0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Храни, които помагат за регенерирането на черния дроб


Знаете ли, че има храни, които могат да насърчат регенерацията на черния дроб?

А знаете ли, че черният дроб е единственият орган в тялото, който може да се възстанови? Това наистина е така. Може би сте чували, че при морската звезда израства липсващ лъч, а гущерът се сдобива с нова опашка, след като тя бъде откъсната. По същия начин, ако част от черния дроб е увредена, тя ще се възобнови с времето.

Продукти, полезни за процеса на регенерация на черния дроб

Въпреки факта, че черният дроб е способен да се самолекува, важно е ние да поддържаме неговото здраве. Следните храни могат да помогнат за подобряване състоянието на черния дроб, както и неговата функция.

Чесън

Помага за намаляване на лошия холестерол, което е свързано с нездравословното състояние на черния дроб. Редовната употреба на чесън може да помогне за подобряване здравето на черния дроб. Ензимите в чесъна също помагат на черния дроб да елиминира токсините, като по този начин това влияе положително на организма като цяло.

Грейпфрут

Съдържа мощни антиоксиданти и фибри. Грейпфрутът може да помогне за повишаване на добрия холестерол и да ускори почистването на черния дроб. Но бъдете внимателни, защото грейпфрутът може да взаимодейства отрицателно с някои лекарствата. Затова информирайте Вашия лекар, преди да включите грейпфрут в диетата си.

Зеленолистни зеленчуци

Спанак, броколи и къдраво зеле са само някои примери за зеленолистни зеленчуци. Всички зеленолистни зеленчуци помагат на черния дроб да се очисти и подобрят неговата функция. В допълнение, те доставят на тялото хлорофил, който предпазва организма от токсини.

avocado zdravoslovno hranene.jpg

Авокадо

Авокадото съдържа около 20 основни хранителни вещества и витамини. Те не само са полезни за тялото, но и подхранват черния дроб с всичко необходимо. Авокадото може да помогне за неутрализиране на свободните радикали, както и да насърчи производството на глутатион, който помага за премахване на токсините.

Ябълки

Ябълките помагат за прочистване на черния дроб и премахване на токсините в храносмилателния тракт.

Брюкселско зеле

То е подобно по свойства на чесъна, тъй като съдържа и сяра. Само този факт прави зелето супер продукт за укрепване на черния дроб. В допълнение, брюкселското зеле съдържа антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. За максимална полза пригответе брюкселско зеле с чесън.

Други продукти за регенерация на черния дроб

В допълнение към горните продукти има и други, които могат да подкрепят здравето на черния дроб, да му помогнат да го очистите и да гарантират, че сте максимално здрави. Следващия път, когато избирате храни, не забравяйте да включите в диетата си онова, от което вашия организъм се нуждае

  • Сурови ядки
  • Пробиотично кисело мляко
  • Лук
  • Лимон
  • Сезонни плодове
  • Рукола
  • Артишок
  • Праз-лук

Помага ли диетата при мазен черен дроб?

Има два основни типа омазняване на черния дроб - индуцирани от алкохол и неалкохолни мастни заболявания на черния дроб. Омазняването на черния дроб почти една трета от възрастните и е един от водещите виновници за чернодробната недостатъчност. Незалкохолното мастно чернодробно заболяване се диагностицира най-често при тези, които са с наднормено тегло или водят заседнал начин на живот, и тези, които ядат силно преработена храна.

Капките Хепавитал са билково средство за прочистване на черния дроб и жлъчката, както и за превенция на такива заболявания на черния дроб, като стеатоза

 

Един от основните начини за лечение на мастни чернодробни заболявания, независимо от вида, е с диета. Както подсказва името, мастната чернодробна болест означава, че имате твърде много мазнини в черния си дроб. В здравото тяло черният дроб помага за отстраняването на токсините и произвежда жлъчката и храносмилателни протеини. Мастните заболявания на черния дроб го увреждат и му пречат да работи толкова добре, колкото трябва.

Как протеините могат да помогнат за регенерацията на черния дроб?

Учени от Калифорнийския университет допълнително изследвали използването на протеини за регенерация на черния дроб. Идентифицираният протеин се нарича PPARα и при експерименти с мишки беше установено, че той работи доста бързо по време на регенерация на черния дроб.

Въпреки това, изследователите откриха, че за да се увеличи PPARα при хората за по-бърза регенерация на черния дроб, се нуждаем от 21 протеина на фабробластния фактор (FGF21). Yu-Jui Yvonne Wan, авторът на статията, казва: „Открихме, че FGF21 е добра животоспасяваща молекула, която насърчава регенерацията на черния дроб и евентуално възстановяване на тъканите. Нашите данни показват, че FGF21 може да помогне при регенерация на черния дроб, след отстраняване или след увреждане, причинено от алкохол или вирус. "

По време на тестване изследователите установяват, че PPARα е по-ефективен при регенерация на черния дроб при мишки, отколкото при хора. Те откриха, че добавянето на FGF21 ускорява регенерацията на черния дроб, което прави PPARα по-ефективен. FGF21 е полезен и за намаляване на инсулиновата резистентност, ускоряване на метаболизма на мазнините и намаляване омазняването на черния дроб при някои животни.

Въпреки факта, че бе установено, че протеините допринасят за регенерацията на черния дроб, наскоро се появиха повече данни, че клетката е основна и за регенерацията на черния дроб. Изследователи, чиито статии са публикувани в списание Cell, са открили клетки, наречени хибридни хепатоцити, които могат да генерират нова тъкан. Когато мишките бяха изложени на токсини, изследователите наблюдават ролята на хибридни хепатоцити. Те открили, че ракът не се развива в новите клетки, които са създадени от хибридни хепатоцити. Това подтикнало изследователите да проучат допълнително възможностите на хибридните хепатоцити.

Източник: www.healthline.com


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000