0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Методът Розен помага и при заболявания на сърцето


Методът Розен помага и при заболявания на сърцето

Говорейки или мислейки за себе си, рядко подразбираме своето тяло

Почти не го забелязваме с изключение на случаите, когато боледуваме. Сякаш сме забравили, че нашето „Аз" съдържа и тази тленна обвивка. Гледаме на нея като на механизъм, който трябва послушно да изпълнява това, което се изисква от него. И той работи: безмълвно, безропотно и без почивка. Но понякога нашето тяло ни поставя в затруднение - изведнъж се оказва, че връзката с него е нарушена и то е излязло от контрол...

Понятието „психосоматика" се появява относително наскоро в медицината

Това е наука за психологическите причини на физическите заболявания. Почти веднага телесно ориентирано направление възниква и в психотерапията. На кого помага то? На тези, които се оплакват от недостиг на сили, от не така силните си усещания и впечатления - с една дума, на тези, които смятат да доживеят до старини.

В психотерапията има различни методи за лечение, опиращи се на тялото

Някои от тях отдавна и широко се практикуват, други са все още екзотика. Уникален по своята простота и ефективност, Розен методът също намира своите привърженици. Външно той напомня сеанс на обикновен масаж: пациентът ляга на масата, а лекарят докосва тялото му. Но всъщност с това сходствата приключват.

Розен методът е наречен на фамилията на своя автор - знаменитата американска физиотерапевтка Марион Розен

Тя е родена през 1914 г. в Германия. Получава медицинско образование и започва работа като физиотерапевт. Паралелно изучава модната по това време в Европа психотерапия.

Редовният прием на капките АРТЕРОВИТАЛ ще омекоти и унищожи холестеролната плака, която се е натрупала в артериите, и по този начин ще елиминира атеросклерозата и усложненията, които това заболяване предизвиква

В практиката си открива, че съчетанието на телесно въздействие с психотерапия чувствително ускорява процеса на лечение. По време на Втората световна война Марион емигрира в САЩ, където окончателно оформя собствен метод за работа с тялото.

Според нея методът позволява обръщане към чувствата и опита на човека чрез тялото. А то, за разлика от разума, не лъже. Нашето дишане, състоянието на мускулатурата са точни индикатори за реални чувства. Независимо от голямото външно сходство с масаж Розен методът се отличава принципно от него. Знаем, че всяка масажна техника представлява активно въздействие
върху тялото с определена цел. При това човекът се разглежда обикновено само в телесен аспект. И макар че Розен методът също използва познания от анатомията и физиологията, задачата му е друга: в комфортна и безопасна обстановка да позволи на човека да почувства и осъзнае случващите се в тялото му физически процеси, както и да види връзката им с психиката.

Как работи Розен методът?

Ориентирайки се по мускулното напрежение, розен специалистът чрез беседа помага да се концентрира вниманието на пациента върху дълбоко скритите емоции и спомени. Именно те са важни в процеса на лечение. Чрез пълното освобождаване от тях трябва да се постигне и оздравяването.

От гледна точка на Марион Розен нейният метод е адресиран към хората над 35 години -тоест тези, които вече са понатрупали житейски опит, способни да осъзнаят проблемите си и изцяло да поемат отговорност за живота си. Най-голяма полза обикновено получават тези, които искат по-добре да разберат себе си, готови са да слушат тялото си и да му се доверяват. Розен методът не се занимава с лечение на болестта, затова е безсмислено да се използва за физическо изцеление. Но изчезването на болката и подобряването на самочувствието могат да станат странични ефекти от отпускането на мускулите, осъзнаването на потиснатите чувства и подобряване на контакта с тялото.

Този метод прекрасно допълва и медицинското лечение, и психотерапията

Тоест повишава тяхната ефективност, но не ги заменя. Затова розен-специалистите не работят с пациенти, намиращи се в остри физически или психологически състояния. В тези случаи е нужна намесата на лекар или психолог, който може да окаже незабавна помощ.


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Януари 2021