0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Депресията, а не обстоятелствата са причина за самоубийствата


Хората, сложили край на живота си, имат сходни кевробиологични характеристики, които в същото време ги отличават от всички останали

В САЩ се увеличава броят на самоубийствата и психиатрите все по-често са склонни да приемат, че суицидалното поведение трябва да се разглежда като заболяване, а не като резултат от афективни разстройства.

Твърди се, че мозъкът на самоубийците има поразително сходство и в същото време силно се различава от мозъка на хората с афективни разстройства, но завършили живота си по естествени причини. Освен това има семейства, в които суицидът е нещо обичайно, което навежда на мисълта за генетични и други биологични фактори. Накрая, повечето хора с афективни разстройства не се опитват да сложат край на живота си, а само 10% от самоубийствата не са свързани с психични заболявания.

Капките СТРЕСОВИТАЛ действатт още при първите симптоми на депресия и тъга, като дават сила и ведрост на настроението

В петото издание на „Ръководство по диагностика и статистика на психичните разстройства"- най-новата версия на „библията" на психиатрията, Американската психиатрична асоциация предлага диагнозата „суицидално поведенческо разстройство" (suicide behaviour disorder). Дори ако хипотезата се окаже некоректна, тя ще стане стимул за изследване на неврологичните и генетичните фактори на самоубийството, което ще позволи на психиатрите по-точно да прогнозират риска от суицид и дори може би ще доведе до изработването на методи за лечение, спиращи мисълта за самоубийство.

До 80-те години на миналия век се смята, че хората, сложили край на живота си, страдат от депресия

Но аутопсиите показват отличителни особености в главния мозък на самоубийците, в това число и структурни изменения в префронталната кора, която отговаря за вземането на сложни решения, както и промяна в нивата на серотонина. Тези характеристики се проявяват независимо от наличието на депресия, шизофрения, биполярно разстройство или дори при липсата им.

Тъй като не е установена нито една неврологична причина за самоубийството, Густаво Туреки от Университета „Макгил" (Канада) смята, че повод за суицида става съчетаването на фактори от околната среда, които предизвикват редица изменения в мозъка на хора, генетично склонни към самоубийство. Сред тях са лошото отношение с индивида в детството му, посттравматично стресово разстройство, продължително безпокойство, недоспиване и други.

Въпреки че откриването на тези фактори е сложно, все пак са установени някои закономерности. Така например, когато хора с биполярно разстройство, които са правили опити за самоубийство, започнат да приемат литий, обикновено те спират с тях дори и препаратът да не оказва влияние на другите симптоми. Това говори, че литият може да въздейства на нервните пътища, които имат непосредствено отношение към суицидалните наклонности.

Генетиката също е важна

Според изследване еднояйчните близнаци споделят суицидалните настроения в 15 % от случаите, докато сред разнояйчните близнаци този показател е само 1 %. А изучаването на сложили край на живота си индивиди, живеещи с приемни родители, свидетелства, че биологичните роднини шест пъти по-често извършват самоубийства, отколкото членовете на новите семейства.

Със суицида се свързват няколко гена. Едни от тях са въвлечени в реакцията на мозъка на нивото на серотонина и на сигналната молекула, наречена невротрофически фактор на мозъка, регулираща отговора на мозъка на стреса. И едното, и другото обикновено се потиска в мозъка на хора, сложили край на живота си, независимо от наличието на психическо разстройство. Други изследвания на починали показали, че при хората, извършили самоубийство след пристъп на депресия, химията на мозъка се отличава от тези, които са страдали от депресия, но са починали по естествени причини.

Туреки публикува труд, в който прави сравнение на мозъка на 46 души, които се самоубиват, и 16, починали от естествена смърт. В първата група 366 гена, свързани главно с обучението и паметта, имат различен набор от епигенетични маркери (химически превключватели, които карат гените да се включват и да се изключват). Резултатите се усложняват и от това, че много от самоубийците страдат от психически разстройства, но Туреки смята, че именно суицидът, а не психическото разстройство трябва да се смята за единствения значим белег на тези епигенетични изменения.

Механизмът, посредством който екологичните фактори биха могли да променят тези гени, не е познат

Предполага се, че известна роля играят хормоните на стреса -например кортизолът. В крайна сметка, биологическите и генетичните маркери ще помогнат на психиатрите да установят пациентите от рисковата група на самоубийците.

Но Дейвид Брент от Питсбъргския университет (САЩ) предупреждава, че дори ако веднъж успеем по биомаркери-те да установим потенциалните самоубийци, нищо не може да ни подскаже кога ще бъде осъществен фаталният опит. И все пак това ще позволи да се подбере ефективното лечение за конкретния човек. Например лекарят може да реши да не предписва определени антидепресанти на пациенти с дадени биомаркери (тъй като много препарати могат да повишат риска от самоубийство) и да не настанява човека в стационар (защото някои са склонни към суицид веднага след излизане от болница).

Дейвид Шафер от Колумбийския университет (САЩ) подчертава, че терминът „суицидално поведенческо разстройство" е в духа на алтернативната система на психиатрични диагнози, разработена от Националния институт за психично здраве на САЩ. Вместо да се поставят стандартни диагнози, като депресия или биполярно разстройство, Институтът предлага да се провежда комплексна диагностика с изучаване на поведението на всеки конкретен човек и включването на данни от генетиката и невроби-ологията.

Според Надер Перу от Женевския университет (Швейцария), ако суицидалното поведение се разглежда като самостоятелно заболяване, става възможно провеждането на по-целенасо-чени и научнообосновани изследвания на това явление и методите за лечението му.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000