0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Александър Македонски починал заради чернодробно заболяване?

Международна група учени представя нова версия за причините за кончината на Александър Македонски (356-323 г.пр.н.е.)


Александър Македонски
Според разказите на древни историци Александър Македонски - великият пълководец - е отровен с вода от река Стикс. Както е известно, в нея се кълнат древногръцките богове и ако нарушат думата си, Зевс ги кара да пият от реката. Поетът от VIII в.пр.н.е. Хезиод съобщава, че в този случай обитателите на Олимп се лишават от способността си да се движат, да дишат и да говорят в течение на година. Географът Павсаний (110-180) пише, че водите на Стикс могат да разтварят кристали, керамика и бронз. „Нито един древен автор не подлага на съмнение отровните свойства на реката Стикс”, подчертава съавторът на изследването Адриена Мейор от Станфордския университет.
Според една от версиите за локализацията на античната Стикс това е съвременната река Мавронери („Черната вода”), водеща началото си от високопланинското плато Ахая. Изливайки се от варовиковата скала, тя формира втория по височина водопад в Гърция. По някаква причина геохимията на този поток и до днес е неизследвана. Въпреки това Адриена Мейор и колегите й са уверени, че причината е в калихимицина.

Открит е през 80-те години на миналия век в твърди отлагания на калциев карбонат


„Не твърдим, че Александър е убит с помощта именно на тази отрова или че въобще е отровен - бърза да уточни Мейор. - В същото време такава свещена отрова, достойна за боговете, би била напълно подходяща напитка за Александър, който се провъзгласява за божи син.”
Александър се разболява по време на поредния запой във Вавилон, изпитвайки остри болки в областта на черния дроб. Повелителят на империята, простираща се от Гърция до Индия, се прибира в покоите си с много висока температура. В следващите 12 дни състоянието му постоянно се влошава. Той не може да движи очите и ръцете си, не може дори да говори. Изпада в кома и е обявен за мъртъв на 11 юни 323 г.пр н.е, малко преди 33-тия си рожден ден.
Мнозина експерти се отказват от „отровната” хипотеза, тъй като малко токсини предизвикват треска и едва ли те са били на разположение на враговете на Александър. Но такъв леснодостъпен цитотоксин като калихимицина може да предизвика висока температура, треска, остри мускулни и неврологични болки.
„Лично аз смятам, че Александър Македонски умира от естествени причини - коремен тиф или предозировка с кукуряк, с който е лекуван - казва Ричард Стоунман, автор на книгата „Животът на легендата: Александър Велики”.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000