0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Вкусна отрова: 5 вредни храни за здравето на черния дроб


Вкусна отрова: 5 вредни храни за здравето на черния дроб

Функцията на черния дроб в тялото е да филтрира вредните вещества, останали от разграждането на храните. Наша задача е да поддържаме този филтър чист. Това означава да подбираме храните, които черния дроб трябва да обработи.

Човешкото тяло е сложна машина, при която всеки детайл играе своята роля и дори най-малката неизправност на някой от органите може да доведе до неплануван престой край някой спешен кабинет.

Какво можем да кажем за важни органи като сърцето, белите дробове, бъбреците и черния дроб? Те изискват специално внимание, най-вече под формата на редовни профилактични прегледи. Грижа за тях ще е и да се подбира храната, с която да им даваме сила и виталност. Защото именно тези органи най-често получават ударната част от товара. Отделно от това, необходимо е да се говори за черния дроб, който играе ролята на пречиствателна станция на нашето тяло. Той рециклира и почиства всичко, което влиза в организма ни с храната, неутрализира различни токсични вещества, филтрира кръвта и премахва продуктите от разпада. Въпреки функционалността и значението на черния дроб, и въпреки че сравнително бързо се възстановява, той е и много уязвим. Необходимо е да се грижим за него, защото по-трудно е да се извършват операции на черния дроб, отколкото на сърцето, а чернодробната трансплантация е опасна и старателна работа. За да не се стига до това, трябва да се предпазим от най-лошите врагове на черния дроб, които често доброволно слагаме в чинията си.

На градус: алкохол

alkohol.jpg

Офисът, в който работите, не изглежда като сигурно убежище и е по-скоро като бушуващ океан. За да се откъснете някак от неприятностите, вечер облекчавате стреса с порция алкохол. Настроението наистина се подобрява, но черният ви дроб изобщо не е доволен от това.

По принцип, ако консумирате не повече от 20 мг. чист алкохол наведнъж (това е близо до чаша сухо вино или 50 мл водка), няма да има вреда. Черният дроб ще поеме алкохолния удар и ще ви отърве от токсините в рамките на един час. Но ако дозата бъде превишена, виталният орган започва да работи до износване и накрая клетките му умират, като биват заместени от мастна и съединителна тъкан. Това е пряк път към развитието на опасни болести като цироза и рак на черния дроб.

Освен това, жените са в по-неблагоприятно положение от мъжете. Нашето тяло е по-чувствително към алкохола и не може бързо да го метаболизира, затова тежкото увреждане на черния дроб започва много по-бързо. Уловката е в това, че може дори да не сте наясно с нездравословните промени, които настъпват във вашия организъм. Черният дроб е много търпелив орган, който често ни дава възможност да узнаем за неговото страдание, когато вече няма резерв за възстановяване.

Ограничете алкохолната зависимост и предотвратете чернодробното увреждане с капките Алкофитал - най-доброто средство за предизвикване на непоносимост към алкохола

С дим: пушени меса

Когато купувате пиле, гърди или риба, която мирише на дим в магазина, не се съмнявате за секунда, че това е много вкусна храна, и без колебание я поставяте в количката. Мислили ли сте за това колко полезни са тези продукти? Ако черният дроб знаеше как да говори, тогава той би ви умолявал да заобиколите щанда с пушените меса, защото в тези деликатеси нивото на вредни вещества е огромно. Не само храната с характерен вкус и аромат дълго време се задържа в опушения облак, наситен с катран и сажди, който обикновено не е здравословен, а и разтопените мазнини, които капят върху въглищата, се превръщат в бензопирен. Това е един от най-големите канцерогени, който провокира развитието на злокачествени тумори.

Деликатеси, "отпочинали" в такъв отровен облак, са напоени с вредни вещества. Докато апетитно похапваме от тези храни, нанасяме тежък удар върху черния дроб, който трябва да филтрира всичката тази "мръсотия". Между другото, месото, напоено с "течен дим", не е по-малко опасно. Отдавна е доказано, че псевдо-пушеното месо унищожава не само черния дроб, но и лигавицата на стомаха. И това се случва само за 1-2 месеца.

