0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Други болести, които увреждат черния дроб

Под графата други болести на черния дроб се класифицират такъв тип заболявания, които предизвикват увреждане функциите на черния дроб, следствие на такива метаболитни процеси като: алфа 1 антитрипсинов дефицит, болестите на Уилсон - Коновалов и Byler, синдром на Reya др.
liver1Въпросните метаболитни заболявания увреждат черния дроб директно, като се образува отлагане на вещества с нарушен метаболизъм в черния дроб или чрез индиректно усилване на токсичното действие на някои субстанции, увреждащи черния дроб.
Алфа 1 антитрипсинов дефицит. Алфа 1 антитрипсина представлява глипопротеина, чийто синтез се провежда в черния дроб и който изпълнява изключително важна функция. Когато налице е дефицит на този протеин, тогава се синтезират дефектни молекули, натрупващи се в чернодробните клетки. Те не могат да бъдат секретирани в кръвта и така ги увреждат. Клиничните симптоми включват жълтеница, която се появява най-рано от всички останали. В доста голям процент от случаите - 25% засегнатите от това заболяване умират от усложнения от развилата се чернодробна цироза. Диагнозата се поставя с установяване на ниски нива на алфа 1 антитрипсин и алфа 1 глобулиновата фракция. Няма открито специфично лечение.
Болест на Уилсон - Коновалов. Това е наследствено заболяване, развитието на което се дължи на нарушен метаболизъм на медта, заради проявил се дефект в ензима, участващ в неговия метаболизъм. Заради това, че въпросният елемент не може да се разгради, става натрупване на мед в черния дроб, а това влияе токсично на пречистващия орган. Освен в черния дроб, в други органи, в които се отлага мед са главния мозък, бъбреците, стави, еротроцити, което от своя страна определя и различна симптоматика. Заболяването се проявява след навършване на пет години. Тогава може да се развие токсичен хепатит, а също така и остър или хроничен вирусен хепатит. Обема на черния дроб се увеличава. В най-тежките случаи болестта бива открита чак след като се стигне до развитието на чернодробна цироза. След 14 годишна възраст се изявява и неврологична симптоматика с тремор, видими нарушения в координацията, какот и повишен мускулен тонус. Всичко това може да увреди детето. назначава се лечение с пеницилин.
Болест на Byler:  Наследствено заболяване, в основата на което стои дефект при синтеза на жлъчни киселини. Проявява се през първите шест месеца от живота, като се стига до прогресивно развитие на чернодробна цироза. Най-ефективното лечение си остава чернодробната трансплантация. Типичен синдром е силния сърбеж по кожата. 

Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
еmail: info@kapkite.com

 

Капките Хепавитал са продукт за прочистване на черен дроб и жлъчка.
Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2019

Content
LivedaMed2000