0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Кетогенната диета може да предизвика диабет тип 2

Кетогенната диета е диета с ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на мазнини и умерено съдържание на протеини
Днес кетогенната диета е една от най-популярните в света. Тя насърчава загуба на тегло и се счита за здравословна.
Но едно ново проучване, проведено от Института по технологии в Цюрих (ETH Zurich) в сътрудничество с Детската Университетска болница в Цюрих, показва, че кетогенната диета може да увеличи риска от диабет тип 2.
В момента, диабет тип 2 засяга милиони хора по целия свят. Това е заболяване, което е свързано с нездравословна диета, която съдържа много мазнини и въглехидрати, както и заседнал начин на живот при липса на физическа активност. Налице е бавно намаляване на инсулиновата чувствителност, в крайна сметка производството на инсулин от бета-клетките на панкреаса не отговаря на нуждите на организма, развиват се непоносимост към глюкоза и диабет тип 2.
Учените сравняват ефекта върху глюкозния толеранс и инсулиновата чувствителност на два вида храна - диета с високо съдържание на мазнини и въглехидрати и кетогенната диета - при метаболитно здрави лабораторни мишки. Те открили, че животните на кетогенна диета скоро показаха симптоми на намален глюкозен толеранс, което е ключова характеристика на диабет тип 2. Освен това, нарушената глюкозна толерантност сред мишките на кетогенна диета е по-висока, отколкото при мишките от другата група.

Инсулинът се секретира в кръвта и се използва за контрол на нивата на кръвната захар


Това се случва като сигнализира на черния дроб да спре производството на захар. Ако тази система е нарушена, тялото започва да злоупотребява с инсулин (т.нар. инсулинова резистентност) и нивото на кръвната захар се повишава.
Според едно проучване, при спазване на кетогенната диета, този процес на контролиране на кръвната захар не работи правилно, а инсулиновата резистентност се произвежда в черния дроб. Когато черният дроб не може да отговори на нормалните нива на инсулин, за да контролира нивата на кръвната захар, съществува повишен риск от диабет тип 2.
Д-р Кристиан Волфръм, доцент, един от авторите на изследването казва : „Диабетът е един от най-големите здравни проблеми, пред които сме изправени. Въпреки че кетогенната диета се считат за здравословна, нашите данни показват, че при този вид диета има повишен риск от инсулинова резистентност, което може да доведе до диабет тип 2. Следващата стъпка е да се опитаме да определим механизма на този ефект и да решим дали това е физиологична адаптация.”
Тъй като е на кетогенна диета, тялото използва енергия след разграждането на мастни киселини, а не на въглехидрати. Хипотезата на изследователите е, че продуктите от разпадането на мастни киселини могат да дадат на мозъка модифициран сигнал и това става основна причина за нарушена глюкозна толерантност.

Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000