0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Взрив на болни от хепатит А в София

Регистриран е взрив на болни от хепатит А в София и в няколко области на страната, а Столичната община спешно купи ваксини, за да предотврати епидемияЗаразяват се по около 40 души седмично според статистиката на регионалните здравни инспекции. Те вземат спешни противоепидемични мерки. Специалистите препоръчват на личните лекари да издирят хората, които са в контакт с болни и да ги ваксинират. Ваксините са безплатни, докторите могат да ги получат от инспекциите. За деца и възрастни са различни. Действат, ако се сложат най-късно 2 седмици след кон-
такта с хепатитно болния.
Има епидемичен взрив, но това не е епидемия и няма да бъде, ако се вземат превантивни мерки, твърдят здравните власти.
Засега заразените са главно в ромски махали. В София болните са във "Факултета" и в "Красна поляна". В Ловешка област са регистрирани най-много болни, при това в няколко градове и села. Случаи има във Варна и Враца, в Бургас, Стара Загора, Шумен, Кюстендил, Търговище.
Ваксините срещу хепатит А в България са препоръчителни, а не задължителни, макар че специалистите отдавна настояват те бъдат включени в
имунизационния календар за децата. Понеже към тях няма интерес, фирмите не ги внасят и ги няма в аптеките. При опасност от епидемия, както е в момента, стават търсени, но докато бъдат доставени, минава време.

Затова съветът на лекарите е като профилактична мярка да се миете редовно с топла вода и сапун - хепатит А се нарича болестта на мръсните ръце


Тя се предава чрез вируса HAV, който е изключително издържлив - при стайна температура оцелява седмица, а във вода и до 10 месеца. Попада в устата чрез мръсни ръце, храна или вода и стига до черния дроб, който се възпалява и увеличава обема си.
Инкубационният период може да бъде от 15 до 50 дни, средната му продължителност е 28 дни.
При възрастните симптомите са температура, отпадналост, загуба на апетит, гадене и стомашни смущения, потъмняване на урината и жълтеница -пожълтяване на кожата и очите.
При децата под 6 години обикновено няма симптоми. Поради това близките не разпознават заразата и продължават да ги водят на детска градина.
Болните трябва да бъдат изолирани, за да не разпространяват заразата. Хепатит А отзвучава напълно след около месец. В редки случаи се получават усложнения като чернодробна недостатъчност. След преболедуването организмът развива доживотен имунитет и повторно заразяване е невъзможно.
От 1992 г. бебетата в България задължително се ваксинират само срещу хепатит Б. Родените преди тази дата могат да си направят имунизация с комбинирана ваксина срещу хепатит А и Б. Ваксина срещу хепатит А се прави само на деца над 2 години.
За да бъде ефективна, тя трябва да се приложи преди контакта с вируса, не след това.
Различните фармацевтични фирми предлагат медикаменти, които се инжектират на две или три дози през няколко месеца. Те стимулират организма да създаде защита срещу хепатит А, като си изработи антитела. Това става от 2 до 4 седмици след първата доза. Прилагането на втора или трета доза гарантира дългосрочно предпазване. Смята се, че ваксината осигурява надеждна защита за около 20 години.
Цената на различните марки ваксина варира между 30 и 60 лева за доза.
Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000