0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

3 не-очевидни начини за справяне със запека


За справяне със запека има много начини, както и много не-истини и митове, които възпрепятстват преодоляването на това неприятно състояние

Ако сме наясно какво наистина представлява запека, ще можем да се освободим не само от него, но и от всички шлаки и отпадъци, останали в нашето тяло.

Днес ще разберете кои са не-очевидните начини за справяне със запека, както и няколко мита и истини за констипацията.

Хроничният запек е неудобен, но не и опасен, поради което много лекари не го лекуват с необходимото внимание. Има много погрешни схващания за запека, които нямат научна основа.

Проблемът с запека е много деликатен, заобиколен от много митове и легенди.

Обзорна статия, публикувана в The American Journal of Gastroenterology обобщава данни от множество клинични проучвания на проблема с редовното и безпроблемно изхождане. Не беше открита подкрепа на теорията за "автоинтоксикация" - абсорбцията на продуктите от разграждането и токсините по време на задържането на изпражненията.

Ами ако лаксативите са пристрастяващи и вече не работят?

zapek_voda.jpg

Тогава идват на помощ билките. За добрата работа на дебелото черво, редовното му прочистване и лесно, както и редовно използване, вземете капките Хепавитал. С тяхна помощ отделителната система ще може да се освободи от всичко, което досега е възприпятствало работата ѝ

Запекът е сериозен проблем на нашето време: небалансирана диета, физическа неактивност, чест стрес ... Тези и други фактори често водят до запек или трудности по време на дефекация. Затова фармацевтите постоянно предлагат нови и нови лекарства. Проблемът е, че повечето слабителни лекарства често са пристрастяващи и вече не работят след 2-3 седмици на прилагане. Какво да правим в тази ситуация? Промяната на навиците ни е изход от тази ситуация.

Защо се появява запека?

Изпразването на червата е сложен процес, който се влияе от автономната нервна система. Активирането му се осъществява чрез взаимодействие с два вида рецептори на дебелото черво.

Механорецепторите (или обемните рецептори) реагират на повишаване на чревното съдържание. За тяхното адекватно стимулиране е необходим достатъчен прием на растителни влакна в организма, които набъбват под въздействието на течност и осигуряват необходимия обем.

Хеморецептори - тяхната работа се стимулира от различни химични реакции. Някои микроелементи (например магнезий), както и храносмилателните (стомашно-чревни) хормони директно активират подвижността на дебелото черво.

В живота на съвременния човек има много фактори, които увреждат деликатните механизми на регулиране и следователно нарушават нормалната физическа активност на червата:

- Хроничен стрес. Увеличава консумацията на магнезий и съответно намалява нивото му в организма - хеморецепцията е отслабена.

- Небалансирано хранене. Липсата на груби влакна в храната (зеленчуци, плодове, зеленчуци, трици), много рафинирана захар, храна, лишена от полезни микроелементи и витамини, малко количество течност - всичко това нарушава работата на механорецепторите.

- Физическата неактивност. Недостатъчната двигателна активност забавя метаболитните процеси и косвено води до чревна атония.

Как да се нормализира освобождаването от изпражненията без лекарства?

Знаейки механизмите на поява на запек, става ясно, че основното правило на борбата срещу запека е естествено възстановяване на забавената чревна перисталтика. Чрез малки корекции в ежедневието е възможно да се възстанови нормалното функциониране на червата без страничните ефекти на химичните лаксативи (пристрастяване и диария).

Правило номер 1. Повече движение

Адекватната физическа активност подобрява кръвообращението на червата, ускорява метаболитните процеси, тренира коремните мускули. Поради това се нормализира перисталтиката на дебелото черво и се улеснява евакуацията на съдържанието. Специалистите по физикална терапия за борба със запека препоръчват особено аеробни упражнения (бягане, плуване, гимнастика), но дори и дългите разходки с по-бързо темпо са подходящи.

Правило номер 2. Яжте трици

zapek-hranene_1.jpg

Само 30 грама трици на ден е достатъчно, за да се нормализира работата на перисталтиката. Смята се, че съвременните зеленчуци и плодове не са толкова богати на фибри и витамини, колкото преди 20-30 години. Ето защо, човек, страдащ от запек, трябва да яде до 1-2 килограма зеленчуци или плодове на всеки два дни. Очевидно не всеки може да направи това. Ето защо триците са отлична алтернатива и удобен източник на растителни влакна.

Правило номер 3. Пийте по два литра вода всеки ден

Да, чували сте този съвет много пъти. Но, колко от вас наистина го спазват?

Ако не може да се мотивирате и по една или друга причина все не достигате необходимото количество вода, има достатъчно смарт приложения, които ще ви напомнят да пиете вода толкова често, колкото е необходимо да се подобри работата на перисталтиката.

И един бонус-съвет: след тримесечна употреба на билковите капки Хепавитал констипацията остава само лош спомен

Не забравяйте, че гореизброените съвети няма да са достатъчни, ако не сте наясно какво всъщност представлява запека. За целта е нужно да сте информирани за някои митове, които ще попречат на борбата ви с това не особено приятно състояние.

1. Склонността към образуване на запек не зависи от телесното тегло и фазата на менструалния цикъл

Наблюдението, че жените с хроничен запек са по-склонни да преминат през гинекологични операции, е резултат от погрешното схващане, че гинекологичната или тазова болка е задължително свързана с запек. Въпреки че бременността, например, все още се счита за предразполагащ фактор за проблеми с изпражненията.

2. Хипотиреоидизмът не е причина за запек

Следователно, при отсъствие на други симптоми, не е нормално да се свързват проблемите на щитовидната жлеза с констипацията.

3. Ако няма признаци на дехидратация, прекомерният прием на течности не е лечение за запека

Основната причина за недоразумения и погрешни схващания, според авторите на прегледа, е в неяснотата на понятието „оптимално функциониране на червата", оценено по редица критерии, включително честотата и формата на изпражненията. Особено когато оценката на състоянието се извършва въз основа на чувствата на самия пациент, а не въз основа на обективни данни.

Така че - наблюдавайте себе си, следете редовността на изхождане и потърсете консултация със специалист, ако голямата нужда не е била налице повече от 5 дни.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000