0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Какви са симптомите на увреждане на черния дроб?


Какви са ситуациите, при които проблемите със здравето на черния дроб представляват червени флагчета? Кога трябва да бъдем нащрек?

За съжаление, когато черния дроб се разболее, често няма да имате никакви симптоми. Пациенти с цироза са участвали в маратони, роботили са тежка работа, живели са си живота така, все едно нищо им няма. Хората с напреднал стадий на чернодробно заболяване могат да се чувстват добре.

Обикновено, първият предупредителен знак е умора, която е разочароващо неспецифична. С други думи, това може да се дължи на чернодробно заболяване или лицето просто може да бъде лишено от сън.

След като сте доста далеч по пътя към чернодробна недостатъчност, най-вероятно ще получите пожълтяване на кожата и очите, наречени жълтеница. Урината ви става по-тъмна. Тъй като черният дроб спира да изчиства токсините от кръвта, те засягат мозъка ви, причинявайки объркване. Може да повръщате кръв - заради подутите вени в хранопровода и стомаха - или да развиете силно подуване на краката или червата. Всички тези неща, очевидно, са много лоши знаци - истински червени флагчета, които трябва да привлекат вашето внимание.

cheren_drob.jpg

Ако получите физически и Вашият лекар споменава "тичане на вашите лаборатории", той или тя вероятно проверяват функцията на черния дроб заедно с неща като холестерола и кръвната захар, казва Флам. Поредица от тестове, наречени чернодробни панели, оценяват колко добре работи черният ви дроб, като разглеждат съединения като ензими, протеини и билирубин, жълта субстанция, открита в жлъчката.

Можете да поискате от личния лекар да ви назначи специални изследвания, ако сте загрижени за черния дроб. Но има проблем: ако сте пили повече, но сте намалили пиенето в близкия месец, резултатите ви могат да изглеждат нормални, дори ако има някакви повреди в черния дроб. Изследванията на чернодробната кръв понякога могат да ви подтикнат да си помислите, че нямате проблем с черния дроб, но въпреки това те съществуват. Ето защо е добре да правите изследванията периодично, а не само когато се е появила някаква загриженост.

Така че, вие ще трябва да се освободите от всякакъв срам и да бъде напълно честни за вашия начин на живот и навици. Повечето случаи на чернодробни проблеми, свързани с приема на алкохол, са леки и имат наистина добра прогноза. Но вашият лекар трябва да е наясно с всичко, което си причинявате - волно или неволно.

Ако наистина сте изложени на риск - да речем, че не сте намалили времето до 30-те години, имате други усложняващи фактори, или имате симптоми като умора или жълтеница - вашият доктор може да проведе допълнителни тестове. Те включват кръвни тестове, за да се провери за маркери на увреждания на черния дроб, или изображения като КТ или МРТ. Машина, наречена FibroScan, подобна на ултразвук, може също така да каже на вашия лекар колко твърд и белязан е черният ви дроб. Можете дори да направите биопсия - където вашият лекар проверява част от черния дроб под микроскоп, за да го провери до клетъчно ниво. Но никой няма да направи нищо от току що изброеното, освен ако не е налице някакво голямо подозрение.

Може ли да се лекува болния черен дроб?

Нито едно лекарство не може да лекува хронично чернодробно заболяване. Някои лекарства могат да облекчат симптомите на напреднала цироза, като подуване, кървене или объркване. Но в крайна сметка, единственото лекарство е пълното въздържание от алкохол.

Ако сте на 30 и 40 години и вече сте започнали да развивате хронично чернодробно заболяване, да се грижите за себе си означава, че не трябва да пиете. Никакъв тост със шампанско на сватби, без глътка скоч през нощта. Никаква бира с приятел, ама тя била малка, ама после я последвала още една. Не бива да пиете никакъв алкохол, ако черния ви дроб е пострадал, ако ви е оперирана жлъчката или имате някакви проблеми с панкреаса.

Капките Хепавитал - естествен продукт с билки за прочистване на черен дроб и жлъчка

Ако сте решили да минете на бира или вино, за да не използвате тежък алкохол, това няма да ви помогне. Ако сте напълнели и имате мазен черен дроб в допълнение към увреждането на черния дроб, причинено от алкохола, загубата на тегло може да помогне. Упражненията винаги са добра идея, тъй като може да помогне за загуба на излишните килограми и да намали нивата на лошия холестерол - друг източник на напрежение в черния дроб. Но няма доказателства, че специфична диета или друг режим могат да помогнат.

И ако вие, както и повечето хора, се оправдавате с младата си възраст, поздравете себе си и продължете да пиете умерено. (Умерено, между другото, означава едно питие (50 мл.) на ден или седем на седмица за жени, и две на ден или 14 седмично за мъже.) Имайте предвид също, че много бармани, независимо дали са професионалисти или не, предпочитат да предлагат коктейли, вместо чисти питиета. И макар вече да стана ясно, че черния ви дроб ще се чувства по-добре ако не консумирате алкохол, по-добре ще е да се откажете от коктейлите. Едно малко питие с чаша вода може да задоволи напълно нуждите ви да разпуснете. Разбира се, зависи в каква компания сте.

Както и при всяко друго заболяване най-добрият начин за борба с чернодробното заболяване е да го избегнете. Затова спазвайте някои елементарни правила.

Поддържайте здравословно тегло. Ако сте с наднормено тегло има опасност да се сдобиете с мазен черен дроб. Загубата на тегло може да играе важна роля в намаляването на чернодробните мазнини.

Не споделяйте предмети за лична хигиена. Например бръсначи, четки за зъби и ножици за нокти могат да носят микроскопични капчици кръв или други телесни течности, които могат да бъдат замърсени.

Практикувайте безопасен секс. Незащитеният секс или такъв с многобройни партньори увеличават риска от хепатит В и хепатит С.

Мийте си ръцете. Използвайте сапун и топла вода веднага след използване на банята, когато сте сменили пелената на бебето и преди да приготвите или ядете храна.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000