0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Лош късмет ли е да пипнеш хепатит А?

Няма човек, който да не е наясно, че диагноза “хепатит” е нещо сериозно. И няма човек, който да не се чуди как така е пипнал опасната болест. Лош късмет!
Мийте си ръцетеТака ли е наистина? Възпалението на черния дроб, известно като хепатит А, е популярно и като “болест на мръсните ръце”. Занемарената хигиена във всички възможни измерения е причина за неговото разпространение. Лошият късмет е да се озовеш в епицентъра на тази вирусна зараза – защото предаването й става много лесно. По данни на Здравното министерство за първите три месеца на 2013-а в страната са регистрирани 3229 случая на заболяването.
Какво е да си болен от хепатит А? Най-често срещаните симптоми на това чернодробно възпаление са загуба на апетита и температура, отпадналост, болки в корема, повръщане, потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията. При малки деца и млади хора е възможно да липсва характерното пожълтяване на кожата и склерите. Острата фаза продължава около седмица. Опасността за хората, които са в контакт със заразения, е сериозна. Заболяването има дълъг инкубационен период (от две седмици до 50 дни). Точно тогава рискът хепатит А да бъде предаден на друг човек е най-сериозен.
Как ни атакуват вирусите на хепатит А? Болестта не се разпространява по въздушно-капков път, а чрез заразена вода или храна. Обичайните места, където са концентрирани огнищата на хепатита, са гъсто населени и с лоша канализация. Когато са налице замърсен водоизточник, мърляви повърхности, които докосваме, лична небрежност към хигиената – болестта ни е гарантирана! Веднъж попаднал в тялото ни, вирусът бурно се размножава, след което се изхвърля с екстрементите. Той е изключително устойчив; може да оцелее с години без приемник и отново да се развихри, когато условията са благоприятни.
Лекува ли се успешно хепатит А?  По данни на Световната здравна организация страданието е напълно лечимо, ако се провежда под медицински контрол. По-бавно отшумява то при болни на възраст над 40 години, като е възможно да се повтори в периода до 15 седмици от отшумяването на първите симптоми. Възстановяването е продължително; поне половин година трябва да се спазва диета без тежки храни, дразнещи подправки и алкохол. Препоръчителни са белтъчните продукти, плодове и зеленчуци, много течности. Режимът на живот трябва да е щадящ, с достатъчно почивки.  Медицината е категорична, че организмът сам се справя с болестта и няма нужда от медикаментозни атаки.
Можем ли да си спестим всичко това? Спасението е в стриктната лична хигиена: ако мием редовно ръцете си с топла вода и сапун, можем да разчитаме, че до голяма степен сме защитени. Ако сме в рискова среда – трябва да вземем по-сериозни мерки: срещу хепатит А има ваксина.
На властите остава грижата за чисти водоизточници и контрол върху обществената хигиена, за разяснителни кампании и добра масова профилактика.

Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000