0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Черният дроб започва да боли, когато болестта е фатално напреднала


Според Световната здравна организация, всеки трети възрастен на планетата страда от омазняване на черния дроб, което не е причинено от употребата на алкохол. Що за заболяване е това? Как да разпознаем проблема? И как да помогнем на черния дроб?

Накратко за черния дроб

steatoza-cheren drob.jpg

Да започнем с това, че трябва да се грижим за черния дроб, който е истински бодигард на нашето тяло.

Знаете ли, че той е най-голямата жлеза в човешкия организъм. Само си представете - той тежи около 1,5-2 кг.

Черният дроб е нещо подобно на фабрика, в която се провеждат много химически процеси, благодарение на които от клетките му се отделят толкова много енергия и хепатоцити.

Нашият черен дроб всъщност е второ сърце. Този орган е обгърнат от огромен брой съдове, през които около 100 литра кръв преминават за един час, при възрастен човек. Така черният дроб успява да изчисти и неутрализира кръвта, да преработи захарта и да възстанови нивото на глюкозата, да изгори ненужните мазнини и да синтезира необходимите, да създаде протеинови "тухли" за изграждане на тъканите на тялото. Той синтезира фактори на кръвосъсирването, компенсира дефицита на липсващите витамини и хормони благодарение на енергията, произведена в нейните клетки, и прави много други значими и не чак толкова значими неща. Черният дроб изпълнява повече от 500 функции!

И при цялата си значимост, черният дроб е много скромен орган. Боледува и мълчи. Както повечето хора с болен черен дроб са разбрали, той не боли до последно. 70% от пациентите с чернодробно заболяване нямат оплаквания. Но когато се срине, тялото ще усети чувствително липсата на този важен орган.

Как се поставя диагнозата неалкохолно омазняване на черния дроб

Мнението, че е трудно да се диагностицира неалкохолно омазняване на черния дроб е очевидно преувеличено. Ако пациент, който е видимо пълен, с така наречения метаболитен синдром (диабет плюс атеросклероза плюс повишено кръвно налягане плюс затлъстяване) е отишъл на лекар, лекарят трябва незабавно да извърши биохимични тестове. Стеатоза (чернодробно затлъстяване) може да се види просто и чрез ултразвук. Обикновено, на лекар е достатъчно да направи няколко изследвания, ултразвук и наличието на метаболитни нарушения, за да се постави диагноза. Биопсия се прави (пункция, която позволява да се вземете парче тъкан от черния дроб, за да се види колко е затлъстяването, ако има възпаление, какъв е стадият на цироза и т.н.), за да се изясни диагнозата. С развитието на стеатохепатита и активното разрушаване на чернодробните клетки в биохимичния анализ на кръвта се увеличават така наречените чернодробни ензими, наречени ALT и AST.

olive_oil.jpg

Как да го пазим?

Важна стъпка в борбата срещу чернодробното заболяване е загубата на тегло, която се постига чрез нискокалорична диета и физически упражнения. Но пациентите не следват препоръките на лекарите. Има дори такива, които нахлуват в кабинета на лекаря и питат направо: „Можеш ли да ми предложиш нещо друго, освен диета и гимнастика?" Но въпреки това, различни изследвания потвърждават точно тези класически препоръки на хепатолозите.

По този начин, пациенти-доброволци са били подложени на чернодробна биопсия преди и след загуба на тегло. И лекарите открили, че след като се отърват от ненужното тегло, стеатозата намалява, мастните капки изчезват от хепатоцитите. Доказана е и друга закономерност: дори ако човек не отслабва, но се занимава с физическа активност, затлъстяването на черния дроб ще намалее. И натоварването може да бъде всякакво (симулатор във фитнес зала, басейн, бягане, аеробика), но не по-малко от 30-40 минути дневно.

Запазете здравето на черния дроб. Правете превантивно прочистване с капките Хепавитал. Само след 3-месечна употреба на билковите капки състоянието на черния дроб се подобрява

Но гладните дни, гладнуването, драстичната загуба на тегло са вредни: стеатоза ще се увеличи, чернодробна дистрофия също. Загубата на тегло трябва да бъде грамотна - средно 1,5-2,5 кг на месец, а приема на нискокалорични ястия да е редовна. Най-добрата диета е Средиземноморската диета, в която има много фибри (идващи от зеленчуците, плодовете, зърнените храни), риба, морски дарове, малко месо, а храната се приготвя не с животински мазнини, а с растително масло - за предпочитане от маслина. Наблюденията показват, че при човек, които е загубил 5% от теглото - затлъстяването на черния дроб си отива, а при 10% - възпалението на черния дроб изчезва.

Лекарствата се препоръчват в допълнение към диетата. Това са статини за понижаване на холестерола. И ако кръвната захар е висока, трябва да прибягвате до специални препарати, които установяват метаболизма и намаляват нивата на глюкозата.

Необходимо е също така да се подпомага работата на черния дроб с помощта на хепатопротектори - лекарства, които предпазват работния орган и насърчават неговото възстановяване. Сложното действие на аминокиселините L - орнитин и L - аспартат, които са част от определени препарати, спомага за очистването на организма от токсините, възстановява енергията на чернодробните клетки, необходими за пълното функциониране на организма, включва работата на черния дроб, нормализира основните показатели (включително ALT и AST). в кръвта), и подобрява метаболизма в клетките на самия черен дроб, и в тялото като цяло. В същото време е важно да не се отнема много време, за да се постигне положителен ефект от лечението - приемът на някои лекарства е само един месец.

Какво разболява черния дроб?

Алкохолното чернодробно заболяване е резултат от прекомерната консумация на алкохол, което не е изненадващо за балканския регион, където по традиция се пие повече.

Сред най-известните унищожители са вирусите на хепатит, цитомегаловирус.

Здравето на черния дроб е повлияно и от лекарствата, които пием с шепи със или без причина. Освен това, антибиотици, аналгетици, хипнотици, психотропни лекарства, естрогени (жени, приемащи контрацептиви с естроген), цитостатици са вредни за черния дроб (някои пациенти при лечение на туберкулоза развиват лекарствено-индуциран хепатит).

Въпреки това основната причина, поради която черният дроб страда, е метаболитния синдром. Това е името на метаболитно нарушение, което най-често се проявява чрез затлъстяване, диабет, атеросклероза (разстройство на липидния метаболизъм) и високо кръвно налягане. Ако човек е с наднормено тегло, тогава с вероятност от почти 80% има чернодробна патология. Между другото, според една от нововъзникналите теории, ние развалихме метаболизма заради честия прием на антибиотици.

Напоследък черният дроб е станал по-уязвим поради претоварванията с пестициди (за една година, заедно със зеленчуците и плодовете, ние изяждаме 4-5 кг пестициди) и различни консерванти (всяка година получаваме около 5 кг различни химически добавки).


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000