0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Какво да направите, ако черният дроб боли: важното, което всеки трябва да знае!


Черният дроб е вторият по големина орган на нашето тяло

Тежи от 1,5 до 2 кг, а по размер и тегло е на второ място само на кожата. Това е мощна биохимична фабрика, която отговаря не само за неутрализирането на токсичните вещества, но и за поддържането на енергийния баланс в организма, за създаването на плазмени протеини и определени хормони. Но понякога този най-важен орган може да се провали, което рядко е придружено от болка. Какво може да се направи в такава ситуация? 

Най-добрата терапия при омазняването на черния дроб, както и голяма част  от чернодробните заболявания са капките ХЕПАВИТАЛ

 

Заболяванията на черния дроб могат да бъдат причинени от различни причини - от вирусна инфекция до прекалено изобилна храна. Най-често заболяванията протичат незабелязано, тъй като черният дроб се възстановява доста бързо: признаци на чернодробна недостатъчност се появяват, когато поне 80% от хепатоцитите (чернодробните клетки) умират. Освен това, нарушенията на определени чернодробни функции се установяват например при 30,6% от жителите на София, а в България като цяло само незалкохолно мастно чернодробно заболяване се среща при 37,3%. За предотвратяване на смъртоносни усложнения е важно да се диагностицира болестта навреме, като се обърне внимание на първите симптоми.

Как да разберем, че черният дроб "боли"?

Първите признаци на чернодробно заболяване могат да бъдат почти невидими. Това е внезапно намаляване на апетита, необоснован горчив вкус в устата, леко пожълтяване на бялото на очите и жълто покритие на езика, дискомфорт в десния хипохондриум, апатия, непонятна за самия човек, загуба на интерес към живота. С увеличаване на патологичния процес симптомите стават по-изразени. Основните признаци на чернодробно заболяване са:

 • жълтеница - оцветяване на кожата и лигавиците поради натрупването в тях на билирубин, един от основните пигменти на жлъчката;
 • сърбеж на кожата - възниква поради отлагането на жлъчни киселини;
 • ксантоми - появата върху кожата на жълтеникаво изпъкнали плаки поради отлагането на холестерол;
 • зачервяване на дланите , както и яркочервени устни, червен гладък "лакиран" език;
 • паякообразни вени по тялото;
 • повишени нива на естроген: при мъжете сексуалната активност намалява и млечните жлези се увеличават; при жените цикълът е нарушен, възможно е обилно междуменструално кървене;
 • подуване;
 • появата на синини поради нарушена коагулация на кръвта (черният дроб, наред с други протеини, синтезира коагулационни фактори), обрив под формата на точкови кръвоизливи;
 • кървене: маточни, стомашно-чревни, от разширени вени на хранопровода (обилно изхвърляне на ярка кръв през устата, това състояние е смъртоносно);
 • нередовно потрепване на мускулите (тремор или астериксис);
 • нарушение на ритъма на съня и будността:
 • появата разширени вени върху корема или така наречената "глава на медуза";
 • натрупване на течност в коремната кухина (асцит);

При кръвни тестове се наблюдава повишаване на нивото на :

 • билирубин;
 • алкална фосфатаза и гама глутамил; транспептидаза;
 • кръвна трансаминаза (AST, ALT);
 • холестерол и триглицериди;
 • амоняк.

Освен това намалява и нивото на кръвен албумин (хипоалбуминемия) и урея.

Има увеличение на времето за коагулация на кръвта и времето на кървене.

Както можете да видите, повечето оплаквания при чернодробни заболявания са неспецифични, тоест могат да бъдат характерни за други заболявания. Да, и при различни заболявания могат да се появят много лабораторни признаци, които да подскажат, че има проблем с черния дроб. Затова в никакъв случай не трябва да се занимавате със самодиагностика и самолечение - само лекар трябва да диагностицира и предпише лекарства.

Разликата между симптомите на чернодробно заболяване от заболявания на жлъчните пътища

Чернодробните заболявания често се бъркат с заболявания на жлъчните пътища. Всъщност, за неспециалист е изключително трудно да разграничи признаците на едната патология от другата. В същото време подходите към лечението имат свои собствени характеристики, което говори само за едно: не можете да се самолекувате и при първото съмнение за заболяване определено трябва да посетите специалист. Във всеки случай трябва да обърнете внимание на редица знаци.

cheren drob interesni fakti.jpg

Естеството на болката: болката обикновено е характерна за заболявания на жлъчните пътища и може да бъде тъпа - с намалена подвижност или спастична - със спазми. При чернодробните заболявания се среща по-рядко и като правило е дискомфорт или тежест в десния хипохондриум. Трябва обаче да се разбере, че заболяванията на черния дроб и жлъчните пътища често се комбинират и това изисква интегриран подход към лечението.

