0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Защитете черния дроб: Хепатит С може да бъде открит само за 15 минути чрез анализ на слюнката


Колко хора днес са болни от хепатит В и хепатит С, никой не знае. Официално може да са хиляди, а в действителност - много повече.

Убива мълчаливо

Как ще бъдем спасени? Най-мощната превенция на хепатит В и D (последният, макар и рядък, е почти неизлечим и води до цироза и рак на черния дроб) е ваксината. Оръжията срещу хепатит С са антивирусните лекарства, които могат да излекуват до 97% от пациентите. И за това трябва да се обърнете към специалистите навреме, както и да се подложите на редовни прегледи. Дори ако нищо не ви притеснява, пак трябва да се отиде на лекар. Няма специфични симптоми на хепатит, жълтеницата се появява в по-крайните етапи. Появата на повишена умора и слабост трябва ви накара да помислите за изследвания и консултация със специалист. Ако се уморявате неистово само след половин час работа или физически упражнения, това трябва да ви накара да се замислите.

Тест на слюнката

Днес има прост и много бърз тест за хепатит С по анализа на слюнката - резултатът може да бъде готов само за 10-15 минути. Положителният отговор не винаги алармира за болестта, така че са необходими допълнителни изследвания. Антителата към вируса могат да се задържат дълго време в кръвта и слюнката, ако организмът го е разгромил. И такова самолечение на организма възниква при 15-25% от пациентите 6 месеца след инфекцията. Това се дължи на особеностите на генотипа при някои хора.

Капките Хепавитал - отлично средство за възстановяване след прекаран хепатит

Профилактика на хепатит: как да се предпазите от инфекция

Здравеопазването е най-доброто лекарство. Това е уместно да се каже и когато става въпрос за хепатит.

Тази болест се нарича безмълвен убиец: след като прониква в тялото, коварният вирус, който разрушава черния дроб, първоначално не се разкрива. Като правило, първите симптоми на хепатит се появяват, когато той вече е приел хронична форма, която е почти невъзможно да се излекува.

И затова е по-добре да не ви сполетява такова състояние, въоръжени със знанието, че този опасен вирус как този опасен вирус навлиза в тялото. Ето как се предава хепатит:

При използване на игли и спринцовки на пациент с хепатит

Става дума за наркозависими, които са основните жертви на хепатит B и C. В същото време 70% от тях са хора на възраст под 30 години, чиято средна продължителност на живота не надвишава 10 години.

При кръвопреливане

При вируса на хепатит В, който е сто пъти по-заразен от ХИВ, продължителността на така наречения "серонегативен прозорец" (латентният период, когато вирусът вече съществува в кръвта и имунният отговор към него под формата на антитела все още не е образуван) варира от 37 до 87 дни. Бичът на работата на кръвта е вирусът на хепатит С. Инкубационният период е дори по-дълъг - от 54 до 192 дни. През цялото това време неговият носител (донор) може да се чувства чудесно и дори да не подозира, че е болен.

Shema_na_cherend_drob.jpg

Незащитен секс

В допълнение към кръвта, вирусът на хепатит може да бъде открит и в спермата, вагиналните секрети, потта и дори в сълзите на пациента, чрез които е доста лесно да проникне в кръвта чрез микротравми и малки ранички в лигавицата и кожата.

Чрез медицинска манипулация

И въпреки че днес рискът от заразяване в лечебните заведения е рязко намален, все още има шанс да се заразите по време на стоматологична, хирургическа, гинекологична манипулация, както и по време на татуировка, пробиване на уши или други части на тялото и при използването на замърсен инстументариум.

Вътрешен начин

Вътрешните предавателни пътища на болестта все още са релевантни. Смъртоносният вирус може да бъде придобит чрез използването на най-простите домакински предмети - четка за зъби, самобръсначка, аксесоари за маникюр, използвани от човек с хепатит.

Пиърсинг, татуировки

Както стабна ясно по-горе, източникът на инфекция може да бъде дори "пистолет", чрез който се пробиват ушите и който е изключително труден за дезинфекция. След цяла вълна от инфекции в салони за красота в САЩ, това злощастно устройство беше забранено веднъж и завинаги. Рискът от инфекция с хепатит В по време на татуировки също е много висок.

Чрез вода и храна

Въпреки това, този начин на предаване на вируса е от значение само по отношение на хепатит А, който причинява чревна инфекция. И въпреки че се смята, че този вид заболяване не е сериозен, той не минава без оставяне на следа за тялото, тъй като е рисков фактор за развитието на жлъчнокаменна болест (хепатит А променя биохимичния състав на жлъчката).

Важно е

Днес ваксинацията е основният метод за предотвратяване на хепатит С и хепатит В. Кой трябва да се ваксинира? Лекари и студенти по медицина, които работят с кръв; бебета, родени от болна майка; тийнейджъри; членове на семейството, където има пациент с хепатит или носител на вирус; пациенти, често подложени на хирургическа интервенция; потребители на инжекционни наркотици; така наречените "жрици на любовта" и др.

Има ваксинация и срещу хепатит А. Такова инокулиране се препоръчва за тези, които вече са страдали от хепатит В и С, страдат от хроничен хепатит или отиват на почивка в Тунис, Тайланд, Шри Ланка, на Сейшелските острови (най-опасните страни за хепатит А). Няма ефективна ваксина срещу хепатит С.

Интересно

Неотдавна в световните медии се появи съобщение от турски учени за възможността човек да се зарази с хепатит В и ... във фитнеса. Експертите предполагат, че при определени условия вирусът може да се предава чрез ... пот и да съдържа същото количество вирус като кръвта. Резултатите от проучване на 70 турски борци на възраст от 18 до 30 години послужиха като причина за безпокойство - доста високи нива на вируса бяха открити в потта на седем спортисти. В същото време много участници в изследването отбелязаха, че често са получавали микротравми по време на тренировките, които според учените биха могли да се превърнат във входна врата за опасна инфекция, която да навлезе в тялото. В тази връзка експертите настоятелно препоръчват да се въведе по-строг контрол сред спортистите не само за наличието на ХИВ, но и за хепатит.

 


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000