0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Минус килограми, плюс камъни и подагра: Защо са опасни модните диети?


За сезона на плажа искате да изглеждате по-слаби и стегнати. И сте поставени пред голямо изкушение да изберете в интернет диета, която обещава резултати само за две седмици.

Лекарите предупреждават: почти всяка диета, изградена върху прекомерни ограничения, не решава проблема с наднорменото тегло. По правило загубените килограми се връщат и носят със себе си още свои "другари". И има голяма вероятност такова самолечение да добави нови проблеми - камъни в жлъчката, подагра и депресия

Как ни разболяват диетите?

Изглежда, че проблемът са няколкото излишни килограма? Сега има толкова много различни диети. Те се предлагат навсякъде - интернет, вестници, списания. И всички тези диети обещават бърза загуба на излишното тегло. Това е голяма грешка. Никоя от тези диети не предлага най-важното - да се храните правилно. Те не дават възможност напълно да се осигури на организма всички необходими вещества. Диетите предлагат отказ от храна, или поне от една голяма група храни, и това е напълно неразумно. Човек смята, че е нужно само малко страдание и ограничение, и след това всичко ще е наред. А като свърши диетата, започва да се храни пак така, както преди, и то по начин, който е бил причина за наднорменото тегло.

Какво се случва по време на ограничителната нискокалорична диета? Изчезва не само излишната течност и излишната мазнина, но се губи и мускулната маса. Това води до намаляване потреблението на енергия, скоростта на метаболитни процеси, тъй като мускулите изразходват повече калории. И вече, след като е с намален метаболизъм, човек се връща към старата диета, така че загубените килограми се придобиват с плюс. Обща ситуация: да кажем, че човек е загуби 5 кг по време на някаква диета. За не много дълъг период, след като приключи диетата, той ще добави поне 7 килограма плюс.

diet.jpg

В зависимост от времето на ограничението, такива диети могат да увредят здравето, като причинят от възстановяеми до непоправими заболявания. В някои случаи трябва да се прибегне до хирургично лечение. Например, има редица диети, наречени високо-протеинови диети, където въглехидратите са изключени колкото е възможно повече. Те често имат усложнения като образуването на камъни. Между другото, камъни в жлъчката могат да се образуват от почти всяка диета поради факта, че много често има сгъстяване на жлъчката. Плътната жлъчка образува утайка, а след това идват и камъните. Често усложнение на високо протеиновите диети са и камъни в бъбреците. Факт е, че такава диета е богата на пуринови бази (азотни съединения), които причиняват повишаване на нивата на пикочната киселина, образуването на камъни и развитието на подагра.

В допълнение, в случая на диети с високо съдържание на протеини, храните с животински протеин, които почти винаги се свързват с холестерола, преобладават в диетата. Естествено, нивото на холестерола в кръвта се повишава, излишъкът му се отлага върху стените на кръвоносните съдове, а след това възникват сърдечно-съдови заболявания.

Учените са стигнали до заключението, че хората, които са били на диета без въглехидрати в продължение на години, са с почти една трета по-голям риск от преждевременна смърт от сърдечно-съдови заболявания. По-специално, популярната диета Дюкан увеличава риска от смърт от разстройства на сърцето и кръвоносните съдове. Тук не става дума за заболявания на храносмилателната система. Те включват холелитиаза, уролитиаза, бъбречнокаменна болест и нарушения на метаболизма на пурина - подагра.

Въглехидратните диети увеличават риска от развитие на депресия

Все пак въглехидратите ни дават положителни емоции. Но, естествено, когато се използват в разумни количества.

А и името - диета без въглехидрати е неграмотно. На практика няма диета, която да изключва зеленчуците - и това са въглехидрати, някои от най-полезните дори. Всъщност диети без въглехидрати не съществуват. Но ако някой нарича своята диета без въглехидрати и я предлага на други хора, тогава си струва да се съмнявате в компетентността на такъв „специалист".

Колкото по-малко, толкова по-здравословно

Освен това, всички ограничения, които са известни, не носят полза, а само вреда. Всеки знае, че е по-добре да се яде по-малко солено, сладко, мазнини - трябва да се спазват ограниченията без фанатизъм, в разумни граници. По-строгите забрани трябва да имат научни доказателства или да бъдат предписани от лекар-диетолог. Например, диета без сол е показана, ако човек има високо кръвно налягане, бъбречно заболяване в остра фаза, склонност към оток и др. Ако тези проблеми не са налични, тогава няма нужда напълно да елиминирате солта от вашата диета. Защото в малки количества тялото ни все още се нуждае от сол.

Капките Хепавитал са естествено средство, ефективна билкова комбинация за намаляване омазняването на черния дроб

Няма и безвредни и хапчета за отслабване. Ако човек безконтролно започне да извлича от себе си течност, която му се струва излишна, тогава неговият електролитен баланс вероятно ще бъде нарушен, полезните микро и макроелементи ще напуснат организма заедно с течността. Това може да доведе до много неприятни последици, вариращи от мускулни спазми (например, много хора познават усещането за спазми в телесните мускули, което често се дължи на дефицит на калий), нарушения на сърдечния ритъм и припадъци в резултат на електролитен дисбаланс. Ако човек иска да отслабне, тогава трябва да започне с възстановяване на реда в храната, а не с използването на опасни средства, които помагат да се отървете от течността или да имат слабително действие. Това не засяга причината. В крайна сметка, причината за наднорменото тегло много рядко е свързана с храненето.

Статистиката показва, че хората, които са с наднормено тегло, но никога не са обичали диети, имат по-добри показатели за здравето от тези, които постоянно са на диета, преследвайки идеалното тегло, плюс или минус назад и напред.

Ако сте недоволни от телесното си тегло, но в същото време не сте готови да отидете на лекар, то тогава, моля, не започвайте самолечение и отслабване с диети. Започнете поне да ядете правилно. Не е толкова трудно. Освен това, принципите на балансираното хранене са известни на всички.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000