0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Жълтеницата - диагноза, видове и методи на лечение


Повечето хора си мислят, че жълтеницата е безобидно заболяване, което минава с малко лечение и диета. Това съвсем не е така

Жълтеницата е често срещано заболяване, което уврежда черния дроб. При него кожата и лигавиците придобиват жълт цвят, който се появява поради увеличаване на количеството на циркулиращия билирубин.

Билирубинът е чернодробен пигмент, основен източник на който е хемоглобинът. Принадлежи към категорията на отровите. Ако организмът функционира като единен механизъм и без нарушения, тогава билирубинът се отделя през стомашно-чревния тракт и пикочните пътища чрез актове на дефекация и уриниране.

Ако в организма има патологични промени, които имат пагубен ефект върху работата на жлъчните пътища, молекулите на билирубинът се натрупват в кръвта, а тяхното излишно количество се отделя през кожата, причинявайки жълтеникав цвят. При достигане на концентрация от 2,5-3 mg/l се наблюдава видимо оцветяване на кожата и лигавиците (особено в устната кухина).

Цветът на кожата с иктеричен синдром може да придобие от тъмно оранжев до ярко лимонов оттенък (в зависимост от индивидуалните характеристики на отделния организъм).

Голям брой заболявания на вътрешните органи могат да доведат до това патологично състояние. Може да бъдат други видове хепатит, както и инфекциозни, токсични, бактериални и много други заболявания. Проблемно е да се диагностицира жълтеница в началните етапи, тъй като инкубационният период може да отнеме от няколко дни до месеци. В същото време жълтеницата може да се прояви не само в остра, но и в хронична или продължителна фаза.

Жълтеницата, сама по себе си, не е отделно заболяване, а клинична проява на основната диагноза. Може да зарази еднакво както възрастни, така и деца (дори малки деца). Отделно има и жълтеница при новородените, която заема 4-та линия в списъка на често срещаните заболявания сред децата от първата година на живота им. Според медицинската статистика тя се диагностицира при 0,7% от бебетата.

Каква е опасността от жълтеница?

Тази патология, като независима и отделна единица, не се превръща в заплаха за живота или здравето на човека. Въпреки това, при липса на подходящо лечение, и при нейното влошаване (присъединяване на вторична инфекция или усложнения от основната диагноза) могат да се появят сериозни проблеми, които значително влошават качеството на живот на пациента. Те могат да причинят сериозни проблеми с функционирането и структурата на черния дроб, жлъчния мехур и повечето вътрешни органи. Чистият билирубин има токсичен ефект върху тялото, следователно, увеличаването на концентрацията му води до значително отравяне, което има пагубно влияние върху нервната система. Мозъкът е особено чувствителен към токсични вещества. При диагностициране на жълтеница при дете и ненавременнето лечение, това може да предизвика забавяне на интелектуалното развитие.

Жълтеница и черен дроб

При липса на правилното лечение, жълтеницата причинява сериозни здравословни проблеми.

Затова започнете превантивна употреба на капките Хепавитал. Хепавитал е билков продукт, чиято уникална комбинация от билки гарантира възстановяване след тежки чернодробни заболявания като хепатит, жълтеница, стеаоза и цироза.

Освен за здравето на черния дроб, капките Хепавитал ще се погрижат и за добрата работа и витална форма на жлъчката и дебелото черво.

Не отлагайте! Започнете препоръчителния прием на ХЕПАВИТАЛ СЕГА! Само така ще гарантирате здраве и отлична работа на черния дроб!

Ако хепатитът действа като етиологичен фактор на това заболяване, той се усложнява допълнително като цироза. Това е прогресивно и неконтролирано разрастване на съединителна тъкан, която постепенно заема цялата или по-голямата част от чернодробната тъкан. Тази подмяна значително влияе върху работата на тялото, до пълната му увреда. Същият резултат се наблюдава, когато е налице хроничен алкохолизъм (продължителният прием на алкохолни токсини причинява цироза и пълна чернодробна недостатъчност).

Ако етиологията е хемолитична анемия, ще се появят бъбречни усложнения и сърдечна недостатъчност. При високо ниво на билирубин възниква тежка енцефалопатия, заплашваща пациента да изпадне в кома.

Не бъркайте истинската жълтеница с фалшива!

