0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да познаем болестта на Хашимото и нейното лечение?

Щитовидната жлеза представлява ендокринен орган, който произвежда два основни хормона - тироксин и трийодтиронин. И двата играят ключова роля при обмяната на веществата в организма, както и при редица физиологични процеси.
Hashimotos-DiseaseКакто и другите органи, и щитовидната жлеза често страда. Най-разпространеното нейно заболяване е хипотиреоидизмът, който е клиничен синдром. При него се наблюдава недостиг на тези два важни хормона и поради това много страни от метаболизма в организма се засягат и не могат да действат нормално и оптимално. Причините, поради които може да възникне тази патология може да са много и най-различни, но преди всичко се касае за автоимунен процес. Заболяването се среща неколкократно по-често при жените и то предимно в рамките на третото, до петото десетилетие.
Друг често срещан проблем с щитовидната жлеза и то при жените, е тиреоидитът на Хашимото. Това е типично автоимунно заболяване, което често е в комбинация и с други болести от подобен тип. Както и при редица други автоимунни заболявания, не може да се говори за конкретни причини относно появата на заболяването. Но едно от категоричните изследвания е  показало, че става въпрос донякъде за фамилна обремененост, което от своя страна говори за наличен генетичен терен. Отключването на патологичното състояние, става след такива екзогенни стимули, като прекарани инфекции, медикаменти, йод, остро или хронично невро-психично напрежение.
Макар в следствие на заболяването на Хашимото да се стига до хипотироидизъм и атрофия на жлезата, то двете патологии нямат общо, съответно и клиничната им картина е различна. Обикновено комбинацията от хипотиреоидизъм и увеличената щитовидна жлеза почти поставя диагнозата, но хода на заболяването може да протече атипично, с оскъдни симптоми, което значително да забави изясняването на проблема.
Лечението на болестта на Хашимото изисква постоянство и отговорност, тъй като почти винаги става въпрос просто за поддържаща терапия и никога за пълно излекуване.

Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000