0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Какво е това жлъчка и какво трябва да знаете за нея?


Жлъчката е течност, която се произвежда от черният дроб и се съхранява в жлъчния мехур

От значение е както здравето на жлъчния мехур, така и състоянието на жлъчката. В медицинските среди жлъчка се нарича жлъчния сок. В разговорния език жлъчка се използва и когато се има предвид жлъчния мехур. Добре е да се знае, че жлъчка и жлъчка често означават две различни неща - едното е орган, другото е течност, която се съхранява в този орган.

Разбираемо е защо народът нарича жлъчния мехур жлъчка. По този начин, макар и не директно, се обозначава важността на течността, която се съхранява в жлъчния мехур. В крайна сметка, една голяма част от заболяванията, както на черния дроб, така и на жлъчния мехур, зависят от онова, което се случва с жлъчката. Жлъчният мехур е важен орган, но онова, което се съхранява в него, е по-важно.

Повечето от нас обръщат много внимание на здравословната, балансирана диета. Спазваме различни режими за хранене, които често имат съмнителен ефект върху нашето здраве. Но ние знаем малко за такава важна течност в организма като жлъчката. В какви процеси участва и с какви здравословни проблеми заплашва вискозитетът („гъстота" или съпротивление при изливане) на жлъчката?

Жлъчката в човешкото тяло е течност с жълт, зеленикав цвят, изключително горчив на вкус. Секрецията на жлъчката се осъществява от специални чернодробни клетки. Освен това, жлъчката се натрупва в жлъчните пътища, разположени в черния дроб, след което навлиза в жлъчния мехур и дванадесетопръстника, където директно участва в храносмилателните процеси.

Важната роля на жлъчката в организма

Днес много внимание се обръща на така нареченото хранително поведение. Просто казано, това са всички видове диети и различните режими на хранене. Въпросът за здравословната и балансирана диета вече се популяризира поради факта, че потребителят получава много продукти, наситени с канцерогени, което има пряка зависимост към "подмладяването" на една голяма част от заболяванията.

Капките ХЕПАВИТАЛ съдържат богат билков комплекс, който спомага за прочистването на черния дроб и жлъчния мехур и подобрява здравето и добрата работа на тези важни органи

Оказва се, че начинът на хранене пряко или косвено влияе на появата и развитието на широк спектър от болести. Но извън широко разпространената информация за храносмилането, важната роля на жлъчката, за която са публикувани достатъчно трудове на светилата на медицината на ХХ век, незаслужено се пренебрегва.

И така, какво трябва да знаете за жлъчката?

Жлъчката или жлъчния сок изпълнява 4 функции в тялото:

- активира липазата - производството на панкреатичен ензим;

- притежава антибактериални качества и премахва признаците на прекомерен растеж на бактерии в тънките черва;

- участва в преработването на мазнините;

- премахва токсините от тялото.

Мастните киселини и мастноразтворимите витамини се абсорбират изключително с мазнини: това са витамини A, E, K и D.

Недостатъчният прием на мастноразтворими витамини в кръвоносната система води до нездравословен, сивкавожълт вид на кожата, увреда на косата, ноктите и риск от образуването на кръвни съсиреци.

Когато тялото не може да абсорбира мазнините, започва механизъм на избирателно усвояване на храната. С други думи, изкуствено възниква дисбаланс към диетата с ниско съдържание на мазнини. Този дисбаланс води до факта, че черният дроб превръща излишните въглехидрати в мазнини и ги натрупва. Къде ги трупа? Най-вече в себе си. Така се стига до състоянието, познато в медицинските среди като стеатоза или мазен черен дроб.

Започнете сега прочистването на жлъчката с капките ХЕПАВИТАЛ

Освен черния дроб и жлъчката билковите капки ХЕПАВИТАЛ ще подпомогнат и работата на дебелото черво. По този начин вие ще може да се справите със запека, който е една от причините за затлъстяването.

Жлъчката дава възможност да се използва мазнината като източник на енергия, вместо да се натрупва в нежелани части на тялото.

Когато вискозната жлъчка (най-общо казано - жлъчка, която е много гъста) не може да участва в абсорбцията на мазнини, това може да повлияе на мозъчната дисфункция (прогресия на деменцията), скокове в кръвната захар, недостатъчно производство на полови хормони и серотонин.

Жлъчката е необходима за здравословната функция на щитовидната жлеза

Този факт се дължи на факта, че наред с храносмилането на мазнините тялото произвежда и един ензим, който преобразува неактивната форма на хормона (Т4) в активна (Т3).

Провеждайки детоксикация, черният дроб прехвърля токсините в жлъчката. И тя е тази, която действително премахва токсините от тялото. Следователно, става ясно, че ефективната детоксикация не изисква вискозна (гъста), а течна жлъчка.

