0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Алкохолна болест на черния дроб: мастна дистрофия

Алкохолна мастна дистрофия на черния дроб е заболяване, най-лекото от което, фаза на алкохолно увреждане на черния дроб, при което заболяване хепатоцитите се натрупват абнормно количество липиди.
article_9596_thema69В нормално състояние, черният дроб има липиди, които не надхвърлят 5-6 % от теглото му. В същото време, когато налице е алкохолната мастна дистрофия на черния дроб, те могат да достигнат и до 40 %. 
Различават се три форми на алкохолна мастна дистрофия на черния дроб:
- дисеминирана мастна дистрофия - при тази разновидност, се установява липидно натрупване в отделни, пръснати навсякъде в делчето хепатоцити;
- зонална мастна дистрофия - тя може да се раздели на два вида, според това в коя част на делчето се намират засегнатите хепатоцити. В този случай тя може да бъде централна (центролобуларна), интермедиерна и периферна, и
- дифузна мастна дистрофия, при която във всички хепатоцити се констатира най-често едрокапково липидно натрупване.
Много често първата и втората форма на алкохолната мастна дистрофия на черния дроб се замества от по-малко прецизното понятие  „огнищна” мастна дистрофия, но да не засяга всички хепатоцити.
Причината за развитието на заболяването алкохолна мастна дистрофия на черния дроб, в голяма степен е прекаляването с алкохола и то системно. Тя може да възникне даже и след като два дни се приемат по-големи количества алкохол и даже от въздържатели, които през живота си не са изпили повече от чаша две вино. Положителната страна на нещата се съдържа в това, че при спиране на алкохола, до 3-5 седмици черния дроб се възстановява и още във фазата на мастна дистрофия в черния дроб се констатират увеличено над нормалните стойности количество на колагена и повишена активност.
Протичането на заболяването може да бъде както остро, така и хронично. Острата форма възниква именно при масивна употреба на алкохол. Тогава болните започват да се оплакват от гадене и повръщане, отпадналост, силни болки в областта на черния дроб, леко пожълтяване на кожата и субфебрилитет.
При хроничната мастна дистрофия на черния дроб, са налице три етапа на протичане. В първия стадий болните обикновено нямат оплаквания, въпреки хепатомегалията (увеличен черен дроб). С напредване на процеса болните стават неспокойни, нетрудоспособни, повръщат и имат болки в областта на черния дроб. Във втория и третия стадий на заболяването тези симптоми се усилват.
Лечение за заболяването има, но всичко трябва да започне навреме, за да бъде крайният изход благоприятен. Като начало е необходимо да се спре алкохола, а след това да се подобри и начина на хранене. Необходимо е приемане на храна, която съдържа белтъци и витамини от група В. Медикаментозното лечение се провежда с медикаменти с мощно хепатопротективно и антиоксидантно действие.

Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капките Хепавитал са продукт за прочистване на черен дроб и жлъчка.
Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2019

Content
LivedaMed2000