Истинският иктеричен синдром се характеризира с визуално забележимо пожълтяване на кожата и очните склери, което се появява поради прекомерна циркулация на билирубин. Тази патология често се появява поради потенциални етиологии като:

- Засилено гниене на червените кръвни клетки и освобождаването на молекули на билирубин - хемолитична или супрахепатална жълтеница.

- Намалена възможност на хепатоцитите да забавят действието на билирубина, за да не се свърже той с глюкуроновата киселина - паренхимна жълтеница.

Наличието на бариери пред планираното изхвърляне на елементи от билирубина или нарушение на реабсорбцията - обструктивна жълтеница.

Фалшивата жълтеница, напротив, се характеризира с това, че при нея кожата придобива жълт цвят (но без да са оцветени склерата и лигавиците) поради прекомерната консумация на каротини, чиито източници са моркови, цвекло, цитруси, тикви и при злоупотреба с определени видове лекарства.

За този патолог са характерни следните прояви:

- Лигавиците, склерата на очите и кожата стават жълти;
- Урината придобива тъмен цвят ("бирена урина"), а изпражненията стават сиви;
- Намален апетит, до пълно отхвърляне на храната;
- Наличието на драскотини по кожата, тъй като се появява непоносим сърбеж;
- Наличието на венозна мрежа на корема;
- Уголемяване на черния дроб и далак - усеща се чрез палпация по време на преглед;
- Често възникваща болка в десния хипохондриум;
- Увеличение броя на червените кръвни клетки в кръвния поток.

cheren drob_1.jpg

В допълнение към горните симптоми, пациентите могат да бъдат диагностицирани с:

- Общо неразположение, намалена ефективност;
- Повишаване на телесната температура до субфебрилни показатели, втрисане;
- Болезненост в панкреаса;
- Наличието на ксантоми;
- Неразумна загуба на тегло;
- Стомашно-чревно разстройство (повръщане, диария, гадене);
- Асцит (натрупване на свободна течност в коремната кухина);
- Нарушения на нервната система и психиката.

Провокиращи фактори

Описаното заболяване може да възникне в резултат на поглъщане на храни или вода, които съдържат патогенетични организми. Освен това са възможни инфекции на кръвта и гениталиите. За да избегнете заразяване с вирусен хепатит, не се препоръчва комуникация с хора, които са:

- Вече заразени или носители на вирусна инфекция;
- Участие в сексуален контакт със заразени индивиди;
- Планиране на пътуване или връщане от страна, в която има огнища на болести;
- Хора, които злоупотребяват с алкохол или употребяват наркотични вещества.

Директният етиологичен фактор, който теоретично се превръща в спусък за развитието на жълтеница, може да бъде:

- Обструкция на жлъчните пътища;
- Наличието на вродени аномалии в структурата на черния дроб;
- Чернодробни заболявания (различни видове хепатит или цироза);
- Преждевременно унищожаване на червените кръвни клетки;
- Наличие на новообразувания в черния дроб;
- Проникване на патогенетични микроорганизми в организма;
- Усложнения след операция;
- Употребата на определени групи наркотици.

Методи за предаване на жълтеница

Има няколко начина за разпространение:

1. Домакинство - чрез консумация на замърсени продукти или вода, съдържаща патогенетични микроорганизми. Характеризира се с инкубационен период от около 10-45 дни.

2. Чрез инжектиране или инхалация. Често заболяването става хронично, а инкубационният период е от 6 седмици до половин година.

3. Кръвопреливане - инфекциятa възниква при преливане на заразена кръв към здрав човек или по време на раждане (както естествено раждане, така и цезарово сечение).

4. По полов път - чрез незащитени сексуални контакти има голяма вероятност да се получи хепатит С и жълтеница.

Най-големият процент пада върху битовия път на инфекция, тъй като той е най-често срещан. Освен това той е в състояние масово да зарази околните хора (дори и в една и съща стая), които дори не са наясно с наличието на проблем и опасност. Следователно, за да се предотврати появата на подобни ситуации, е необходимо да се предприеме изключително отговорен подход дори към ежедневните неща и действия.

Диагностика на жълтеницата

Ако се установят незначителни клинични симптоми, трябва незабавно да се свържете с медицинско лице за подробен преглед и навременно започване на терапия. Необходимо е да потърсите консултация с хепатолог, гастроентеролог или специалист по инфекциозни заболявания.

