0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

5 заболявания, които причинява затлъстяването


Винаги има добра причина да се мисли как да се поддържа добра физическа форма, защото все повече хора в света страдат от затлъстяване и заболявания, които се развиват на нейния фон.

Защо се появява наднорменото тегло?

Излишното тегло е лош симптом, трябва да се вземат мерки, така че затлъстяването да не се развива. Мазните натрупвания са се превърнали в нещастие на съвременното човечество. Наистина през последните 10 години броят на хората, страдащи от тях, се е увеличил със 75% в света. Според СЗО съответните симптоми на затлъстяване се срещат при 1,9 милиарда възрастни, т.е. 13% от хората, които вече са навършили 18 години, живеят със затлъстяване, а други 39% са изложени на риск да го получат скоро.

Оценките на страните с най-висок процент на затлъстели хора се събират. Лидери за днес - Южна Африка, Катар, Мексико, САЩ. Там от 27 до 33,5% от населението носи върху себе си тежест далеч над нормата.

А затлъстяването е истинско заболяване, защото причинява развитието на многобройни хронични болести. Лекарите смятат, че животът на човек с излишни килограми завършва средно 10 години по-рано от живота на човек, чието тегло е нормално.

Причините за тъжната глобална тенденция са ясни. Цивилизацията, носеща утеха в нашия живот, все повече се отказва от движението на човека. От дивана до колата, от колата до работния стол. В края на деня - в обратен ред. Това е начинът на живот на повечето хора в съвременните градове. И все повече и повече храни са на разположение, ароматизирани с голям брой подобрители на вкуса, което ги прави толкова апетитни, но и тотално вредни...

А ако искаме да е вкусно?

Отговорът е следния - не трябва да гладуваме.

На диета от понеделник! Още по-екстремен вариант: бързо отслабване с гладуване. Много книги говорят за „чудото на глада": тялото се очиства, добавя се енергия, появява приятна лекота.

Да, и тези излишни килограми буквално ще излетят. Ето защо, има изкушение да се използва такъв "отличен" метод за бърза загуба на тегло. Ставаме по-слаби - защо да не страдаме няколко дни без храна, и след това да се насладим на прекрасна фигура и да се обличаме с дрехи, които са с няколко размера по-малки?

dieta.jpg

По време на гладуването нивото на глюкозата в тялото намалява, а това е вид гориво за нас. Пропусната закуска, обяд или вечеря веднага се усещат: замаяност, слабост или дори главоболие, дискомфорт в стомаха. Това са всички онези сигнални „камбанки", които тялото ни изпраща, когато пропуснем хранене. Задържайки го под стрес, т.е. глад, ние причиняваме още повече вреда на себе си. Ако храната все още не е влязла в тялото, тогава започва самостоятелна работа по получаването на хранителни вещества, като се вземат необходимите от „скрап материали": най-напред - приемането на гликоген и протеини от наличните мазнини в мускулите.

Гликогенът е действителното съхранение на глюкоза в удобна форма. Ако глюкозата не е достатъчна, тогава запасите от гликоген се изчерпват. Когато гликогенът изтече, тялото започва да използва запасите от мазнини. И тогава се взема за протеини, които между другото са основа на нашето тяло.

Проблемите на затлъстяването

България е в челната четворка по затлъстяване в Европа.

Още по-тревожна е ситуацията при децата и юношите, много от които скоро ще се присъединят към редиците на дебелите хора, както и на собствениците на различни заболявания, свързани с наднорменото тегло.

Артроза

Всеки допълнителни 500 грама тегло увеличава натоварването на гръбначния стълб и ставите, като допринася за по-бързото развитие на дегенеративно-дистрофичните им промени, при които хрущялната тъкан покрива повърхността на ставата.

Разширени вени

Излишните килограми натоварват слабите вени. Установено е, че при пациенти със затлъстяване често се развива варикозна болест. И след навършване на 40 години, с 3-4-та степен на затлъстяване, този риск се увеличава 5 пъти.

Артериална хипертония

Всяко допълнително тегло от 4 кг увеличава с 4 единици кръвното налягане, което увеличава риска от миокарден инфаркт и мозъчен инсулт.

Неалкохолно омазняване на черния дроб

При затлъстяването вероятността за развитие на това заболяване, при което постепенно се извършва дегенерация на работната тъкан на черния дроб и нейното заместване с мастна тъкан, се увеличава значително. Което от своя страна провокира развитието на артериална хипертония, нарушава въглехидратния метаболизъм и предизвиква повишено ниво на холестерол в кръвта.

Капките Хепавитал намаляват степента на омазняване на черния дроб и помагат при стеатоза (омазняване на черния дроб)

Захарен диабет

Степента на затлъстяване от първа степен увеличава риска от диабет тип 2 наполовина, степен 2 - 5 пъти, степен 3 - повече от 10 пъти, което е свързано с развитието на инсулинова резистентност - намалена чувствителност на клетките към инсулин (хормон), произведени от бета-клетките на панкреаса).

Между другото

Развитието на други заболявания е също тясно свързано със затлъстяването: еректилна дисфункция, безплодие (при жени и мъже), хронично бъбречно заболяване и някои видове рак.

В повечето случаи появата на затлъстяване е свързана с дисбаланс между потреблението и набавянето на енергия. Хората се движат по-малко, докато ядат повече храна. Например, през 50-те години на миналия век, средностатистическият човек се нуждаеше от около 3800 ккал на ден, сега - само от 2600 ккал. Освен това, храните са станали по-вкусни, по-достъпни и по-разнообразни, което създава предпоставки за преяждане.

За да не доведете проблема до критичен, просто трябва да съблюдавате чувство за пропорция. Трябва да сте наясно: колкото по-стари ставате, толкова по-малко трябва да ядете.

Проверете себе си!

Най-надеждният критерий за контрол на теглото е индексът на телесна маса (ИТМ). Този показател се изчислява по формулата, предложена от белгийския математик Адолф Кетле . За да се получи резултатът, теглото в килограми трябва да се раздели на височината в метри на квадрат. Показателят от 20-25 кг / м2 е нормата, от 25 до 29 кг / м2 - с наднормено тегло, над 30 кг / м2 - затлъстяване.

Също толкова важен показател е размерът на талията. Освен това, изискванията за обема на талията през последните десет години са променени. Преди това, 88 см се считаше за норма при жените, и 102 см за мъжете, но сега изискванията са по-строги: 80 см за жените и 94 см за мъжете.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000