0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Мастна хепатоза: чернодробна патология с натрупване на мазнини


Черният дроб, подобно на много други органи на тялото, значително страда от различни метаболитни нарушения, включително затлъстяване.

При неправилна диета, ако порционите са пълни с леки въглехидрати и мазнини, може да има специфична патология на черния дроб, която се нарича мастна хепатоза. Това е обратимо хронично състояние, характеризиращо се с прекомерно натрупване на мастни "капки" в чернодробните клетки. Промените в черния дроб се отразяват на общото състояние, могат да бъдат причинени от болки в десния хипохондриум, нарушения в храносмилането, нарушаване на жлъчната секреция. Когато начинът на живот се промени, и се победи наднорменото тегло, чернодробната тъкан може да се излекува.

Патология на черния дроб: какво се има предвид под мастната хепатоза

Затлъстяването е сериозен проблем на съвременното общество. С натрупването на тегло страда не само външният вид, но и работата на вътрешните органи, тяхното състояние. Черният дроб е предразположен към затлъстяване заедно с тялото, към което принадлежи, а когато натрупате тегло, се появява обратима патология на черния дроб - нарича се мастна хепатоза. Хроничното метаболитно нарушение, често наричано мастна дистрофия, се образува поради излишния мастен товар. Когато тази патология е факт, мазнините започват да се натрупват не само под кожата, но и в чернодробните клетки. Подобна патология на черния дроб е пряко свързана с начина на живот. Тя е провокирана от системни грешки в ежедневната диета, ако храната е, богата на леки въглехидрати и наситени животински мазнини. Заслужава да се отбележи, че за разлика от много други, тази патология на черния дроб е обратима, ако диетата се нормализира и човек направи всичко възможно, за да се раздели с килограмите, които не само са излишни, но и причиняват физическа и емоционална тежест. При активно метаболитно възстановяване и загуба на тегло, хепатоцитите започват да губят тегло.

hepatoza.jpg

Ролята на храненето в генезиса на мастната хепатоза

Най-често мастната хепатоза се предизвиква от грешки в храненето с постоянен характер, често в комбинация с лоши навици. Заради това се диагностицира при хора с алкохолизъм, при наличие на хранително затлъстяване, като се консумират храни, богати на мазнини и захар (известно е, че излишната захар в тялото се превръща в мазнини ). Освен това, вегетарианската диета може да допринесе за мастната хепатоза, докато метаболизмът на останалите хранителни компоненти се променя в резултат на дефицит на протеин. В допълнение към основните причини, има няколко провокиращи фактора, които водят до затлъстяване на черния дроб, заедно с общо патологично нарастване на общото телесно тегло. Те включват хиподинамия, хранене с използване на основно рафинирани продукти, неправилно съхраняване на хранителни продукти, бързо хранене. Не по-малко опасни са различни диети, свързани с частично гладуване, които след това се заменят с връщане към старата диета и преяждане. Черният дроб страда от ефектите на лекарства, различни токсини, както и от патологии като атеросклероза, хипертония, диабет или подагра.

Тежестта на състоянието: степен на отлагане на мазнини

При някои хора мастната хепатоза е проява на наследствени патологии, но в по-голямата си част това са метаболитни нарушения, при които мазнините са необичайно активно съхранявани в чернодробните клетки. Успоредно с това намалява активността на ензимните комплекси, които трябва да разцепват тези мазнини, за да се образува енергия. Налице е състояние на дисбаланс - прекомерен приток на мазнини с дефицит на тяхното потребление. Според тежестта се различават 4 основни степени на хепатоза:

Нулева - малките мастни "капки" се натрупват в чернодробните клетки и те не са типични за всички хепатоцити.

Първа степен е умерено чернодробно затлъстяване. Откриват се големи количества мазнини, които се натрупват в някои области на черния дроб.

Втора степен - мастните натрупвания са типични за почти всички хепатоцити, но степента варира от малки до средни области, изпълнени с мазнини.

Трета степен - големи количества мазнини, разпределени почти в целия паренхим на черния дроб, едновременно разкриват хепатоцити, пълни с мазнини и кисти.

Симптоми на мастна хепатоза: типична ли е страничната болка?

omaznqvane_cheren_drob.jpg

В продължение на дълго време пациентът се чувства добре, няма оплаквания, но въпреки това хепатоза може да бъде открита по време на ултразвук на черния дроб. Една от характерните прояви е променливото ниво на специфичните ензими (трансаминаза). Повишените им нива се откриват при 50% от пациентите с признаци на мастна хепатоза. В резултат на чернодробно затлъстяване се развива бавно възпаление, което може да предизвика цироза или трансформация на рак. Тъй като процесът напредва, може периодично да се появят болки в дясната страна или корема, чувство на тежест. На фона на грешки в диетата, болките могат да се появят под ребрата, лекарят може да открие увеличение на черния дроб. На ултразвук сканиране се определя промяната в плътността на черния дроб, с Доплер - нарушение на притока на кръв в него. В напреднал стадий настъпва гадене, болката в корема също е възможна, по-близо до дясната страна. Тя има остър или пронизващ характер. Заедно с това, типични са гадене и оригване, подуване, запек и проблеми с храносмилането.

Лечение: борба със затлъстяването, корекция на храненето

В основата на лечението е борбата срещу затлъстяването и намаляването на приема на калории, подобряването на диетата.

При загуба на тегло, количеството мазнини, което се отлага в областта на хепатоцитите също намалява редовно.

Първото нещо, което лекарят прави, е да повиши физическата активност на пациента и да намали броя на консумираните калории, което води до нормализиране на обмяната на веществата, преобладаване на „разходи" над „доходи". Важно е да се лекува затлъстяването по такъв начин, че теглото да се намали с не повече от 1кг. седмично. 

При омазняване на чербия дроб ползвайте капките ХЕПСВИТАЛ! Билковите капки са необходима добавка за прочистване на жлъчката и черния дроб, ако искате да постигнете трайни резултати

Започнете с назначаването на диета номер 5, това предполага увеличаване на количеството протеини, но мазнините в храната се свеждат до минимум. Имате нужда от хранителни добавки, които стимулират елиминирането на мазнините от хепатоцитите. Такива са изварата, различните зърнени храни, зеленчуци с холеретичен ефект (тиква, всички видове зеле или моркови). Полезни са сурови, задушени или варени зеленчуци и плодове, месни и рибни ястия. Забраняват се пържени, осолени и пушени продукти, бройлери, "хранителна химия", натоварване на черния дроб над мярката.

За да се спомогне за елиминиране на чернодробното затлъстяване се назначават определени лекарства, които подобряват функцията на тялото. Такива са есенциалните фосфолипиди, растителни хепатопротектори, антиоксиданти и препарати със селен. Полезни са лекарствата със сулфаминокиселини, които стимулират разграждането на мастните молекули. Допълнете лечението с използването на витамини от група В, под формата на инжекции или хапчета. Трябва да се използват и фитопрепарати с холеретично и антиоксидантно действие.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000