При първия медицински преглед е възможно да се идентифицират подкожни холестеролни отлагания, увеличение на размера на черния дроб и далака, както и безпричинно отслабване.

При изясняване на анамнезата лекарят предписва:

- Общ и подробен кръвен тест;
- Прецизна настройка на количеството билирубин в кръвта и урината;
- Ултразвуково изследване на черен дроб, далак и други вътрешни органи;
- Биопсия (вземане на проби от тъкани, за да се изясни естеството на заболяването);
- КТ и ултразвук на бъбреците и панкреаса;
- Анализ за откриване на хепатит.

Въз основа на получените диагностични данни лекуващият лекар взема решение за по-нататъшна терапия.

Лечение на жълтеница

Терапевтичната терапия се провежда за унищожаване на молекулите на билирубина в кръвта, за лечение от вируси, а също и за предотвратяване на развитието на цироза и инфекция на други хора.

Лечението се състои от:
- Прием на лекарства;
- Физиотерапия;
- Диетична терапия;
- Билкова терапия. Билковата терапия включва прием на различни билки, които имат благотворно влияние върху здравето и работата на черния дроб. Най-добре е билките да се приемат комбинирано.

Билковите капки Хепавитал представляват комбинация от силен извлек на над десет лечебни треви и корени, които имат доказан ефект за здравето и добрата работа на черния дроб, жлъчката, паккреаса и храносмилателната система като цяло. Хепавитал съчетава в себе си мъдростта на Изтока и силата на родните билки, за да помага ефективно при такива заболявания като жълтеница, хепатит, мазен черен дроб, жлъчнокаменна болест (холелитиаза), холецистит, панкреатит, запек и др.

Диета при жълтеница

Поддържането на диета при хепатит е неразделна част от успешното лечение. Правилното и здравословно хранене осигурява пълно отхвърляне на мазни, солени, пържени и пикантни храни.

Освен това е необходимо да се изостави консумацията на яйца под всякаква форма, чесън, лук, кисели краставички и всички алкохолни напитки.

Също така се препоръчва да се откажат цитрусовите плодове, кока-колата, кафето и черния чай. За ускоряване на терапевтичния ефект се предписва редовен прием на храни с високо съдържание на витамини и минерали, по-специално А, С, Е и група В.

Ако заболяването протича в остра фаза, е посочена въглехидратна диета, при която се препоръчва да се консумират голямо количество течности, както и варено месо и риба.

Струва си да се ограничи или напълно да се елиминира маслото и растителното олио от диетата. Най-добрият начин за бързо оздравяване е да ядете храни с високо съдържание на желязо и манган.

Също така си струва да се придържате към частична и балансирана диета, която предполага адекватен прием на храни с висока концентрация на витамини, минерали и микроелементи.

Превантивни мерки

За да избегнете възможността да се заразите или да станете носител на жълтеница, както и да защитите здравето си, се препоръчва да се спазват следните превантивни мерки:

- Поддържайте личната хигиена редовно;
- Изключете употребата на храна от непроверени или нехигиенични места;
- Яжте изключително чисти и термично обработени храни, както и не забравяйте да миете ръцете си преди хранене;
- Опитайте се да ограничите комуникацията с носители на вирусен хепатит;
- Не посещавайте съмнителни стоматологични клиники, които не спазват санитарните правила;
- Рационално използвайте деня си, както и редувайте цикъла на сън и будност;
- Следете личното тегло и се опитвайте да предотвратите наддаването на килограми. За да комбинирате в едно отслабване и грижа за здравето на черния дроб, поръчайте билковите капки Хепавитал;
- Не правете случаен и незащитен секс.

Важно е да се разбере, че жълтеницата не е болест, а само нейният клиничен знак, който показва наличието на чернодробни проблеми, жлъчен мехурили и проблеми с жлъчните пътища. Заслужава да се помни, че днес няма анти-иктерикваксина и се практикува само ваксинация срещу хепатит.

При липса на адекватно и ранно лечение съществува висок риск от значително влошаване на здравето, до изпадане в кома. Съществува висок риск от панкреатична некроза, жлъчните камъни често блокират панкреатичния канал, което нарушава нормалния приток на кръв и, като следствие, по-нататъшната смърт на клетките.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000