Когато изтичането на жлъчката в тънките черва се усложнява, поради вискозитета на жлъчката или липсата на хранителни вещества за производството на жлъчка, човешкото тяло не е в състояние да осигури ефективна детоксикация. Това означава, че черният дроб не може да премахва отпадните продукти и токсините. В резултат на това е възможно появата на такива симптоми като: "горещи вълни", нощно изпотяване, акне по кожата и депресивни състояния.

hepatit.jpg

Метаболитите на хормона естроген трябва да бъдат напълно елиминирани. Ако естрогенът не бъде отстранен, тогава той отново се абсорбира в червата и провокира доминиране на естрогена. Това се проявява в задържане на течности и хипотиреоидизъм. В допълнение, прекомерното количество естроген провокира повишаване на холестерола в жлъчката, което води до увеличаване на вискозитета (гъстотата) на последната.

Жлъчката е толкова важна при процесите на детоксикация, че при симптоми на алергии, артрит и други възпалителни заболявания на мускулите и ставите, в тялото се наблюдава до 75% жлъчен дефицит.

Подобряването на качествените характеристики на жлъчката увеличава ефективността на метаболизма с 50%.
Течната жлъчка е идентична с тънката талия и е най-пряк път към плоския корем.

Симптоми на жлъчна недостатъчност и жлъчна екскреция (отделяне, изхвърляне на отпадни продукти от определени органи, като жлъчен мехур и бъбреци например)

 • Гадене след хранене при прием на прекалено мазни храни;
 • Изпражнения със светъл нюанс, които са "плаващи";
 • Суха кожа и коса;
 • Склонност към запек;
 • Натрапчиво усещане за пренасищане;
 • Стабилно телесно тегло;
 • Болка в десния хипохондриум (в жлъчния мехур);
 • Хемороидални прояви (хемороиди);
 • Разширени вени;
 • Болка в интерскапуларната област (горната част на гърба);
 • Подуване на корема и метеоризъм;
 • Вкус на горчивина в устата след хранене;
 • Лека уязвимост към интоксикация;
 • Фибромиалгия;
 • Хипотиреоидизъм (патологично състояние, дължащо се на хроничен недостиг в секрецията на тиреоидни (на щитовидната жлеза) хормони);
 • Подпухналост на лицето и подуване;
 • Висок холестерол;
 • Повишени триглицериди;
 • Натрупването на пикочна киселина в ставите;
 • Радикулит (често срещано заболяване на периферната нервна система, възникващо вследствие на притискане и възпаление на коренчетата на гръбначния стълб); Болка в долните крайници;
 • Нарушения на нощния сън.

Така става ясно, че без повишено внимание към жлъчката, темата за отслабването, лечението на хипотиреоидизъм, приемът на хранителни вещества в организма става безсмислено.

Застой на жлъчката - защо е опасно това състояние?

Застоя на жлъчката (холестаза) е процес, при който се блокира потока на жлъчката. Жлъчката, произведена от чернодробните клетки, е от съществено значение за храносмилането на мазни храни и усвояването на мастноразтворими витамини. Името на това заболяване идва от латински. Холестазата се превежда като "застойна жлъчка". Холестаза е спиране на потока на жлъчка в тялото. Това заболяване се среща при деца и бременни жени.

Защо се появява застой на жлъчката?

Жлъчката се произвежда в черния дроб от чернодробните клетки - хепатоцити. Секрецията на жлъчката от тези клетки е непрекъснат процес. Черният дроб произвежда от 500 до 1000 милилитра (мл) жлъчка на ден, а жлъчният мехур "разпръсква" от 30 до 50 мл, но вече с гъста концентрация. Затова понякога се появява застой на жлъчката.

Билковите капки ХЕПАВИТАЛ подобряват състоянието на жлъчката и отстраняват омазняването на черния дроб.

Неуспехът на процесите на производство и съхранение на жлъчката се дължи на:

 • Нарушения в храненето;
 • Затлъстяване или диабет;
 • Липса на активен начин на живот;
 • Алкохол и тютюнопушене;
 • Хроничен холецистит;
 • Злоупотреба с кафе.

Симптоми на жлъчен застой

Жлъчката започва да се натрупва в жлъчния мехур и като резултат - появява се застой на жлъчката. Симптомите се определят от времето на застой, както и от гъстотата на жлъчния сок. Може да се изразят като нарушение на храносмилателната система:

 • Гадене;
 • Повръщане;
 • Постоянно оригване и лош дъх.

При нарушение на жлъчната система възниква:

 • Горчивина в устата;
 • Сърбеж на кожата;
 • Леко пожълтяване на кожата.

Застоят на жлъчката в жлъчния мехур се улеснява и от заседнал начин на живот, рядко и изобилно хранене, преяждане, особено на мазна и пикантна храна, обща хипотермия и редица други заболявания (тонзилит, пневмония, аднексит - възпаление на лигавицата на маточните тръби, обхващащо и яйчниците).

Източник: fb.ru


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000