0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Какво е чернодробна недостатъчност?

Чернодробна недостатъчност е състояние при което черният дроб изпитва затруднения да работи нормално, причинени от различни обстоятелства


chernodrobna nedostatachnost
Има остра и хронична недостатъчност на черния дроб, и 3 етапa, през които се развива това заболяване: I етап - начален (компенсиран), II етап - изразен (декомпенсиран) и етап III - дистрофичен. В крайния стадий чернодробната недостатъчност завършва с чернодробна кома.
Всяка година в света от това тежко състояние на черния дроб умират повече от 20 000 човека. Смъртността от този симптом е 50-80%.
Причини за чернодробната недостатъчност
Остра чернодробна недостатъчност може да се случи, когато са налице следните предпоставки:
- Тежки форми на вирусен хепатит,
- Индустриално отравяне (арсен, фосфор и др.)
- негодни за консумация гъби
- Други хепатотропени отрови
- Някои лекарства (екстракт от мъжки папрат, тетрациклин , и др.)
- преливане на кръв.
Хронична чернодробна недостатъчност се появява и с напредването на много хронични заболявания на черния дроб, като цироза, злокачествен тумор и други подобни.
Острата чернодробна недостатъчност може да е резултат от вирусен хепатит, автоимунен хепатит, наследствени заболявания (например болест на Уилсън); предозиране с лекарства (например парацетамол), излагане на токсични вещества (например токсични гъби). В 30% от случаите причина за острата чернодробна недостатъчност не е определена.
Симптомите зависят от естеството на чернодробното заболяване и тежестта на процеса.
Остра чернодробна недостатъчност се развива бързо, в продължение на няколко часа или дни, и може да бъде обратима с навременна терапия. Хроничната чернодробна недостатъчност се развива постепенно в продължение на няколко седмици или месеци, но и заради провокиращи фактори (прием на алкохол, езофагеалено-стомашно кървене от разширен хранопровод, интеркурентна инфекция, физическо изтощение, прием на високи дози диуретици, за да се справим със състоянието на асцит и така нататък). както вече казахме, всички тези състояния могат бързо да предизвикат развитието на чернодробна кома.

Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000