0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да спазвате гладните дни, така че да има полза от тях?


Скоро идва лятото и много хора искат да изглеждат по-слаби и по-млади. Как да отслабнете с помощта на гладни дни, съветва диетолог.

Лекарите предупреждават: опасно е да се остава дълго време на полугладни нискокалорични диети. Но един гладен ден в седмицата няма да навреди на никого.

В клиничното хранене има цяла система от гладни дни. Тяхното значение е да осигурят функционалното разтоварване на болния орган или органна система. Например, при алергични заболявания, бъбречни заболявания, хипертония, атеросклероза и други патологии, някои хранителни вещества са ограничени, което води до увеличаване на ефективността на болните органи.

Дните на гладуване са ефективни при наднормено тегло и затлъстяване от първа степен. Особено в случаите, когато след отслабване настъпи така наречената плато фаза и тези излишни килограми вече не са толкова видими. За да даде тласък на метаболизма, се препоръчва да се организира такъв еднодневен стрес, който, от една страна, ще бъде нискокалоричен, а от друга - не е абсолютен глад.

pizza.jpg

Тъй като гладният ден включва намаляване на обичайния калориен прием с почти половината (от 2000 kcal за средна жена до 1000 kcal или по-малко), за един такъв ден можете да загубите 300-500 грама на ден. Малко и главно поради течността. Но ако използвате гладни дни 3-4 пъти месечно, резултатът ще стане по-забележим.

Има различни видове дни на гладуване: само протеини, плодове, зеленчуци и др. Едно от тях е кефир. През деня се препоръчва да се пият 1,5 литра айран или кефир на няколко приема.

Препоръчително е да се избере кисело мляко или кефир със съдържание на мазнини 3,2%, за да се получи малко енергия. Но подчертаваме: тази диета може да се използва само като еднодневна диета.

Какво ще стане, ако останете на такава диета по-дълго, да речем, седмица?

Нека направим просто изчисление. Ако приемате кефир или кисело мляко със съдържание на мазнини 3,2%, то калоричното му съдържание ще бъде 59 ккал на 100 мл, т.е. 1,5 литра ще произвеждат около 900 ккал. Това е доста ниска калорийна стойност за един човек, който води нормален живот. Плюс това, изключително ниско количество протеин, което не позволява да се попълни ежедневната физиологична нужда на тялото. Резултатът е отрицателен енергиен баланс, когато тялото харчи повече енергия, отколкото получава от храната. В резултат на това то ще извлече липсващите вещества от собствените си резерви, преди всичко - мускулите. Като следствие от това мускулната маса ще бъде загубена. Ако останете на млечна диета дълго време, можете да загубите значителна част от мускулната маса. Това ще доведе до намаляване на метаболитните процеси и намаляване на потреблението на енергия. В крайна сметка, самите мускули консумират повече калории, отколкото, да речем, мастната тъкан. И колкото по-малко и слаби са мускулите, толкова по-ниска ще бъде консумацията на калории. Когато човек се върне към обичайната диета, изгубените килограми ще се върнат и ще бъдат добавени нови. Това е така, тъй като скоростта на обменните процеси ще бъде намалена. И, освен това, възстановяването на загубените мускули е много трудно.

Млечно-киселата или кефирна диета всъщност е почти гладна диета. И лечението с глад на висока степен затлъстяване също не е добра идея. да се отърве човек от наднорменото тегло може само ако се научи да се храни правилно.

Налице е също оризово-компотена разтоварваща диета, която се препоръчва при заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчните пътища и хипертония. За целия ден се приготвя 1,5 литра компот от сухи или пресни плодове и оризова каша, приготвена от 50 г ориз. 6 пъти на ден трябва да пиете чаша компот, 2 пъти да се яде оризова каша, която се добавя към компота.

Капките Хепавитал помагат на черния дроб да се осовбоди по-ефективно от шлаките, и по този начин правят прочистването много по-добро, отколкото ако ползвате други средсва за детоксикация

Протеиновите дни подобряват метаболизма и повишават активността на ензимите, които разграждат мазнините и протеините. Те са подхранващи, така че се издържат най-лесно и се препоръчват за начинаещи. Опциите може да са различни. Например, 450 грама постно сварено месо, разделени на 4-5 приема. Плюс кафе с мляко без захар. Друг вариант на протеинова диета е ден на разтоварване с извара: 100 г извара с 5% мазнини 5 пъти на ден, чай или кафе с мляко без захар.

Въглехидратните гладни дни са по-тежки и по-малко калорични. Можете да ядете само плодове като ябълки, домати, череши, сливи, диня, боровинки, ягоди. Само 1,5 кг на ден. Трябва да се изяждат порциите плодове на 5 приема.

Такива дни се препоръчват не повече от 1-2 пъти седмично.

Най-добре е да започнете гладните дни като се консултирате със специалист, който ще вземе предвид състоянието на здравето ви. За най-добър ефект се препоръчва да се редуват така наречените гладни дни. Например, през едната седмица ще е протеинов гладен ден, а следващата - въглехидратен и т.н.

И няколко експертни съвета за онези, които са решили да спазват гладни дни

За да не се счупят, създателите на диетата съветват :

1. Не спазвайте гладните дни през уикенда. По-добре е да оставите стомаха "на почивка" в най-интензивния работен ден, когато съзнанието е заето и нямате много време за ядене.

2. Добавете към храната, която консумирате през седмицата, повече подправки и т.н. Това трябва да успокои вкусовите рецептори, които не се използват по време на гладуване.

3. Пийете повече - водата ще се напълни и по този начин ще "заблуди" стомаха за известно време.

4. Не се занимавайте със спортове по време на гладните дни - особено силово обучение, което отнема много енергия.

5. Подгответе се предварително за разтоварване от храната - така ще има по-малка вероятност да ядете нещо вредно.

Имайте предвид и това!

Човек губи тегло, когато изразходва повече енергия, отколкото когато консумира. Можете да ограничите приема на калории постоянно, но значително. Резултатът ще бъде един. Идеята за гладните дни не е нова. Във всяка религия има дни на глад (в Православието, това е сряда и петък), които осигуряват отхвърлянето на мазни и висококалорични храни.

Бързата диета причинява щети на здравето. Но да се неутрализира вредата от яденето на висококалорични храни по време на петте дни в седмицата като се гладува два дни е невъзможно. 500-600 ккал (5 банана или 7 ябълки), допустими в гладно дни, е една четвърт от дневната дажба (калории) на човек. Следователно, много по-надежден начин е леко да се намали общия прием на калории през месеца. Така губите същите 3 кг, но без гладни подвизи и с ползи за здравето.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000