0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Когато диетите не работят: Три основни причини за преяждане


Нека разберем защо след диета загубените килограми се връщат двойно, а понякога дори и повече, както и защо всичко се влошава.

В продължение на много години сте живели в нещо като омагьосан кръг: диета, загуба на тегло, радост и ... неизбежен набор от нови килограми, веднага след като диетичните ограничения свършат. Знайте, че не само вие сте живели по този начин. Единици са успелите да отслабнат и да запазят теглото си на нужното за доброто здраве и самочувствие ниво. Преобладаващата част от загубата на килограми след диетата е да не си ги върнем отново, но това мнозина го забравят. Всичко се връща, дори и с излишък. Защо се случва това? Защо диетите не помагат да отслабнем завинаги?

Как да отслабнете завинаги и да спрете трупането на излишъци след диета?

Феноменално, но факт: в 90% от случаите едно момиче на 30-на години с прекалено голямо тегло, което отива на консултация с диетолог, изобщо не е дамата, която яде всичко, и която не се движи изобщо. Точно обратното, това е човек, който е бил на диети от юношеството! Увеличаването на теглото и преяждането след диета имат три напълно физиологични и психологически обясними причини.

Причина 1. Историческа

Модата на тънките талии и диетите е от около половин век, или дори по-малко. Тялото е на милиони години. Но то няма как да знае, че един ден ще започнем да живеем в период на изобилие от храна, че ще научим как да усъвършенстваме и добавяме захар към всичко и проблемът със затлъстяването ще стане реален. За тялото липсата на хранене е голяма трагедия. Случва се мозъкът (който все още е на една пра-историческа вълна, въпреки техническия прогрес) панически да извика: "О, Боже, нещо се е случило, реколтата е умряла, всички мамути са избягали, катаклизмите са започнали, по-скоро да направя нещо, иначе ще настъписмърт." Това е един такъв панически вик, защото най-важното за нас е оцеляването. Ако има заплаха за оцеляването, всичко останало губи смисъла си. Спомнете си пирамидата на Маслоу за потребностите и тяхното подреждане.

Вашата сила на волята, която ви принуждава към диета, е свързана с необходимостта от признание, самоизразяване. За да натриете носа на бившия (нека всички приятели завиждат) ставате като филмова звезда. Страданието, липсата на любов, нервите, недояждането, а и спазването на някакъв режим са в основата на новата ви фигура. Дотук добре, ще кажете вие... И няма да сте прави.

С времето инструментът на волята ще започне да се проваля. Само защото е по-малко значим, отколкото физиологичния начин, по който работи вашето тяло. Дори на хормонално ниво организмът се бори за оцеляването си, произвеждайки хормона грелин, чието обичайно наименование е „отиди, търси, съхранявай". Този хормон се е появил, за да не може племето да стои отчаяно пред огъня и да съжалява, че няма нищо за ядене, а да се амбицира и да направи нещо по въпроса.

Но в XXI век не е нужно да ловувате мамути, няма да срещнете глада, който се крие зад следващия ъгъл. Просто седите в офиса и мислиш как да не ядете нищо и да отслабвате. И в същия този момент колегата ви носи пица, която мирише толкова ароматно. Решил е да почерпи за рождения си ден. Толкова е неустоимо! Хормоните настояват: „Иди, вземи я!" Не е изненадващо, че в крайна сметка ще се пречупите и прекъсването на диетата ще бъде много, много трудно да се спре. Слабостта на волята няма нищо общо с това.

hrana.jpg

Причина 2. Физиологична

Но това не е всичко. Когато започнете да се ограничавате в храненето, има недостиг на енергия. Има такова нещо като ниво на основния метаболизъм. Това е количеството енергия, от което тялото ви се нуждае, ако не усвоява нищо, докато лежи на дивана, не е нервно и се чувства добре. Защо ви е нужна тази енергия? За да победи сърцето, да циркулира кръвта, да работи имунната система и вътрешните органи. Веднага щом енергията към основната поддръжка на живота стане недостатъчна, големият червен SOS бутон се включва и тялото преминава в режим за пестене на енергия. Точно като телефона ви, който се зарежда.

Вие губите тегло, а след това нещо се случва: Нова година, сватба, рожден ден. И си хапвате стабилно. Но тялото е под стрес, не знае дали това е щастие за една вечер или винаги ще има храна, и затова не бърза да харчи нищо. Пести си енергията, къта си запасите и си кротува. В същото време започва да придобива едни такива обеми, които изобщо не ви радват. Е, вие как бихте постъпили, ако получите заплата, но в същото време знаете, че има голяма вероятност да ви съкратят и ще се наложи известно време да прекарате в търсене на нова работа и нов източник на доходи. Ще пестите, нали? Поне повечето от вас ще сложат ограничение на разхищението.

Така и тялото приема само най-необходимото и всичко останало се съхранява в резерв под формата на мазнини. Дългият престой в състояние на икономия на енергия се нарича метаболитен мъртъв край. Това е същата история, когато си казвате „дебела съм, не мога да мисля за храна". Настройте всичко обратно и започнете да ядете нормално отново, и килограмите няма да се трупат, а ще се изразходват.

Причина 3. Психологическа

В допълнение към физиологичните причини за провала на диетата има и психологически. Факт е, че сме родени свободни. Преди всичко, човек не обича ограниченията. Няма значение дали те идват отвън или са самостоятелно и доброволно наложени. Ограниченията трябва да бъдат преодолени, освен това забраненият плод е сладък. Първата жена, която се е провалила в диетата, е Ева. Когато вашите продукти са разделени на разрешени и забранени, последните стават много значими, защото са оскъдни и недостъпни. Дълго време Ева минавала покрай плода и дори не гое забелязвала, докато някой не казал: "Това е забранено." И всичко, което следва е срив и изгнание от рая.

Капките Хепавитал се справят отлично с вредните последици от затлъстяването - мазен черен дроб, запек и излишни килограми

Какво да правите?

Установете приятелски отношения с тялото и разумни - с храната. Затова:

- Анализирайте диетата си и разберете кога и защо преяждате. Преяждането води до увеличаване на теглото, а не до вредни и забранени храни.

- Научете се да чувате глада, наситеността и вътрешната нужда на тялото за храна.

- Спрете диетата веднъж завинаги

- Разберете какво е храната за вас. Винаги ли храната е начин да се получи енергия? Или често я използвате като средство за ликвидиране на отегчението, стреса и като компенсация за трудния ден, който сте имали?

- Рационализирайте храната си. Разберете целта, за която ядете определен продукт. Разберете и анализирайте как храните влияят на тялото и настроението ви.

- Движете се за собственото си удоволствие. Обърнете внимание на децата: те са постоянно в движение и им харесва. Време е да вземем пример от тях.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000