0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Какво представлява еластография на черния дроб?


Случва се така, че пациентите посещават хепа специалистите с цироза на черния дроб дотолкова напреднала, че е трудно да им се помогне.

Ако са планували това посещение при хепатолога е можело да бъдат излекувани. Но точната диагноза на чернодробно увреждане преди цирозата е много трудна и дори опасна.

Всяка цироза започва с фиброза: депозити на съединителна тъкан в черния дроб. Те са разположени дифузно и обхващат целия черен дроб. Колкото повече време минава, толкова те стават все повече, съединителните тъканни влакна загрубяват. Те могат да бъдат сравнени с белези, образувани от съединителната тъкан. Но ако белезите просто създават неприятен козметичен дефект върху кожата, в черния дроб положението е по-драматично: предотвратяват нормалната работа: увеличават смъртта на чернодробните клетки, нарушават потока на жлъчката и създават пречки за притока на кръв. Такива широкомащабни ефекти на фиброзата вече се наричат ​​цироза. За да се избегнат, лечението трябва да започне в ранните стадии на фиброза.

Стотици милиони пациенти по света

Такива пациенти има много. В света 360 милиона души са заразени с вируса на хепатит В, от които 500-700 хиляди умират всяка година. Добавете още 180 милиона души, заразени с вируса на хепатит С, от които повече от 350 хиляди умират всяка година. Причината за тяхната смърт почти винаги се свързва с последиците от чернодробната фиброза: цироза или рак на черния дроб. Но това не е всичко. Добавете милиони хора с алкохолна цироза или пациенти с т.нар. неалкохолно омазняване на черния дроб.

ceren-drob.jpg

Доскоро единственият точен начин за диагностициране на чернодробна фиброза и определяне на нейния стадий на развитие беше чернодробната биопсия. Неприятна процедура, при която се инжектирана специална игла в черния дроб и се взимат малки парчета тъкан (биопсии). Те са били използвани за подготовка, която е била изследвана под микроскоп, и въз основа на това се прави диагноза. Огромен брой пациенти отказваха такава диагностична процедура. И, честно казано, лекарите разбираха този отказ. Като следствие от това на това пациентите са били изследвани недостатъчно и е било проблематично да се предпише оптимално лечение, като се вземе предвид в какъв етап от развитието си е заболяването. Неотдавна ситуацията се промени. Появи се ново безопасно и неинвазивно изследване: еластография на черния дроб.

Кръгове по водата

Това изследване изглежда просто и по принцип е познато на много пациенти. Процедурата се провежда по същия начин, както и конвенционалното ултразвуково изследване на черния дроб.

Просто, устройството трябва да бъде с високо качество и, най-важното, оборудвано със специална програма, която може специално да обработва сигналите, излъчвани от сензора и отразени от тъканите на черния дроб.

Каква е същността на изследването?

Представете си езеро с гладка водна повърхност. Капката пада, а от нея се образуват кръгове по водата. И изведнъж по пътя на вълната има клон, който плува във водата. Кръговата вълна се деформира и по-нататък продължава да се движи с променена скорост. Този пример описва принципа на действие на еластографията добре и ясно. В това изследване ролята на езерцето се играе от черния дроб, а падането е ултразвуков пулс, излъчван от сензора. Той се разпространява през черния дроб, чиято тъкан е еднаква. Но ако има фиброза - уплътняване поради развитието на съединителна тъкан - тогава, както при примера с падналия клон, се променя скоростта на разпространение на ултразвука през черния дроб. Тази промяна в скоростта се определя от ултразвуковата машина. Измерват се промени в скоростта в 10 специфични точки, в които е монтиран сензор, и с помощта на таблици се определяме стадия на развитие на чернодробната фиброза.

Лекарите са възприели нов диагностичен метод

В някои страни от ЕС еластографията е признат метод за диагностициране на дифузни чернодробни заболявания, водещи до фиброза, а след това и до цироза. Биопсията е инвазивно изследване, съществува риск от усложнения, включително сериозни усложнения, с не много добро развитие. Когато се използва биопсия, това едва ли е възможно, тъй като инвазивните изследвания често не го правят. За съжаление, еластографията не се поема от здравната каса и е платена процедура.

При какви условия се прави еластография на черния дроб

- Вирусен хепатит (B, C, D). По време на обостряне на тези хронични инфекции, проучването е противопоказано, то се извършва по-късно. То играе важна роля, тъй като точното определяне на стадия на чернодробната фиброза е от съществено значение за определяне на адекватността на антивирусното лечение, прогнозата за резултатите от лечението и многото усложнения като цироза, включително и рак на черния дроб (хепатоцелуларен карцином).

- Алкохолно увреждане на черния дроб. Развитието на алкохолна цироза се предшества от мастна хепатоза (прекомерно отлагане на мазнини в черния дроб), която след това преминава във фиброза.

Хепавитал - основно средство за борба с омазняването на черния дроб, както и навременна помощ за корекция на усложненията след злоупотреба с алкохол

- Неалкохолно омазняване на черния дроб. Прекомерното отлагане на мазнини в черния дроб, което след това може да се превърне във фиброза и след това да продължи развитието си и до цироза. Това е най-честото състояние сред всички показания за еластография. Това се случва при метаболитен синдром и дори при хора с абдоминално затлъстяване (прекомерно отлагане на мазнини главно в корема).

- Токсичен хепатит. Увреждане на черния дроб в резултат на отрови, токсини, химикали.

- Лечебни лезии на черния дроб. Антинеопластични лекарства, лекарства за ревматични заболявания, парацетамол, витамин А, ретиноидни лекарства и подобни на тях, както и редица други медикаменти могат да бъдат токсични за черния дроб.

- Редица други по-редки заболявания, които водят до дифузна чернодробна фиброза.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000