Жълтеницата, причинена от смъртта на чернодробните клетки, може да бъде придружена от признаци на интоксикация и рязко влошаване на общото състояние. Кожата придобива шафранено-жълт оттенък. Обемът на черния дроб се увеличава. Урината става тъмна, а изпражненията стават по-светли.

Ако жълтеница е причинена от запушване на жлъчните пътища , кожата на пациента придобива характерен зеленикав оттенък и се появява много силен сърбеж. Урината също потъмнява и изпражненията могат да станат напълно бели.

Но, по един или друг начин, диференциалната диагноза на заболяванията на черния дроб и жлъчните пътища е прерогатив на лекаря, който се фокусира не само върху оплакванията и данните от обективния преглед, но и върху динамиката на лабораторните данни. Лекарят оценява целия набор от промени, техния комплекс и само като поставя окончателна диагноза, дава препоръки. Следователно, за всяко подозрение за проблеми с черния дроб или жлъчните пътища, трябва да потърсите мнението на лекар и да не се опитвате да се диагностицирате „в интернет" или да отидете в аптеката за избор на лекарства.

Защо черният дроб може да "боли": причини и последици

Има много неща, които могат да повлияят на чернодробната функция. В низходящ ред по важност те формират следния списък:

1. Затлъстяване. Излишната мазнина се отлага не само под кожата, но и около вътрешните органи, както и в чернодробните клетки. Незалкохолното мастно чернодробно заболяване заема първо място по разпространение сред патологиите на този орган и съставлява 21,1% от всички чернодробни заболявания.

2. Алкохолът. Вторият най-често срещан проблем е алкохолното чернодробно заболяване (18,1%). Може да доведе до мастна дегенерация на черния дроб - стеатоза или до фиброзна дегенерация - цироза.

3. Хепатит В вируси (1,9%) и С (6,7%) . Тези вируси се предават чрез кръв и телесни течности, включително чрез незащитен полов акт. Причиняват хронично възпаление на черния дроб и в резултат на това смъртта на неговите клетки (хепатоцити).

Това е важно!

Универсалната причина за увреждане на чернодробните клетки е възпалението, което се задейства от различни фактори вътре в тялото. С други думи, яденето на бърза храна и алкохол, неконтролираният прием на лекарства не унищожават директно чернодробните клетки. Те обаче предизвикват вътрешна реакция на организма - същото възпаление, което унищожава клетките. Ако няма възпаление, тогава черният дроб не се разрушава и се възстановява. Затова сред лекарствата за чернодробни заболявания приоритет са лекарствата с противовъзпалителни ефекти.
Безконтролният прием на лекарства, контакт с тежки метали, хлорирани въглеводороди, бензен и други хепатотропни отрови могат да причинят токсични увреждания на черния дроб.

4. Злокачествени новообразувания

Обикновено се развиват на фона на цироза или хроничен хепатит. Само в по-малко от 10% от случаите ракът се развива в здрав черен дроб.
Изключително рядко автоимунните заболявания и вродените нарушения на някои ензими стават причина за чернодробна патология .
По един или друг начин всички вредни фактори причиняват както хроничен възпалителен процес, така и смърт на хепатоцитите.

Рискови фактори за заболяване на черния дроб

Въз основа на основните причини за патология на черния дроб могат да бъдат разграничени рискови фактори. За вирусна инфекция те ще бъдат:

 • нарушения в извършването на полов акт;
 • кръвопреливане;
 • извършване на медицински манипулации, свързани с контакт с кръв.

За рискови заболявания, които не са свързани с инфекциозни заболявания, се считат следните за рискови фактори:

 • професионален контакт с хепатотоксични вещества;
 • системно преяждане;
 • метаболитен синдром (коремно затлъстяване, повишен холестерол, глюкоза и триглицериди в кръвта, артериална хипертония);
 • захарен диабет тип 2 (рисков фактор за безалкохолно мастно чернодробно заболяване);
 • злоупотреба с алкохол и неговите сурогати.

Въз основа на гореизложеното се оказва, че най-добрият начин за предотвратяване на чернодробни заболявания е правилното хранене и здравословният начин на живот.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000