0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Има ли лек за самотата?


От многото чувствителни въпроси, за които и в света, и в България има спорове, експертите в социалната психология все повече подчертават проблема със самотата.

И въпреки това самотата не е тема Номер едно. Това е разбираемо: на фона на такива огромни и болезнени проблеми като бедност, заплаха от нова война, нарастване на противоречията и разликите между бедни и богати страни и сегменти от населението, самотата изглежда като някаква скрита хронична болест. Тя не крещи като бедността и не пише жални писма до президента. Тя не е плашеща, като евентуална война. Самотата не организира демонстрации, не носи "жълти жилетки" и не е противник на пенсионната реформа. Тя дори не отказва помощ, ако някой все пак реши да ѝ помогне.

Болест или епидемия?

Въпреки това, милиони хора все повече страдат от самота. Някои експерти дори говорят за епидемия. Какво е изненадващото в този факт: тази епидемия "улавя" предимно развитите страни. Днес има дискусии за проблемите на самотата в Америка, Европа и Япония. Тази тема беше дискутирана и на неотдавнашния Световен икономически форум в Давос. В правителството на Великобритания се появи нова длъжност - министър за самотата.

В САЩ, според проучванията, 10% от американците страдат от самота. С присъщия за янките прагматизъм тамошното министерство на икономиката решило да изчисли колко струва самотата на хазната. Оказа се че американската икономика губи около 7 милиарда долара годишно. Икономиката действително страда от самотата - както се оказа, хората, страдащи от самота, имат по-ниска производителност, по-често са болни, по-склонни са към самонараняване и депресия. „Волята за живот" изчезва заради самотата и те губят вкуса си да придобиват материални блага и забавления. Това също има отрицателен ефект върху икономиката: пазарът на потребление и секторът на услугите се свиват.

Какво е "хикикомори"

Хикимори е ново и все още малко проучено явление - самотата на младите. В най-необичайната си форма тя се проявява в Япония. Този термин в Страната на изгряващото слънце означава съзнателно отстъпление, което засяга предимно тийнейджърите. Те не искат да ходят на училище, да общуват с връстници, обяснявайки това с нежеланието им да станат обект на подигравки. Външният свят изглежда чужд и опасен за тях, те се страхуват да излязат навън. Реалният живот хората "хикикомори" заменят с компютъра и интернет. Интересното е, че повече от един милион японски самотници са мъже. Те не се интересуват от интимни отношения, не се нуждаят от приятелки и "въздишки на лунна светлина". Връзките им също са виртуални. Но проблемът за самотата е по-дълбок от феномена "хикикомори". Да, в Япония самотата често приема формата на психично разстройство.

В Съединените щати, Европа, Русия и дори в България икономическите проблеми се борят със самота. Например безработицата и ниските заплати сред младите хора. От страх, че няма да могат да подкрепят жена си и децата си, младите мъже се страхуват да се оженят и да продължават да живеят с родителите си. Това явление днес е много често срещано във Франция.

depression.jpg

В редица страни спецификата на трудовите отношения засяга и доброволната изолация от обществото. По-специално, прекомерно натоварване и твърде дългия работен ден. Ако човек е бил на работа в продължение на 10-12 часа, той трудно се интересува от радостите на живота. Прогнозите са разочароващи: например в Япония броят на самотните мъже и жени ще достигне 35% до 2035 г.

Цивилизация на дисоциацията

Учените все повече говорят за съвременния свят като "цивилизация на раздялата". Междуличностната комуникация става мрежова. Хората са в контакт със стотици хора като себе си, но няма кой да се ръкува, никой не се целува, няма с кого да види сълзите им, нито да се зарадва на усмивките им.

Разбира се, неприятностите, които причинява самотата не заобикалят България. Промяна на живота, включително и в селата, промяна на градските нрави. Традициите на уличната комуникация са мъртви. Роднините все по-рядко се събират около масата. Близките семейни връзки се заменят с други форми на комуникация. По-старото поколение, разбира се, добре си спомня за селските клубове, където се прожектираха филми и имаше танци в неделя. Там се срещаха и младежите, които даваха доста теми за клюките на селските баби. Днес "бабите на пейката" са обект на различни мемета в социалните мрежи и са по-скоро легенда. С развитието на системата на детските градини, „бабата с внуче" също е рядко явление. А колко от градските жители биха могли да кажат, че са заговорили някого в кварталното кафене? Колко от нас са водили непринудена комуникация офлайн?

Нашата самота има своя специфичност - тя е по-скоро женска самота, за разлика от цитираната по-горе мъжка самота в Япония. Това се дължи на високата и ранна заболеваемост и смъртност сред мъжете, но и не само. Проблемът е и в неравномерното развитие на страната поради бедността на регионите и изчезването на селата. Мъжкото население е принудено да напуска депресираните райони, където няма работа и перспективи. Жените, често още млади, остават без мъж.

В големите градове, високото ниво на образование сред жените, и в резултат на това по-развитите културни нужди, помагат за разцвета на женската самота. На изложби, концерти или кино често могат да бъдат срещнати жени, които посещават тези мероприятия сами. Напоследък започнаха да се появяват нови форми на преодоляване на самотата. Бързите срещи, тематичните вечери в различни заведения, организирането на различни събития, които целят събирането на повече хора накуп са плах опит от страна на хората да победят самотата.

Но...

Има ли лек за самотата?

Светът става все по-малък, по-свързан, по-претъпкан и иронично, все по-самотен за много от нас. Това е проблем с цял набор от нещастни последствия, не само за хората, които го преживяват, но и за обществото като цяло.

Капките Стресовитал ще ви помогнат да се справите с депресията, която е най-ппрекият път към самотата

Не е изненадващо, че психолозите са създали десетки интервенции, предназначени да се опитат да се справят с тази епидемия от самота. Използваните подходи са разнообразни, но могат да бъдат разделени, грубо казано, на четири различни категории.

Има интервенции, насочени към:

Подобряване на социалните умения. Някои изследователи твърдят, че самотата е преди всичко резултат на липсата на междуличностни умения, необходими за създаване и поддържане на взаимоотношения. Обикновено тези интервенции включват обучение на хората как да бъдат по-малко социално неудобни - да участват в разговор, да говорят по телефона, да дават и приемат комплименти, да се чувстват комфортно в периодите на мълчание и да общуват по позитивен начин невербално.

Подобряване на социалната подкрепа. Много самотни хора са жертви на променящи се обстоятелства. Тези подходи предлагат професионална помощ и консултиране на лишените от приятели и близки, хора, които нямат деца или пък са преживели скорошен развод.

Увеличаване на възможностите за социално взаимодействие. При този подход логиката е проста: ако хората са самотни, дайте им възможност да се срещат с други хора. Следователно този вид намеса се фокусира върху създаването на такива възможности чрез организирани групови дейности.

Промяна на неадаптивното мислене. Този подход може да изглежда изненадващ, а неговата обосновка е по-малко очевидна от другите подходи. Но последните изследвания разкриват, че с течение на времето, хроничната самота ни прави все по-чувствителни към и нащрек за отхвърляне и враждебност. В двусмислени социални ситуации самотните хора веднага мислят за най-лошото. Например, ако колегата Иван изглежда по-тих и далечен, отколкото напоследък, един самотен човек вероятно ще предположи, че е направил нещо, с което е обидил дистанцирания колега, и ще отиде да попита. Подобно взаимодействие трудно може да бъде сторено от по-активните или не чак толкова самотни хора.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000