0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Жива и мъртва храна. Как да се отървем от навика да ядем „лоша“ храна


Жива и мъртва храна. Как да се отървем от навика да ядем „лоша“ храна

Желанието към потенциално "лоша" храна се развива поради различни причини във всеки отделен човек

Според една версия, даден човек се справя с проблемите и затрудненията в живота с помощта на храната. Други предпочитат алкохол, а трети - наркотици. Хранителната зависимост не е по-различна. Често това са продукти и ястия, които попадат в забранената категория - сладкиши, торти, кремове с масло, мазни и пържени храни. Според друга версия, човек просто не знае как да замени „лошата" храна с добра, и често не е наясно как да го направи. Освен това, преяждането се превръща в не просто голям, но и основен проблем. Истината е, че хората пълнеят дори и когато се хранят със здравословни храни в изключително големи количества.

Редовното прочистване на черния дроб и жлъчката с билковите капки ХЕПАВИТАЛ води до добра работа на цялата храмосмилателна система, отлично самочувствие и дълги години здраве

Преяждането и изборът на вредни вредни храни

Въпросите около това защо ядем много и защо сме привлечени от вредните храни, винаги ще бъдат актуални. В крайна сметка, обикновено за да поддържат здравето и лечението на всякакви заболявания, лекарите на първо място препоръчват да се коригира диетата и да се отърват хората от излишните килограми, които растат право пропорционално на това колко и каква вредна храна използваме. И точно в този момент се крие голямата сложност. Тялото е свикнало да консумира захар в килограми, сол на лъжици, подправки и подобрители на вкуса, пържени храни, които са по-вкусни. И колкото по-кафява е коричката на хляба, толкова повече масло сме склонни да сложим. Специалистите отбелязват, че за зависимостта към нездравословните храни винаги има някакъв вид катализатори.

Нашето тяло е изградено доста разумно - така нареченият„ хранителен център "се състои от много нервни елементи и взаимосвързани процеси, протичащи в централната нервна система. Това е един синхонизиран механизъм за функционирането на хранителната система. Всякакви неизправности в него могат да доведат до хранителни разстройства и крайности в отношенията с храната - отказ от храна, което може да доведе до отслабване на организма и анорексия, или нужда от преяждане, което да доведе до наднормено тегло и съпътстващите го заболявания. Говорим и за екстремна степен - булимия, тоест болестна лакомия. Тя води след себе си много сериозни здравословни състояния, като омазняване на черния дроб, проблеми с жлъчката, висока кръвна захар, атеросклероза и високо кръвно налягане.

Хората избират нездравословна храна и често преяждат, защото не винаги са наясно с разликата между понятията „апетит" и „глад"

Чувството на глад е било дадено на човека от природата за оцеляване - това е сигнал от вътрешната среда на тялото, което ни казва, че е време да презаредим батериите. Апетитът е в по-голяма степен необходимостта да се наслаждаваме на храната. Понякога е много трудно за съвременния човек да разграничи тези две понятия. Тук се смесват усещането за вкус и естествената биологична нужда от насищане с количество от качествена храна, необходимо за балансиран живот.

polezni.jpg

Зависимостта от „лошата" храна се развива бързо, защото се провокира от преработката на продукти като сол, захар, мазнини, подправки, които се добавят към нея. Такива компоненти са много активни в „системата за възнаграждение", която се случва в мозъчните клетки. Всички те засилват вкуса на готвеното ястие, правят го ароматно, ярко, привлекателно и желано. И затова искаме да ядем все повече и повече. Мозъкът помни полученото удоволствие и при всяка възможност напомня за това. Така се стимулира апетита. В резултат на това искаме да ядем вкусно и вредно просто така, защото няма какво друго да правим, понеже сме в лошо настроение, заради добрата приятелска компания и пр. При поглъщане например захарта и мазнините стимулират отделянето на опиоиди, серотонин, допамин и др., причинявайки временно усещане радост, благополучие, удоволствие и еуфория. Така се намалява стреса. Освен това, въздействайки на рецепторите за болка, те могат да притъпят дори усещане за болка за известно време. Естествено, на този фон човек се нуждае от един такъв особен наркотик, какъвто е вредната храна, отново, отново и отново.

