0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Пролетна детоксикация: Как не бива да се прочиства черния дроб?


Майските празници, посветени на Свети Георги, както и отминалия Великден, бяха вкусни и забавни. И след празниците идва времето на "покаяние". Някои минават на диета, други решават да направят детоксикация. Особено в този момент, едно от най-популярните действия е почистването на черния дроб. Струва ли си да се правят някои от най-известните начини за детоксикация на черен дроб и жлъчка?

Как точно се чувства нашият черен дроб е голяма тайна. В края на краищата, този трудолюбив орган е много търпелив, тих и скромен - и докато не „се срути" съвсем, се опитва да не ни притеснява.

Без болка, без жълтеница

В черния дроб няма нервни окончания, така че в никакъв случай не го боли, докато не стане нещо много лошо. След това, като се увеличи черния дроб значително (поради лоша диета и безхаберие от страна на собственика), започва да оказва натиск върху нервните окончания на разположените по-долу органи и може да се появи болка. Но не силна и не остра, може това да са имплицитни усещания. Болката в десния хипохондрий и жълтеница, сърбеж по кожата, потъмняване на урината и редки изпражнения сочат, че е твърде късно да се пие някакво лекарство за черния дроб. Горчивината в устата няма нищо общо с черния дроб, но говори за нарушение на отделянето на жлъчката.

ceren-drob.jpg

Често при проблеми с черния дроб има слабост, умора, безсъние и сънливост през деня. Но те също възникват, когато функцията на органа вече е наполовина намалена, а токсините са влезли в мозъка. Ето защо, най-доброто нещо, което можем да направим за черния дроб е, без да очакваме симптоми, редовно веднъж годишно (или поне веднъж на всеки 2-3 години) да се прави химически тест на кръвта за 4 чернодробни ензима (AST, ALT, CRT и GGT). Малко отклонение на тестовете от нормата е допустимо, но ако индикаторите се изместят с 2 или повече пъти - трябва незабавно да отидете на лекар. Необходимо е също така периодично да се провежда ултразвуково сканиране на коремната кухина, тъй като тестовете показват само функцията на черния дроб (как се справя с работата си), а ултразвукът изследва също структурата му (показва наличието на наранявания, тумори и изменения на повърхността).

Пролетно почистване

Има много методи за почистване на черния дроб. Това, което те причиняват, е добре известно на лекарите.

Почистване на черния дроб с топъл компрес

Същността на това мероприятие е проста: трябва да смесите зехтин с лимонов сок, да го изпиете и, поставяйки топла грейка от дясната страна, да изчакате да се почувствате по-добре.

Какво ще се случи?

За черния дроб от това няма да бъде нито добро, нито лошо, но жлъчката може и да не го хареса. Особено ако има камъни. Случаят може да достигне до спешно отстраняване на жлъчния мехур.

Билкови чайове

„Измийте" черния дроб с чай от каквото се сетите е изключително популярно забавление на хората.

Какво ще се случи?

Например, приема на чай от хиперикум - билка, която често се използва за целта, е действие с неприятни последици. И като цяло, след такова почистване, има случаи на остра чернодробна недостатъчност (особено при жените). Между другото, не чая, а кафето е полезно за черния дроб (само естествено, разбира се). Ако няма противопоказания за употребата му, можете да го пиете в количество от 2-3 чаши на ден.

Сокове

Обикновено се препоръчва да се вземат зеленчукови сокове, но понякога - плодове, например, грейпфрут. Казват, че горчивината му е необходима полза за черния дроб.

Какво ще се случи?

Грейпфрутът се преработва в организма само с участието на черния дроб. Прекомерната консумация на този плод само ще причини сериозен удар на черния дроб. Пиенето на сок от моркови също трябва да се извършва по-предпазливо, защото излишъкът от витамин А може да бъде опасен за черния дроб.

Химикали

Например, някои съветват да се разтварят мазнините в черния дроб с керосин.

Какво ще се случи?

Няма никакъв коментар, защото керосинът е хепатотоксична и канцерогенна субстанция. В допълнение, като всички въглеводороди, той е в състояние да разтваря не само излишната мазнина, но и клетъчните мембрани на кръвоносните съдове и мозъка.

Под защита?

Хепатопротектори, които помагат за възстановяване структурата и функцията на увредения черен дроб, също са много популярни. Мнозина ги използват просто така, за всеки случай. Те смятат, че тъй като в тях няма химия, те със сигурност няма да бъдат вредни за здравето. Всъщност здравият черен дроб не се нуждае от защита и само лекар трябва да избере лекарства за болен орган и то само след преглед. Самолечението е неприемливо, в най-добрия случай е безполезно, а в най-лошия - просто опасно.

Капките Хепавитал - билките в помощ на черния дроб и жлъчката дават отлични резултати при редовна детоксикация и на двата органа

Хепатопротектори, които не са на билкова основа, могат да съдържат 

Есенциални фосфолипиди . Това са най-популярните лекарства за черния дроб. Но не са евтини. Въпреки това, тяхната ефективност зависи от дозата (ефектът идва след 4-5 гр. на ден), но като правило хората приемат тези лекарства в ниски дози (няколко пъти по-малки от необходимото). В същото време приемането на по-впечатляващи дози не е най-добрият избор, тъй като дава само временен ефект и може да бъде изпълнен с повишена пропускливост на червата.

Адеметионин

Хепатопротекторите, които го съдържат, ако се приемат повече от 4 седмици, могат да доведат до увеличаване на синтеза на хомоцистеин и това е риск от сърдечен удар и инсулт. Такива лекарства са опасни за хората, приемащи антидепресанти - тази комбинация ще доведе до повишена депресия и пристъпи на паника.

Артишок. Лекарствата с този състав имат холеретичен ефект, но не засягат черния дроб.

Рибено масло (витамини A, D, E, K). Тези съставки са неефективни.

Урсодезоксихолова киселина. Веществото се използва, за да се получи от меча жлъчка, а сега - от жлъчката на добитъка. Такива лекарства са включени в европейските и американските препоръки, тъй като тяхната ефективност е доказана (особено в началните стадии на чернодробното заболяване).

Пилешка жлъчка. Приемането на тези лекарства е безполезно.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000