0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Всяка зависимост свидетелства за личностен инфантилизъм


Всяка зависимост свидетелства за личностен инфантилизъм

Случвала ли ви се е следната ситуация: разбирате, че най-добрият ви приятел цял живот ви е лъгал

Вашият наставник, учител, който за вас е бил образец за подражание, прави нещо, което противоречи на всичко, на което ви е учил. И в един миг целият вътрешен свят на човека и цялата Вселена около него се срутват. Той е дезориентиран, неспособен да живее, да диша като преди. Източната метафора сравнява такъв човек с камък, който е обтекаем от ручей. Всичко наоколо се променя мигновено, а той остава неподвижен, мрачен и неизменен в тази мнима реалност, в това време и в събитията, които за всички останали са в миналото. Такова състояние психолозите наричат криза, депресия и то може да продължи с години...

Светът на човека се състои от различни нива - от заобикалящите ни предмети и ежедневните задължения до висшите убеждения и вечните ценности

Как така се получава, че цялото това огромно здание се руши заради едно-единствено нещо? И как да се върне на човека неговият свят, в неговата цялостност и разнообразие?

Капките АЛКОФИТАЛ предизвикват непоносимост към алкохола, като въздействат върху центъра за зависимости в мозъка

Представете си стол, който стои на един крак. Колко устойчива е подобна конструкция? А сега си представете столове на два, на три, на четири, на десет крака... Кой от тях е най-стабилен? Така и човекът: ако има множество опорни точки, ще е психологически по-устойчив. А ако има само една-единствена надежда и опора, да я изгуби, означава да изгуби всичко! За да се избегне кризата в случай на загуба, са необходими множество опорни точки: приятели, работа, увлечения и т.н. Нещо, което не само да подкрепя човека, но и да разширява неговата вселена, да обогатява вътрешния му свят.

Трагедията настъпва, когато всички нива на човешкия живот се оказват привързани, зациклени върху един детайл

И щом този детайл изчезне или стане „негоден", сякаш животът губи смисъл. Такива отношения се наричат зависимост. Нещо повече: това е буквално симбиотична връзка. И ако тя се скъса, спира животът, времето, на човек му се струва, че не може да живее без тези отношения.

Патологична зависимост

Има няколко разновидности на подобни отношения. Една от тях е идеализацията. Тогава човек превръща друг човек в свой кумир. Той не просто го обича, той го обожава (т.е. обожествява). На простосмъртния се приписват измислени, идеални качества, след което започват да му се покланят, да му подражават, да настройват живота си в съответствие с този идеал.

Хората, склонни към фанатично поклонение, казват, че обичат кумирите си. Но всъщност, идеализирайки някого, ние се отказваме да го приемем такъв, какъв-то е в действителност. Сякаш отрязваме от него „парченца", които ни харесват, и умишлено не забелязваме онова, което не подхожда на тази „висша проба". Разбира се, такива изключителни изисквания, рано или късно, неминуемо водят до разочарование. Страдате, негодувате, може би дори късате отношенията с тези, които не са оправдали очакванията ви. Струва ви се, че вашият кумир ви е измамил и всички онези ценности, които са транслирани чрез него, също са лъжа.

Изходът от задънената улица е да позволите на любимия човек да бъде такъв, какъвто е, а не какъвто на вас ви се иска. И още: трябва вътрешно да отделите важните за вас ценности от човека, който за вас е техен носител. Например цените порядъчността, а човекът, който е бил за вас въплъщение на това качество, е паднал в очите ви. И правите извода, че в света няма порядъчност!

Помислете, медитирайте на темата какво е порядъчност, откъде се появява в света, у различните хора, у вас... Винаги ли вие сте порядъчни? Защо това качество е толкова ценно за вас? Имали в света „абсолютно порядъчно същество"? Кога това, което наричате порядъчност, не е ценност... И т.н.

Не очаквайте много

Вторият вариант на симбиотичните отношения са свръхочакванията. Ако идеализацията засяга самата личност на човека, свръхочакванията се отнасят към неговото поведение. Ние възлагаме надежди на него и очакваме поведение, към което сме привикнали или което ни се струва задължително. Грубо казано: някой ни е нахранил веднъж, два пъти и по тази причина той вече е длъжен да го прави цял живот?! Случва се, „благодетелят" да се продължи да ни храни, укрепвайки зависимостта, вместо да ни научи „да ловим риба".

Зависимостта в симбиотичните отношения може да бъде:

- материална (битови проблеми);

- емоционална;

- ментална (вземане на решения).

Материалната зависимост -това е навикът към определен начин на живот, който трябва да ни осигури някой: майка, съпруг, любовник, държавата, но не и самите ние.

Емоционалната зависимост е потребността някой да ни утешава, развлича, съжалява, поощрява. Емоционално зависимият човек през цялото време се намира в някакво настроение, което се променя като времето в морето. За да се поддържа в относително стабилно състояние, са му необходими „патерици", емоционални „инжекции", постоянен емоционален донор. Емоционалната зависимост, в края на краищата, прераства в емоционален вампиризъм или емоционална наркомания.

Ментално зависимият човек има нужда да обсъди с някого своите проблеми, да чуе чуждото мнение, преди да реши нещо за себе си. Постъпвайки по този начин, той снема от себе си част от отговорността за вземането на решения и я прехвърля върху този, който е „удостоил" с доверието си.

Материалната зависимост в съвременното общество постепенно отива на трети план. Най-зле е ситуацията с вземането на решения и най-голям провал търпят много наши съвременници в сферата на емоциите. В цивилизованото общество е изгубена древната култура на общуване и емоциите се смятат за неподдаващи се на управление. Но да се научим да управляваме емоциите си, е възможно, макар че като всяко умение изисква труд, знания и самодисциплина.

Всяка зависимост свидетелства за личностен инфантилизъм

за неразбиране на близкия човек, неспособност да осъзнаеш в какво се състои твоята отговорност по отношение на самия себе си и как да поемеш отговорност за общуването си с другите. Личната отговорност е ключово понятие за тези, които искат да се избавят от зависимост.

Второто, което е необходимо, е онова, което християните наричат „отрезвяване": избавяне от илюзии, постоянното завръщане към реалността. Ако сте изгубили опора, просто не сте в състояние да си представите живота без човека, който е бил за вас тази опора, първата крачка към възстановяване на „изгубената Вселена" е отрезвяването.

Реалността - това не са онези жестоки черни мисли, които безкрайно се въртят в главата ви, връщайки ви в една и съща точка на отчаяние. Реалността е възглед за собствения ви живот от височината на птичи полет. И за да го видите, трябва да излезете от привичната система на координати, да се научите да оценявате себе си отстрани, да виждате фактите без емоции - като документален филм. А след това също така спокойно и безпристрастно да се опитате да разберете кои ваши убеждения стоят зад вашите емоции, решения, постъпки. Струват ли си тези убеждения такава цена и възможно ли е да ги реализирате с по-малко болезнени методи...


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Януари 2021