0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Стеатоза на черния дроб и панкреаса - диагноза, усложнения, лечение


Стеатозата е метаболитно нарушение, при което излишната мазнина (липиди) се натрупва в тъканите на органите (най-често на черния дроб и панкреаса).

Какво е стеатоза? Видове стеатоза

Ако липидите образуват отделни мастни депа, стеатозата е фокална. При равномерно разпределение на липидите стеатозата е дифузна.

Първоначалните форми на стеатоза не са опасни, тъй като не водят до нарушаване функциите на органа. Но на определен етап съдържанието на мазнини достига критична точка, а окисляването на това голямо количество тъканни липиди води до възпаление (стеатохепатит, стеатопанкреатит), което е причина за пролиферация на съединителната тъкан (чернодробна цироза) или клетъчна смърт на органа (панкреатична некроза).

21c1f32639a058a7fb988fa7fd90e3e8.jpgВ зависимост от отрицателните ефекти, причинени от натрупването на излишната мазнина, има три етапа на стеатоза:

- натрупване на липиди вътре в органа (мастна дегенерация на черния дроб, мастна дегенерация на панкреаса);

- развитие на възпаление, последвано от смърт на част от клетките (хепатит, панкреатит);

- пролиферация на съединителната тъкан (която замества нормалните чернодробни клетки) или тъканна некроза (смърт на значителен брой клетки на панкреаса).

Мастната дегенерация и стеатозата са термини, които се използват от лекарите. Често това заболяване е познато сред пациентите като мазен черен дроб. Омазняването на черния дроб бива алкохолно и неалкохолно омазняване, в зависимост от причините, довели до възникване на това състояние.

Причини за възникване на стеатоза

Най-честите причини за патологията са злоупотреба с алкохол и наднормено тегло. Алкохолната стеатоза се развива при злоупотреба с алкохол (повече от 2 напитки на ден за жени и повече от 3 на ден за мъже. Една порция е 341 мл 5% алкохолна напитка (сайдер, бира), 142 мл вино (12%) ) или 43 мл силни напитки, като водка например (40%).

Причини за безалкохолна стеатоза:

 • затлъстяване;
 • дългосрочно парентерално хранене (въвеждане на хранителни вещества директно в кръвта);
 • бърза загуба на тегло;
 • диабет;
 • инсулинова резистентност и високо кръвно налягане;
 • генетична предразположеност;
 • странични ефекти на някои видове лекарства (кортикостероиди, тетрациклини);
 • стомашен байпас.

Панкреатичната стеатоза често е забелязана при кистозна фиброза, синдром на Shvachman-Diamond, синдром на Johanson-Blizzard и някои вирусни инфекции.

Симптоми на стеатоза

Стеатозата е коварна болест и почти винаги е асимптоматична или съвсем безсимптомна. При увреждане на черния дроб някои хора се оплакват от дискомфорт в десния хипохондрий, гадене, слабост и общо лошо здраве. В напреднали случаи (с цироза) може да има жълтеница (оцветяване в жълто на кожа, очи, лигавици), увеличаване на корема (поради асцит - натрупване на вода в коремната кухина), разширени видими кръвоносни съдове върху кожата на корема, зачервяване на дланите, а мъжете имат увеличаване обема на гърдите.

Първоначалните етапи на панкреатичната стеатоза също са асимптоматични. Ако болестта е отишла твърде далеч, храносмилателните ензими не са достатъчни. Пациентът докладва за хронична диария, рядки и неприятни изпражнения (поради високото съдържание на неразградени мазнини). Тялото получава недостатъчно хранителни вещества и човек губи тегло, но като правило няма оплаквания за коремна болка.

Диагностика на стеатоза

394880d81f2ac3a2901adb89dfd35db8.jpgТъй като чернодробната стеатоза често е асимптоматична, тя се открива случайно по време на общо клинично проучване или абдоминален ултразвук. В напреднал стадий засегнатият черен дроб е значително увеличен. Когато изследва корема, лекарят ще обърне внимание на това. Лекарят със сигурност ще попита за употребата на алкохол, тъй като дори краткотрайна злоупотреба с алкохол може да доведе до тежко увреждане на черния дроб. Ако има подозрения за омазняване на черния дроб или панкреаса, специалистът-хепатолог или гастроентеролог ще назначи следните изследвания:

- биохимичен кръвен тест, който ще помогне на лекаря да прецени колко добре работи черният дроб;

- един или няколко вида визуална диагностика (ултразвук, ЯМР, КТ) за визуализиране на структурни промени в черния дроб: възпаление или пролиферация на съединителната тъкан (цироза);

Чернодробна биопсия може да бъде предписана в случаите, когато е необходимо да се потвърди диагнозата и да се установи стадия на заболяването. За да се направи биопсия се използва специална куха игла, която се инжектира в коремната кухина и с нейна помощ се взима малка част от чернодробната тъкан. Процедурата е безболезнена, тъй като се извършва под местна анестезия.

