодробни заболявания клетките натрупват мазнини, прогресията на заболяването в крайна сметка води до дегенерация на тъканите и нарушаване на нормалното функциониране на организма.

Това обаче не са всички опасни последици. Например, в почти всички случаи на цироза при пациенти, налягането в порталната вена също се увеличава. Това води до варикозна дилатация на други вени, включително стомаха и хранопровода, което може да доведе до кървене и смърт (в 30% от случаите на цироза).

Друго усложнение е асцитът - натрупване на течност в коремната кухина, както и перитонит. В резултат на некачествено пречистване на кръвта от токсини и тяхното влияние върху централната нервна система, пациентът може да развие енцефалопатия, която в последния, етап IV, причинява кома.

Така последствията от късното или неправилно лечение на чернодробни заболявания могат да бъдат най-сериозни. Ето защо трябва да се обърне внимание на превенцията.

Предотвратяване

Тъй като много чернодробни заболявания са резултат от лош начин на живот, първо трябва да се коригира начинът на физическа активност и естеството на диетата.

Освен това, тримесечния лечебен курс с билковите капки Хепавитал ще ви помогне да се справите с всички поражения на черния дроб, които начина ви на живот или околната среда са нанесли на този толкова важен орган.

Обадете се СЕГА и поръчайте Хепавитал на телефон 02 850 21 76 или 0887 599 268

Също така положителен ефект върху черния дроб има отхвърляне на лошите навици. Голямо значение има спазването на правилата за лична хигиена (профилактика на хепатит А), сексуална хигиена (профилактика на хепатит В и С), цялостното повишаване на имунитета. Всички тези мерки обаче не могат да гарантират, че здравето на черния дроб няма да пострада: твърде много отрицателни фактори на околната среда оказват влияние върху органа.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000