0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Видове чернодробни заболявания, симптоми и как да си помогнем сами


Ако си представите, че човешкото тяло е вид машина, то черният дроб е незаменима част от него

За да не чуете разочароваща диагноза и за да не ви се налага да правите трансплантация на този толкова полезен орган (който не може да се намери навреме), създайте си навик да се подлагате на пълен профилактичен преглед на организма веднъж годишно или за предпочитане - два пъти годишно.

Има много заболявания на черния дроб, чиито симптоми могат да варират (въпреки че, като правило, те са много сходни), и тази прогресия следва един и същ модел. По-нататък ще разкажем какво се случва с черния дроб на всеки етап от заболяването, чак до пълната органна недостатъчност.

Четири етапа на чернодробните заболявания

Етап 1: Първият признак на увреждане на черния дроб е възпалението

Излишната мазнина в черния дроб или вирусна инфекция пораждат възпалителния процес. Това е възможно при неалкохолно и алкохолно чернодробно омазняване, различни видове хепатит (хепатит A, B, C, автоимунен хепатит).

Да се забележат промени в състоянието на черния дроб на този етап не е лесна задача. Възпалението обикновено засяга само вашето общо състояние: има повишена умора и отпадналост, депресия, дискомфорт в корема. Възможна е ситуация, когато признаците на възникваща болест напълно да отсъстват. Дългият възпалителен процес отвежда болестта до следващия етап - белези на тъканите.

Етап 2: Фиброза - началото на появата белези върху черния дроб

Фиброзата е състояние, при което здравата чернодробна тъкан постепенно се заменя с такава, която е наранена и е станала по-груба. Белезите водят до намаляване на чернодробната функция - от това страда цялото тяло. Колкото по-лошо черният дроб почиства кръвта от токсини, толкова повече те се натрупват. Алергична реакция може да се прояви при пациент, който никога до този момент не е имал подобни оплаквания: хората, които не осъзнават, че имат фиброза, отиват с оплаквания за кожен сърбеж при дерматолог. Всъщност, те първо трябва да посетят гастроентеролог.

Всичко това се случва отново, защото фиброзата не винаги е очевидна. Трябва да запомните едно основно правило - чернодробните болести, както и много заболявания на жлъчката и панкреаса, се появяват едва когато лечението им вече е трудно или невъзможно.

Фиброзата може да се прояви и чрез лош апетит, необоснована бърза загуба на тегло, обща слабост. На този етап черният дроб все още може да бъде възстановен без да се влоши здравето. Достатъчно е да се промени начина на живот (за това ще прочетете в края на статията) и да се приемат хепатопротектори - билки за възстановяване и защита на черния дроб.

Най-доброто, което може да направите за черния дроб е прочистването и детоксикацията с капките ХЕПАВИТАЛ. Поръчайте сега най-добрия хепапротектор и осигурете здраве на вашия черен дроб

Етап 3: Колкото повече са белезите, толкова по-близо е цирозата

Ако не лекувате фиброзата, тогава рискувате да преминете към следващия етап, който се нарича цироза. Да се появи цироза, може да отнеме много време - от 10 до 30 години. Но е възможно и бързо развитие на болестта - буквално в рамките на няколко години. Зависи от това, което причинява увреждането на черния дроб (мастни натрупвания, алкохол, вирус, паразитна инфекция) и какви ресурси са необходими на тялото, за да се справи с болестта. За съжаление, често пациентите научават за чернодробните проблеми само на този вече почти необратим етап. Заболяването може да се "обърне" (т.е. да се промени неговото развитие към по-добро) само когато е в начален етап.

Билковите капки ХЕПАВИТАЛ съдържат уникална комбинация от лечебни треви, които спомагат за бързото възстановяване на черния дроб и жлъчния мехур от такива сериозни заболявания като стеатоза, хепатит, холецистит - калкулозен, т.е. причинен от камъни в жлъчния мехур и акалкулозен - без наличие на камъни.

Етап 4: Чернодробна недостатъчност

Това е последният етап - когато черният дроб губи способността си да функционира и не подлежи на медицинско ceren-drob.jpgлечение. Острата чернодробна недостатъчност възниква само за 48 часа - като реакция на отравяне или предозиране с лекарства. Хроничната чернодробна недостатъчност, развита поради цироза, може да продължи години. Най-добрият вариант за лечение в този случай е трансплантация на черен дроб. С напредването на чернодробната недостатъчност психическото и физическото състояние на пациента се влошава.

