0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Ягодообразен жлъчен мехур или холестероза

Холестерозата на жлъчния мехур представлява образуване на ендовезикални налипи, които са натоварени с отлагания от холестерол.
polipiЗаболяването може да бъде чиста холестероза или пък да бъде придружена от други заболявания на жлъчния мехур. Тя засяга тялото на жлъчния мехур, а локализацията й в главния жлъчен проток е изключително рядка. Когато има направена лапаротомия изгледът на жлъчния мехур не се променя. Не може да бъде установен патологичен процес, ако не се направи рентген, дори и чрез палпация не може да бъде установено. Заради това и се случват чести пропуски, ако преди това заболяването не е било установено рентгеново изследване. Холестерозата става очевидна едва при отваряне на жлъчния мехур. Тя се представя под две форми.
Първата форма на болестта холестероза на жлъчния мехур, която е известна и от край време като най-често проявяващия се - ягодов жлъчен мехур. При установена такава форма на холестероза, се наблюдават по вътрешната страна на жлъчния мехур малки жълти зърна, които изпъкват така релефно, че приличат на семенцата на ягодата.
При втората форма на холестероза се наблюдават полипи по жлъчката, които са изключително малки, много рядко надвишават размерите на грахово зърно. Пилипозните образувания са или враснали в самата стена на жлъчката, или педикулизирани. При последния случай тези малки образувания може да са с много крехка сктруктура и да се разпръскват и при най-малката манипулация. Техният цвят варира от светложълт подобно на слонова кост, от тъмнокафеникав, но по-рядко, та до зеленикави оттенъци. Разпределението и броя им в жлъчния мехур често са различни, като много рядко обаче са повече от 4-5, често пъти са единични.
Изключително важни при този вид заболяване и неговата диагностика, са рентгеновите данни. Именно те дават възможност без особени затруднения от страна на изследващия, да потвърди диагнозата на холестероза на жлъчния мехур. Рентгеновото изследване позволява да се проследяват статичните и динамичните признаци на холестерозата.

Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
еmail: info@kapkite.com

 

Капките Хепавитал са продукт за прочистване на черен дроб и жлъчка.
Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2019

Content
LivedaMed2000