0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Живях с депресията много преди да разбера, че съм болна


Живях с депресията много преди да разбера, че съм болна

Психичното здраве никога не е било тема на разговор между мен и родителите ми, и нямах представа какво се случва с емоциите, с тялото ми и изобщо - с цялата мен.

Когато за първи път се почувствах недобре, бях на 21 години. Днес съм на 23 и все още пазя "скъп спомен" за депресията.

Дълго време се събуждах сутрин и се чудех дали има някакъв смисъл да стана от леглото и да започна деня, който беше пред мен. Избягвах социалните ситуации и имах проблеми с това що за имидж имам, не само пред другите, но и пред себе си. Бях уплашена от всичко и вече не исках да го живея този живот.

Имах тези чувства дълго време, години наред. Помня датата 3 май 2016 г., когато осъзнах, че нещо не е наред. За съжаление това беше същия ден, в който исках всичко да свърши. Ако не се беше намесил моя татко, нямаше да мога да ви разказва всичко това сега.

След това знаех, че имам нужда от помощ, но как? Къде? Кой може да ми помогне и по-важното - кой би искал? Психичното здраве никога не е било обсъждано с мен и нямах представа какво се случва с мен. Бях само на 20 и бях объркана. Имах чувството, че между мен и каквато и да е възможност за бъдеще, или надежда, има голяма стена. Преди да започна да се срещам с един психолог, препоръчан от приятелка на майка ми, аз дори не знаех какво не е наред с мен. Тогава бях диагностицирана за първи път с тревожност и депресия.

Да се ​​постави диагнозата беше трудно. Наистина трудно. Искам да кажа, има толкова много стигма около психичното здраве, а и аз нямах много приятели. Наистина се тревожех как тази диагноза ще повлияе на живота ми, и по-специално на връзката ми с приятеля ми по онова време. В много отношения бях права да се тревожа. Малцината приятели, които имах, си бяха отишли, хората в университета не ме отразяваха, нито им пукаше особено за мен, гаджето ми каза, че съм твърде стресираща за него и си тръгна. Дори и семейството ми не знаеше как да се справи с мен

Като добавим този стрес, първите няколко лечения, които получих, не помогнаха много. Отидох при психолог, с когото току-що разговарях, и честно казано, напуснах с усещането, че съм по-кошмарна, отколкото когато пристигнах. Най-накрая намерих нещо, което работи.

Намерих си група за взаимопомощ, която се събира неформално. Там не се говори за депресията. Събираме се, за да правим разни художествени неща. През времето, през което сме заедно, никой не говори за живота си.

Успоредно с това взимам билковите капки Стресовитал. Казах си - никакви хапчета повече. пълноценен живот и билки - това е!

Сега все още имам дните си. Всеки, който ме познава, може да ви каже това. И да, това е трудно и аз се боря всеки ден, но знам как да укротявам депресията, ако тя случайно реши да се надигне.

Заобикалям се с приятели, които ме гледат и виждат една обикновена девойка. Да, и ме подкрепят, и се държат цивилизовано с мен . Затова се уверявам, че ще избегна моите тригери. Но най-важното е, че винаги има надежда.

Винаги има някой, който знае какво е депресията да ти почука на вратата, и винаги има някой, който може и иска да ти помогне. Това, което никога не съм осъзнавала, но искам вие да осъзнаете, е, че си струва.

Х. Николова от София


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020