0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

От какво най-много трябва да пазим щитовидната жлеза?

От състоянието на щитовидната жлеза зависи с каква бързина се извършва обмяната на веществата в тялото


shtitovidnata-zhleza
В нея се синтезират хормоните ТЗ и Т4, в чиято структура има 3 и съответно 4 йодни атома. Именно този елемент определя темпото на жизнените функции на човека. Деветдесет на сто от хормоните на жлезата са Т4 и 10% - ТЗ. И двата имат стимулиращ ефект, но ТЗ е 4 пъти по-мощен от Т4 и работи 8 пъти по-бързо.
Т4 може да се превърне в ТЗ, като освободи един йоден атом на място (когато има спешна нужда да се ускори метаболизмът - например в мускулите на краката). При болест или липса на храна може да се получи и обратната команда - зй забавяне на метаболизма. Тогава атомите на Т4 се преподрежат и се получава т.нар. обратен ТЗ, който не стмулира обмяната. Този фин механизъм е изключително сложен, но за съжаление жлезата, която е и 3-месечен склад на йод, е подложена на множество атаки от отрови в околната среда. Най-разпространените токсини, които я увреждат, са:
Пестициди
През 2004 г. сп. „Енвайърментъл рисърч" писа, че пестицидите имат унищожителен ефект върху човешкото тяло. Над 60% от децата, живели в близост до отдавна затворен завод за пестициди в Бразилия, са имали високи нива на органохлорни пестициди в кръвта. Но не е задължително да сте живели в такъв район. Пестицидите се откриват в храната, водата, дрехите и битовата химия. Повечето са известни като ендокринни. Те могат да понижат нивата на хормоните ТЗ и Т4.
Флуор
След 150 дни повишен прием на флуор плъхове показват силен спад в нивата на ТЗ и Т4. „Флуорът провокира промени в морфологията и функцията на щитовидната жлеза", се казва в списанието.
Перхлорати
Перхлоратите се използват за производство на белина, торове, ракетно гориво, фойерверки, сигнални ракети и взривни вещества. Те са често срещани замърсители в питейната вода и храната. Следи от тях има в кръвта на почти всяко човешко същество на земята. Перхлоратите възпрепятстват усвояването на йода от щитовидната жлеза. Това от своя страна пречи на синтеза на хормони в нея.
Халогени
Това е група от 5 елемента в периодичната система: флуор (F), хлор (С1), бром (Вг), йод (I) и астатин (As). С изключение на йода другите са токсични за щитовидната жлеза. И са много коварни, защото имат сходна структура с него. Халогените често се откриват в храната, водата и околната среда. Избягват се чрез филтриране на питейната вода и използване на стъклени, а не пластмасови съдове за вода и храна.

Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000