Преди време бяха проведени изследвания, от датски учени

Според тяхната теория „захарта може да промени системата на възнаграждение на мозъка за 12 дни". Учените дори сравняват ефектите на захарта с последиците от употребата на алкохол. С други думи, наслаждавайки се на яденето, ние се стремим да увеличим обема и честотата на употребеното количество.

Хранителната зависимост се формира

В този случай се развива доста двусмислена ситуация, когато човек осъзнае зависимостта си от храната. Той правилно преценява рисковете от преяждането и желанието да похапне потенциално вредни продукти. Понякога наблюдава последствията от преяждането, но все още не може да се справи с желанието си за нещо вкусно, но вредно. Особено трудно му е в онези моменти, когато прозорецът е затъмнен от сивото, студено време навън, настроението му е на нула, проблеми се трупат или депресията е в началната си фаза.

Факт е, че във фронталните лобове на мозъка има така наречените„ контролни зони", които ни помагат да контролираме хранителното поведение и навреме да откажем вредното или ненавременното хранене, както и да стопираме преяждане. Ако обаче по някаква причина активността на тази зона е намалена, за нас става по-трудно да контролираме хранителното си поведение. Ето защо може да бъде толкова непосилно да се ограничим до един бонбон и да не погълнем цял тиган пържени картофи.

Как да се справим?

Разбира се, преяждането с вредни храни трябва да се бори. В идеалния случай заменете хранителните навици с по-здравословни. Например, не е нужно да се отказвате от сладкиши, просто трябва да преминете към по-полезен вариант: вместо шоколад или торта хапнете плодове. Ако има жажда за солено, по-добре е да обърнете внимание на ядките.

Простите препоръки за справяне с проблема са следните. Първо, не бързайте глобално да промените диетата. Започнете да коригирате менюто стъпка по стъпка: в началото просто намалете сладкото, след това преминете към отхвърлянето на друга любима, но вредна храна, не купувайте хляб и т.н.

Също така си струва да изберете съзнателна диета - изградете план и график. Това може да изключи импулсивно хранене и преяждане. Когато планирате, е удобно да избирате здравословни алтернативи. В допълнение, опитайте се да намерите подходящи заместители. Ако обичате шоколад, спрете избора си на истински, натурален шоколад. Ако сте фен на картофите, опитайте се да ги замени с карфиол, които са малко като него, но са по-полезни.

Трябва също така да си поставите цел, към която ще се придвижвате постепенно. За най-добри резултати си поставете няколко малки цели - по-лесно ще ги постигнете. И не се упреквайте за неуспехите. Няма идеални хора, всеки е подложен на някакъв вид провал. Просто съберете силата си и продължете напред.

Трябва да се обърне специално внимание на психологическия комфорт, защото хората консумират нежелана храна и преяждат при стрес. Билково успокояване с капките Стресовитал, редовни разходки на чист въздух, списъци със задачи и установен режим на деня - всичко това ще ви помогне да се почувствате по-енергични и по-добре. Не забравяйте за съня. Поддържането на баланс на съня и будността, спазването на естествените биоритми - достатъчно сън през нощта и водене на активен начин на живот през целия ден (ако не спортуване, то поне ходете пеша и т.н.) ще осигурят на мозъка активно кръвоснабдяване, хранене и оксигенация, ще се поддържа добър баланс между структурите на мозъка и всички системи на тялото.

Намалява апетита и консумацията на обикновена вода. Ако чувствате, че сте гладни, първо пийте. Ако чувството на глад не отшуми, тогава след като сте пили малко повечко вода, ще ядете по-малко.

Необходимо е да се направи схема за хранене. Важно е да не правите дълги почивки между храненията - опитайте се да ядете по-често и малко по малко. Тъй като, ако си вземем твърде голяма почивка, нивото на кръвната захар намалява и мозъкът изпраща сигнал до всички системи на тялото: глад! Контролът намалява, бързаме с храната, дълго не се чувстваме пълноценни и тялото започва да натрупва резерви за следващия ден под формата на мастни натрупвания.

Ако не можете да се справите сами, можете да потърсите помощ от приятел, който не само ще ви контролира, но и ще се ограничава в яденето заедно с вас.

Източник: psychologytoday.com


Поръчайте

pora4ay_baners2
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2020