0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Полезно или вредно е растителното мляко?


Напоследък има много хора, които вярват, че обикновеното краве мляко не причинява нищо добро за здравето и трябва да бъде заменено с растително. Така ли е?

От медицинска гледна точка заместването на животинското мляко (краве или козе) е показано главно в два случая. Първото е, ако сте алергични към животински млечни протеини. А вторият случай е непоносимост към лактоза, когато няма достатъчно ензими за смилане на млечната захар, а приемането на мляко причинява подпухване и дискомфорт. В тези ситуации преходът към растително мляко е оправдан.

Как се произвежда растително мляко? Технологията е сходна за всички продукти. Суровини - соя, ядки и др. накиснати във вода, киснат се в продължение на 8-10 часа. След като се разреди малко с преварена вода, всичко се разбива с блендер.

Капките Хепавитал - редовното прочистване с тях дава здраве и осигурява добра работа на черния дроб

Какво е различното при растителното мляко?

Соево мляко

Соевото мляко е най-често срещаното. Модата на соевото мляко дойде при нас от Изток, където се използва активно, тъй като там соята е в излишък. А основните продукти на неговата промишлена преработка са само мляко и соев протеин. Някои се страхуват да използват соево мляко поради наличието на фитоестрогени. Това са аналози на женските полови хормони. Твърди се, че този компонент може да бъде полезен за жените, но не и за мъжете. Въпреки това, в соевото мляко има малко фитоестрогени: те са свързани с протеиновата част и има много по-малко протеини в млякото от соя, отколкото в изварата, тофуто и т.н., както при всеки течен продукт. Но най-важното е, че населението на страната ни не е свикнало да използва толкова много соево мляко, така че проблемът с фитоестрогените в соята е без значение за нас. Не бива да забравяме, че поради тази причина соевото мляко също е възможно да предизвика алергии.

Nut_Milks.jpg

Бадемово мляко

Полезно е заради това, че съдържа много добри растителни протеинови и растителни мазнини, както при всички ядки. Обикновено, преди да се приготви млякото бадемите се обелват, за да не горчи. За да направите това, първо излейте ядките с вряща вода, за да отстраните люспата по-лесно. Водата се излива отново, ядките се набъбват, след това пюрира в блендер. Бадемите често са алергични. Следователно, за деца под 3 години такова мляко не се препоръчва поради това, че има много протеини в него. Възрастните, които никога не са консумирали бадемово мляко, също е желателно да започнат не с чаша, а с малко количество, като постепенно да го увеличават.

Кокосово мляко

В Китай, Япония и Индия се добавя при готвене. Можете да приготвите с него и овесена каша. Кокосовото мляко, за разлика от другите видове растително мляко, е по-калорично, има повече мазнини. В млякото от кокос има наситени, които се срещат и в животинските продукти. Поради това, ако се използва всяка сутрин, може да има неблагоприятен ефект върху черния дроб и стомашно-чревния тракт. Това се дължи на голямото количество мазнини. Кокосовото мляко не съдържа холестерол, тъй като е растително.

Оризово мляко

Има значително по-малко витамини от кравето мляко и дори други видове растителни млека. Следователно няма голяма полза от него по отношение на състава на компонентите. Но в същото време оризовото мляко се използва активно в източната кухня и в Америка. То има обгръщащ ефект, който не е лош за стомашно-чревния тракт, особено по време на обостряне на заболявания като гастрит, пептична язва и др.

Мляко с добавяне на палмово масло

Понякога млечната мазнина се отстранява от кравето мляко и се добавя растително масло - палмово масло. Очевидно, за да се намали цената на продукта. В такова мляко остават лактозата и протеинте, изключва се само холестерола. Ето защо, тези, които са алергични към краве млякото, трябва да подхождат внимателно към този продукт. Няма нищо опасно в млякото с растително (палмово) масло. Производителите обаче трябва да посочат, че това не е мляко, а млечен продукт.

Между другото: Три въпроса за млякото

Какво е по-здравословно за пиене през нощта - прясно мляко или кисело мляко?

Зависи от състоянието на стомашно-чревния тракт. Тези, които понасят млякото добре, могат да го пият през нощта. Ако има недостиг на лактаза, ферментиралите млечни продукти ще се обработят от организма по-лесно. С възрастта намалява активността на ензимите, които усвояват млечната захар. Ето защо, на по-възрастните хора се препоръчва да използват млечни продукти. Хората с пептична язва и гастрит с повишена секреция на стомашен сок, киселото мляко не е добро за тях, и затова е по-добре да изберат кисело мляко.

Колко мазно да бъде млякото?

В светлината на съвременните данни за превенция на сърдечно-съдови заболявания, разбира се, е по-добре да се използва мляко, което не е повече от 2,5% мазнини. При повишен холестерол - 0.5-1% мазнини. Ако има наднормено тегло, желателно е процентното съдържание на мазнини да се намали до 1-1,5%.

Как да приготвяме каша - с мляко или с вода?

Отново, това зависи от здравето на стомашно-чревния тракт и телесното тегло. Ако сте склонни да получавате допълнително тегло, по-добре е да приготвяте каша с водата, защото млякото добавя калории. Ако има гастрит или други заболявания на стомашно-чревния тракт, по-добре е да се готви кашата с вода и да се добави малко мляко в края на готвенето.

nut_milk.jpg

И накрая: два мита за млякото

Ние мислим : вареното мляко губи всичките си полезни качества, но помага да заспим перфектно.

В действителност : Във вареното мляко, някои от витамините са унищожени, в противен случай то е малко по-различно от естественото и пастьоризираното. Всяко мляко може да помогне да заспите, защото балансирания състав на протеини, мазнини и въглехидрати ще поддържат стабилни нива на кръвната захар, което подобрява качеството на съня.

Смятаме, че : по-добре да не се пие кафе с мляко, тъй като в тази комбинация, тези два продукта намаляват полезните качества на другия

Всъщност : Кой го е казал? Кафето сега е рехабилитирано, до 6 чаши слабо кафе на ден не е проблем да се пие. За опасностите от млякото говорят само хора, които са далеч от медицината и науката, а изобретателите не се основават на никакви познания. Няма причина да се смята, че комбинирането на тези два прекрасни продукта е опасно. Изключение е рефлуксната болест. Ако страдате от оригване и парене, не бива да злоупотребявате с кафето, както с мляко, така и без мляко.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000