0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Жлъчнокаменната болест предпочита жените

Жлъчнокаменната болест (холелитиаза) е доста разпространено заболяване, което се дължи най-вече на неправилно хранене


zlchnokamenna_bolest_holelitiaza
Образуват се камъни в жлъчния мехур и жлъчните пътища в резултат на нарушена обмяна на веществата. Заболяването засяга повече хората, които наблягат на месните храни.
Статистиката сочи, че жените боледуват три и дори 4 пъти по-често в сравнение с мъжете. Причината може да се търси в по-различната обмяна на веществата и хормоналните особености. Значение има и наследственият фактор.
Близо половината от случаите на холелитиаза се откриват при профилактичен преглед или при ехографско изследване по друг повод. Това е безсимптомната форма на заболяването.
При т.нар. диспептична форма са налице оплаквания в горната част на храносмилателния тракт - горчив вкус в устата, чувство за тежест в дясното подребрие, подуване на корема, оригване. Обикновено те се проявяват след прехранване или прием на тлъсти меса, пържени ястия, шоколад и концентриран алкохол. Често заболяването настъпва под формата на жлъчна криза, която може да трае от 15 минути до няколко часа.
Болките имат при-стъпен и остър характер и се локализират в дясната или средната горна част на корема, като често се излъчват към гърба и към дясното рамо.
Холелитиазата може да се прояви и в торпидно-болкова форма - постоянна тежест и болка в дясното подребрие, без остра симптоматика. Когато жлъчният мехур се възпали, към споменатите оплаквания се прибавят повишена температура, гадене и повръщане, влошено общо състояние.
При неусложнена жлъчнокаменна болест и малки по размер камъни се препоръчва спазване на диета. Ограничават се въглехидратите и богатите на животински мазнини храни. Когато заболяването е напреднало, се налага оперативно отстраняване на жлъчния мехур, за да се избегнат сериозни усложнения. През последните години лапароскопската безкръвна и неинвазивна операция се наложи при хирургичното лечение на доброкачествените заболявания на жлъчния мехур. Тя се извършва през малко на брой миниатюрни отвори. Опасността от инфекции е нищожна, а разрезите не оставят белези. Престоят в болница е 1-2 дена, възстановяването трае още няколко дни. Рисковете от следоперативни усложнения са минимални. Когато интервенцията не се извърши навреме, на-
стъпват изменения и тогава лапароскопският метод може да стане неприложим.
Превенцията се състои в редовно провеждане на профилактични прегледи.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com
https://youtu.be/lwGFsd2yGZU

Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капките Хепавитал са продукт за прочистване на черен дроб и жлъчка.
Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2019

Content
LivedaMed2000