За да се изключи вирусен хепатит като причина за нарушена чернодробна функция, е необходимо да се направят специфични тестове за тези заболявания (кръвен тест).

Стеатозата на панкреаса може да бъде открита само чрез визуална диагностика. Другите методи са недостатъчни и неинформативни.

Лечение на чернодробна стеатоза

Няма специфично лечение за чернодробна стеатоза. Единственият начин да се справим с това заболяване е да спрем ефектите на вредните фактори:

 • спиране на алкохола;
 • нормализиране на теглото;
 • повишени нива на физическа активност;
 • нормализиране на кръвната захар (диабет).

В началните етапи, прегледът на начина на живот спомага за спиране на болестта и позволява на черния дроб да се възстанови. В напреднали случаи (цироза), борбата с увреждащите фактори дава възможност да се спре прогресията на заболяването, но за съжаление, все още не е изобретен начин за възстановяване структурата на органа.

Диета при чернодробна стеатоза

Диетата при стеатоза включва преход към здравословна храна. Зеленчуци, плодове, пълнозърнести зърнени храни, риба и постно месо са най-добрите приятели на здравия черен дроб.

Билковите капки Хепавитал са доказали своята ефикасност при състояния като омазняване на черния дроб и други болести на черния дроб. Ако съчетаете приема на Хепавитал с лека и здравословна диета, само след три месеца ще отбележите отлични резултати при лечението на стеатоза

При чернодробна стеатоза не си струва да откажете кафето. Резултатите от много проучвания показват положителен ефект от приема на кофеин при лечението на стеатозата. Също така е отбелязано, че пациентите, чийто режим на лечение включва витамин Е, показват най-добри резултати от възстановяването.

Лечение на панкреатична стеатоза

420_420-23ceb306c295a60fefbbaf59887d8b7e.jpgЗа да се излекува стеатозата на панкреаса, е необходимо да се определи какво е предизвикало нейното развитие. Борбата с основната причина е единственият ефективен начин за лечение. Ако не е в състояние да се елиминира причината, довела до омазняване на панкреаса, лекарят може да предпише симптоматично лечение, например, ензимни препарати, които спомагат за подобряване на храносмилането и добрата работа на панкреаса.

Нормализиране на теглото, отказ от злоупотреба с алкохол, преразглеждане на хранителните навици и преход към здравословна диета, физическа активност или спорт - в повечето случаи това са ефективни и достатъчни мерки за панкреатична стеатоза.

За да има ефект от диетата при стеатоза, трябва да се приложи прочистване на черния дроб с билки. Капките Хепавитал предоставят най-добрата защита на черния дроб и жлъчката, заради уникалните билки, които влизат в състава.

Усложнения

На първо място сред усложненията на стеатозата е развитието на цироза - пролиферация на съединителната тъкан, която замества нормалните клетки на органа. В същото време площта на "работните" зони намалява и черният дроб не може адекватно да изпълнява работата си, което може да доведе до:

- натрупване на течност в коремната кухина (асцит);

- разширени вени на хранопровода, които са склонни да се пръсват и кървят;

- сънливост, объркване и неразбираема реч поради мозъчно увреждане с токсини, инактивирани от черния дроб (чернодробна енцефалопатия);

- рак на черния дроб.

При пациенти с безалкохолна стеатоза се наблюдава цироза при всеки пети човек. При злоупотребата с алкохол тази цифра е дори по-висока.

Панкреатичната стеатоза също е много коварна болест. От една страна, тя не предизвиква голяма загриженост у повечето хора, а от друга страна, може да доведе до развитието на едно изключително опасно заболяване - остър панкреатит. В същото време може да започне панкреанекроза, т.е. некроза на тъканта на панкреаса. Смъртността при това усложнение е 10-30%.

Предотвратяване

В повечето случаи стеатозата е резултат от пренебрегването на елементарните правила на здравословния начин на живот. Умереността в употребата на алкохол, нормалното хранене, редовната физическа активност са прости и ефективни начини за предотвратяване на стеатозата.

От древни времена се знае, че най-доброто лечение на всички болести е превенцията. Започнете прочистване на черния дроб с капките Хепавитал сега, дори и да нямате сериозни и видими оплаквания. Както стана ясно, стеатозата и омазняването на панкреаса са коварни и безсимптомни заболявания, които могат да отминат лесно, ако направите една тримесечна оздравителна програма за подобряване работата на черния дроб и жлъчката с Хепавитал.


Поръчайте

pora4ay_baners2.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000