Пикантни ястия

Трудно е да се повярва, но черният дроб разпознава пикантните ястия като токсини и счита, че е задължен да ни спаси от тях. Той не обича парещи подправки и зеленчуци с остър вкус - репички, лук, чесън. След като попаднат в него, се освобождава двойна част от жлъчката, за да се разредят бързо „опасните" вещества. Проблемът е, че излишъкът от горчива течност често се застоява в чернодробните канали и там се образуват камъни. Само за 6 месеца, едно малко пясъчно зърно може да се превърне в „паве" с диаметър до 1 см и да доведе до сериозни усложнения. По същия начин черният дроб реагира на киселите зеленчуци и плодове: кисело зеле, киселец, лимон, киви, червени боровинки и др. Към този списък трябва да добавим оцета, хряна, горчицата, кетчупа и други пикантни сосове и зеленчуци. Много от тях съдържат изкуствени оцветители, аромати, вкусови заместители и дори генетично модифицирани продукти, което би затруднило работата на черния дроб.

За да дадете на черния дроб почивка, както и за да подпомогнете неговото естествено очистване, ползвайте капките Хепавитал

Мазно, по-мазно, най-мазно

Колкото повече мазнини трябва да усвоите в стомаха, толкова по-голяма е тежестта върху черния дроб. Той е принуден да прокара неразтворимото мазно вещество през себе си. Когато мазнината е прекалено много, тя започва да се натрупва в малките мехурчета, намиращи се вътре в чернодробните клетки.

В началото това е безвредно състояние, което не представлява заплаха. Единственото нещо, което може да ви безпокои, е бърза умора, гадене, усещане за тежест в десния хипохондриум, коремен дискомфорт. Ако количеството на консумираните мазнини не се намали, черният дроб се възпалява и клетките му се самоунищожават. В крайна сметка той престава да неутрализира токсичните вещества и тялото започва да трови.

Химическа атака: лекарства

lekarstva.jpg

Ако дори и при най-безобидната болест тичате до най-близката аптека за хапче, тогава действате много прибързано. Повечето фармакологични препарати съдържат вещества, които са токсични за черния дроб. При продължителна употреба на каквито и да е медикаменти ресурсите му се изчерпват и токсичните компоненти започват да увреждат здравите клетки. Чернодробната тъкан се възпалява и се появява т.нар. "лекарствен хепатит". За да се формира това заболяване, някои хора трябва да приемат лекарства в продължение на много години, а други - само няколко дни или дори часове от момента, в който започват лечението. За съжаление, нито един лекар не може да каже дали това ще ви заобиколи, или ще ви атакува. Ако сте загубили апетита си след приема на лекарството, имате гадене, повръщане, оригване с горчив вкус, кожата, склерата на очите и лигавицата на устата са пожълтели, а урината ви е с цвят на бира - тичайте към лекаря! Леката форма на лекарствен хепатит може да бъде излекувана. Нелекуваното заболяване заплашва с развитие на остра и масова чернодробна некроза. Развива се бързо, и още по-бързо води до цироза и чернодробна недостатъчност.

Бележка на редакцията

Ако подозирате заболяване на черния дроб, първо трябва да се консултирате със специалист, хепатолог или гастроентеролог, който може да ви насочи към необходимите прегледи и да предпише правилно лечение. За подпомагане на черния дроб често се предписва специална група лекарства - хепатопротектори.

Не пренебрегвайте и билките, които също носят облекчение на черния дроб. Комплексното им използване носи облекчение на този толкова полезен орган. Ето защо, за отличното здраве на черния дроб и неговата спокойна и ефективна работа, трябва да направите поне веднъж годишно 3-месечно прочистване с капките Хепавитал. Тази грижа за черния дроб и жлъчката носи само дивиденти, без вреди. Поръчайте 3 опаковки от билковите капки Хепавитал, достатъчни за 3-месечното прочистване, за да се възползвате от отстъпката, която ще получите.


Поръчайте

pora4ay_baners2
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2020