0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да разпознаем базедовата болест?

Въпреки, че не може да се каже, че сме болни не се чувстваме добре. Прекалено често настиваме, освен това и стомахът се обажда и се опитва да ни върти номера. Причината може да е доста изненадваща за нас и преди всичко логична - нарушение на функциите на щитовидната жлеза.
bazedova-bolestАктивността й и оттам и нивото на хормоните в кръвта могат да бъдат или повече, или по-малко. При нарушение на баланса на щитовидната жлеза, често може да се стигне до развитие на различни автоимунни заболявания, като базедова болест. Как да я разпознаем?
Ако хормоните са малко...
1. Цветът на кожата
Ако кожата ви е станала жълтеникава или с прасковен цвят, първото което ще си помислите, е, че това е жълтеница. И наистина много често се случва така, че лекарите поставят диагноза без да се досетят, че въпросният цвят може и да е в резултат на недостатъчна функция на щитовидната жлеза – хипотиреоза. Недостигът на нейните хормони в кръвта нарушава превръщането на жълтия пигмент на каротина във витамин А, което се извършва в организма на здравия човек.
2. Склонност към запек
Обикновено човек се сеща в този случай за проблеми със стомаха и храносмилането. Обаче проблема може да се крие и на друго място - в развитието на хипотиреоза. Камъните в жлъчката са една от характерните “маски” за недостига на хормони в щитовидната жлеза.
3. Наболява ви сърцето
Заради недостигът на хормоните, много често работата на сърцето пряко се повлиява, а това може да е и причина за забавяне на сърдечния ритъм, поява на сърдечна недостатъчност, оттам повишено или понижено кръвно налягане. Хипотиреозата често е съпроводена от недостиг на желязо и фолиева киселина.
4. Имате наднормено тегло
Ако прекалено трудно отслабвате даже и да сте на диета, веднага отивайте да се прегледате при ендокринолог - може да се касае за недостиг на хормони, който нарушава обмяната на веществата.
5. Чувствителност към студ
Заради това, че хормоните на щитовидната жлеза са отговорни за терморегулацията, то когато те не са в достатъчно количество, намалява и температурата на тялото. В такова състояние на човек постоянно му е студено.
Ако хормоните са много...
6. Напоследък сте отслабвали много, често се дразните от дреболии и постоянно си променяте настроението.
Причината за това състояние пък може да е прекалено голямото количество хормони, които се синтезират от щитовидната жлеза. И точно тук идва и опасността от развитие на базедова болест. Много често една такава болест се наблюдава при млади жени, които имат наследствена предразположеност или пък са подложени на прекалено голям и чест стрес. В следствие на базедовата болест може да се стигне и до такова усложнение, като тиреотоксикоза – най-тежкото състояние, свързано с наднорменото количество хормони в щитовидната жлеза. Може да разпознаете и по друг начин тази болест, с чести пристъпи на отпадналост, аритмия, рязко отслабване даже и без диета.
3 чести заблуди за щитовидната жлеза:
1. Ако имате буца на гърлото, то най-вероятно имате проблем с щитовидната жлеза. Това съвсем не е задължително, защото понякога силно емоционалните жени изпитват такова усещане, когато са развълнувани.
2. Кехлибарът лекува щитовидната жлеза. Освен естетически смисъл, една огърлица от кехлибар не носи никакви други ползи.
3. Колкото повече йод, толкова по-добре. Не, не е добре. За своя пълноценен живот, човек употребява едва 3-5 г йод. Повече и не трябва, защото ако прекалено често се предозира, това може да доведе до блокада на щитовидната жлеза, а това си е доста опасно състояние.

Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000