 

Има проблеми с координацията на движенията и ориентацията в пространството и времето. Не е възможно напълно да се излекува черния дроб на етапа на чернодробна недостатъчност - увреждането вече е твърде обширно. Всъщност, от здравият орган не е останало почти нищо, нормалната тъкан е заменена почти изцяло от тъкан, която е цялата в белези.

Затова е добре да поддържате здравето на черния дроб, както и да се подлагате на прегледи редовно. Новината за самата болест не е толкова страшна. Много по-лошо е да се разбере, че тя вече е започнала да работи и няма връщане назад.

Как да се грижим за черния дроб: 4 основни стъпки

Във вихъра на ежедневната работа ние, за съжаление, не се замисляме върху факта, че такъв жизненоважен орган, като черния дроб, се нуждае от постоянна грижа и защита. Спомняме си за това само когато той започне да боледува.

Днес по света повече от 2 милиарда души страдат от различни чернодробни заболявания. За да не бъдете сред тях, е необходимо да се пази черния дроб и да се грижим постоянно за него.

И така, кои са основните моменти от грижите за черния дроб?

1. Пийте по-малко алкохол

Фактът, че алкохолът има токсичен ефект върху черния дроб, не е тайна. Но ние, за съжаление, не можем напълно да го откажем, тъй като животът ни е свързан с различни празници. По принцип това не е необходимо. Пиенето на алкохол няма да ни навреди само ако се консумира в приемливи дози. Ако се консумира в големи дози, тогава черният дроб не може да се справи с разграждането му, и в него се натрупва не само алкохолът, но и продуктите му на разпад, които увреждат стените на чернодробните клетки. Жените са по-чувствителни към токсичните ефекти на алкохола от мъжете. Съответно допустимата доза за тях трябва да бъде по-малко.

Важни правила за пиене - не смесвайте напитки с различна сила, не забравяйте да закусите, но не и мазни храни. Систематичната употреба на алкохол може да доведе до сериозно заболяване - алкохолна цироза.

Капките Алкофитал успешно помагат за отказване на алкохола и предотвратяване на усложненията, които алкохолизма предизвиква

2. Стремете се към спазването на здравословна диета

Здравословната диета насърчава здравето на черния дроб. Какво може да се направи? На първо място, това е консумацията на фибри (различни зърнени храни, пълнозърнест хляб, пресни зеленчуци и плодове). Ястията от месо и птици са необходими, но не повече от 2 пъти седмично. Големи ползи за черния дроб носят ядките и сушените плодове. Яжте по-малко мазни и пържени храни и бъдете внимателни с японските ястия. За здравето на черния дроб е много важно да се спазва режим на пиене на вода - около 2 литра течност на ден.

3. Не използвайте неконтролирани лекарства

Антибиотиците , хормоните, антидепресантите причиняват голяма вреда на черния дроб. Затова лекарите ги предписват в комбинация с препарати, които предпазват черния дроб от отрицателните им ефекти, като билковите капки Хепавитал. Но често се случва да се самолекуваме, когато се разболеем от грип или настинка. Без предписание от лекар, и в големи дози, започваме да приемаме лекарства, които сами си купуваме от аптеката. Не мислим, че претоварваме черния дроб. Много е важно внимателно да прочетете инструкциите на лекарството. Най-оптимални са тези лекарства, които напълно се елиминират от тялото. Ако е възможно, трябва да се стремите да замените лекарствата с билкови препарати или изпитани във времето рецепти от традиционната медицина. И още едно важно правило - в никакъв случай не трябва да смесвате алкохол с лекарства.

4. Разумно е да се отървете от излишните килограми

Много от нас се опитват да се отърват от излишните килограми възможно най-бързо, като се подлагаме на строга диета. За съжаление не мислим за факта, че в същото време причиняваме голяма вреда на черния дроб. Правилата за спазване на диети са много прости - изборът на диета с диетолог и да не се опитваме да се разделим с излишните килограми възможно най-бързо. Най-оптималната и безобидна за черния дроб скорост на отслабване е от 0,5 до 1 килограм на седмица. При по-интензивна загуба на тегло може да се провокира затлъстяване на черния дроб, тъй като всички мазнини и въглехидрати в организма се втурват в черния дроб, образувайки ненужни и излишни отлагания, които могат да причинят хепатит и цироза на черния дроб.

И така, основните правила за грижа за черния дроб са много прости и изпълними за всеки човек. Основното нещо е да не ги пренебрегвате, периодично да се прави курс на прочистване с билковите капки Хепавитал. Само така черният ви дроб ще бъде здрав и ще работи добре в продължение на дълго време.

Източник: xochu-vse-znat.ru

 


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000