0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Възможно ли е увреденият черен дроб да се възстанови?

Знае се, че храната е от голямо значение, когато увредения черен дроб трябва да се възстанови. Възможно ли е да има и друг начин за възстановяване?Университетът в Илинойс е установил, че увредените чернодробни клетки могат да се възстановят, използвайки сигнал, който ги връща в ранен етап на развитието на постнаталните органи, съобщава Xinhua. Учените използват мишки като модели (черния им дроб е предварително и силно увреден от токсини).
Експертите сравняват увредените клетки на черния дроб със здрави чернодробни клетки, които се намират в тялото непосредствено след раждането. Оказа се, че повредените клетки претърпяха частично препрограмиране чрез сигнал, който ги призова да се върнат в състояние, близко до това, когато са били новородени клетки.
След раждането, чернодробните клетки използват ESRP2 протеина, който свързва РНК, за да генерира правилния набор от алтернативни РНК, които могат да произведат протеиновите продукти, необходими за функционирането на възрастен черен дроб. При повреда нивото на ESRP2 пада, което активира сигнал, който помага да се възстанови тялото с нови клетки. По този начин може да се възстанови до 70% от загубената маса и чернодробната работа след няколко седмици.

Освен това, хората, които са претърпели чернодробна трансплантация, често имат нужда от по-малко лекарства


Тези лекарства са необходими, за да се предотврати отхвърлянето на чуждия орган. Изследователи от клиниката в Майо разбраха защо. Според експерти трансплантираният черен дроб, за разлика от други органи, може да контролира имунните отговори на организма, пише UPI.com.
Проучването включваше 120 души. 61 пациенти са претърпели бъбречна трансплантация, 31 - трансплантация начерен дроб, а 28 - и двете. Експерти сравняват кръвните проби на участниците една година след операцията. Изследването показа, че хора, които са имали и двата органа трансплантирани или само черен дроб, са имали по-малко имунни клетки, които реагират на чужд орган в сравнение с тези, които са получили само бъбрек. Въпреки че участниците с трансплантиран черен дроб имаха по-слаб отговор на донорските органи, тяхната имунна система успешно се бори с патогени, нахлуващи в организма.
Така че, очевидно, черният дроб е в състояние да промени имунния отговор. Учените казват, че са необходими допълнителни проучвания. Вероятно в бъдеще лекарите ще се научат да симулират този ефект по време на други трансплантационни операции. След това хората, подложени на трансплантация, ще имат нужда от по-малко лекарства, за да предотвратят отхвърлянето. Известно е, че тези лекарства потискат имунитета и увеличават риска от инфекции, рак и други здравословни проблеми.

Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000