0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Гладът може да причини дълготрайни нарушения на настроението: депресия и тревожност

Гладът може да причини дълготрайни нарушения на настроението: депресия и тревожност

Внезапното понижение на нивата на глюкоза, което се случва, когато се чувстваме гладни, може да повлияе на настроението ни

Освен това, този ефект може да бъде дългосрочен, според проучване на учени от Университета в Гуелф (University of Guelph).

„Намерихме доказателства, че промяната в нивото на глюкозата може да има дълготраен ефект върху настроението“, казва Франческо Лери, професор по психология. - Бях скептичен, когато хората ми казаха, че те стават груби, ако не ядат, но сега вярвам в това. Хипогликемията е силен физиологичен и психологически стрес.

„Когато хората мислят за негативни емоции и стрес, те мислят за психологически фактори, а не за метаболитни фактори“, казва Томас Хорман, който ръководи изследването. "Но ние открихме, че лошото хранене може да има такива последствия."


Проучване, публикувано в списание Psychopharmacology, изследва ефекта от внезапния спад на глюкозата върху емоционалното поведение на плъховете

Плъховете се инжектират с блокер на метаболизма на глюкозата, което ги кара да изпитат хипогликемия и след това се поставят в специфична камера. След това те се инжектират с вода и се поставят в друга камера.

Когато избираха коя камера да влезе, животните активно избягваха камерата, в която имаха хипогликемия. Този тип поведение е израз на стрес и тревожност, нежелание да се опита стресиращо преживяване.

В кръвта на плъхове след тествана хипогликемия, изследователите открили значително съдържание на кортикостерон, което показва физиологичен стрес.

Инжекциите на блокера на метаболизма на глюкозата причиняват летаргия, която се случва след приемането на антидепресанти. По този начин, поведението се е променило, въпреки че мускулите все още не са получавали глюкоза. Това потвърждава идеята, че животните са стресирани и депресирани от хипогликемия.

Резултатите могат да бъдат полезни за лечение на хора с депресия и тревожност, според Хорман: “Факторите, които водят до развитие на депресия и тревожност, могат да се различават от един човек на друг. Знаейки, че храненето е фактор, ние можем да включим хранителните навици в възможно лечение. "

Тези данни също дават представа за връзката между депресията и болестите като затлъстяване, диабет, булимия и анорексия. Изследователите планират да определят дали хроничната дългосрочна хипогликемия е рисков фактор за развитието на депресивно поведение.

„Лошото настроение и лошото хранене могат да се превърнат в порочен кръг - ако човек яде лошо, може да усети спад в настроението и това понижаване на настроението може да накара човек да не иска да яде. Ако някой непрекъснато изпуска храна и постоянно преживява този стресор, отговорът може да повлияе на емоционалното състояние на по-постоянно ниво ”, заключи Хорман.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000