0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да разберете дали имате депресия и какво да правите с нея?


Как да разберете дали имате депресия и какво да правите с нея?

Според СЗО от депресия страдат повече от 350 милиона души по света. Най-вече жените са засегнати от този здравословен проблем

Рискът от развитие на депресия след раждането е особено повишен. Ако заболяването не се лекува, то става хронично.

Животът в съвременния свят е пълен със стрес. Постоянно срещаме трудности у дома и на работата, здравни и семейни проблеми и конфликти с децата. Често изпитваме и липса на пари. Бързият ритъм на живот, физическото, емоционалното и психическото претоварване причиняват състояние на повишен стрес в организма. Ако това усещане не премине дълго време, тогава стресът постепенно преминава в депресия.

Как се развива депресия?

Депресията води до продължително чувство на безпокойство за бъдещи събития. Нормалното настроение се заменя с депресивно състояние, способността за изживяване на радост се намалява и вярата в собствените сили се губи. Мотивацията и желанието да се направи нещо са намалени. Отстрани изглежда, че човек просто е мързелив и не иска нищо. Тези промени обаче настъпват и на физическо ниво, тъй като в мозъка възниква химичен дисбаланс.

При продължителна депресия човек постоянно се дразни и не може да се справя с емоциите, които възникват от незначителните събития в неговия бит. Така постепенно се намалява комуникацията до минимум, тъй като депресираният индивид се дразни на близките или изпитва чувство на вина. Това води до самоизолация и допълнително изостря проблема.

Поръчайте сега билковите капки СТРЕСОВИТАЛ! Започнете редовен прием на Стресовитал и си спестете такива състояния, като депресия, безпокойство и безсъние

Концентрацията на вниманието, способността за запомняне и решаване на текущи проблеми е намалена. Усещането за безсилие, поради невъзможността да се справя с работата, води до още по-депресивно състояние. Налице е песимизъм и усещане за слабост заради невъзможността човек да се справя с отложените дела, които постепенно се натрупват. Сегашната ситуация започва да оказва натиск, тежестта изглежда непосилна.

Депресията засяга състоянието на имунната система

Защитните ѝ свойства са намалени, настинките и вирусните заболявания стават чести. Хроничните болести се изострят. Има болки в гърдите, нарушения на съня. Човек не може да заспи дълго време, върти се и се лута през нощта, събужда се уморен сутрин, което го прави уморен и неработоспособен през деня.

Ако това състояние продължи повече от два месеца, могат да възникнат мисли за самоубийство

По време на депресията в психиката се образуват защитни реакции. Те пречат да се види заобикалящата реалност такава каквато е, потискат чувствата и карат човека да се примири с текущото състояние. Те убеждават подсъзнанието, че депресираният не заслужава нищо по-различно и по-добро.

Как да различим депресията от лошо настроение?

1. Време. Депресията е продължителен процес и настроението може да се промени дори през деня. Ако лошото настроение не изчезне повече от две седмици и неща или хора, които преди са ви радвали, вече не ви носят щастие, най-вероятно това е депресия.

2. Отношение към себе си. Депресията се характеризира с връзка предимно към себе си, а не към другите. Ако сте разстроени от някаква външна ситуация, най-вероятно няма от какво да се притеснявате.

3. Отчуждение. По време на депресия не искате да споделяте чувствата си с никого, така че е трудно да се разпознае човек с такова разстройство в компанията. На публично място може да изглежда, че той се държи както обикновено, шегува се и се усмихва, но това е по-скоро външна защитна реакция, за да се дистанцира от другите. Напоследък дори се появи понятие като „усмихната депресия" - това казват за хората, които са се държали както обикновено, но в същото време са страдали от тежки мисли и неприятни усещания.

3 стъпки за справяне с депресията

Можете да излезете от депресивното състояние и сами. Основната цел е да поемете контрола над собственото си състояние и да си поставите малки, но конкретни цели.

Уникалната билкова комбинация СТРЕСОВИТАЛ се препоръчват от повечето лекари при депресия, паник атаки и безсъние.

Започнете работа с тялото и постепенно преминете към промяна на начина на мислене, освобождавайки се от нагласите, които ви пречат да живеете пълноценно.

Етап 1: Тяло

По време на депресия активността намалява, иска ви се да лежите или просто да седите на едно място. Постоянната умора и нежеланието да правите нещо водят до загуба на сила в мускулите, а непрекъснатият стрес предизвиква напрежение в тях.

Когато се движим, ние влияем на мозъчната дейност. Кръвта циркулира по-бързо, в нея се отделят ендорфини и серотонин - хормони, които подобряват настроението. Мускулите започват да работят, напрежението в тялото намалява. След отпускането на тялото тревожността изчезва и здравето се подобрява.

dfg.jpg

- Ходете повече. Качвайте се по стълбите, а не с асансьора. Вървете пеша до работата, вместо да пътувате с градския транспорт.

- Забавна музика и танци. Хубавите мелодии подтикват тялото да се движи в съответствие с ритъма. Започвате да чувствате, поемате контрол над движението и се зареждате с положителна енергия.

- Правете йога. Медитативната музика и основните упражнения за разтягане отпускат тялото. Така се облекчава напрежението и безпокойството.

- Опитайте се да се движите всеки ден. Първо започнете с 5-10 минути на ден и постепенно увеличавайте времето.

Етап 2: Емоции

Човек, който е депресиран, силно потиска чувствата и не си позволява да изпитва емоции. Това е причинено от различни реални или преувеличени страхове, които са се превърнали в навик.

Трябва да установите контакт със себе си, за да позволите на емоциите да се събудят.

- Водете дневник. Записвайте всички преживявания в него ежедневно. Правете го подробно. Помислете за обстоятелствата, при които те са възникнали. С течение на времето наблюдението ще се развива все повече и разбирането на чувствата ще се случи. Ще можете да поемете контрола над тях. Експертите съветват да се използва хартиен, а не електронен дневник.

- Изразявайте емоциите си. При депресия те са объркани и понякога човек дори не разбира как се чувства. Споделянето на емоциите помага да се научите как да ги изразявате, да разбирате какво чувствате в момента или как се случва връзката с някого.

- Говорете с близките. Депресивното състояние и нежеланието за общуване водят до развитието на мисли за собствената безпомощност и безполезност. Страховете нарастват още повече при депресия. Един прост „разговор от сърце" с любим човек, който ви желае доброто и разбира състоянието ви, помага да изразите чувствата си. Думите, изречени на глас, не изглеждат толкова истински, отколкото когато постоянно се въртят в главата.

- Не потискайте емоциите. Дайте си правото да ги изживеете.

Етап 3: Мислене

Не можете просто да щракнете с пръсти и да промените мисленето си. Ако нещо е досадно и не ви е приятно, тогава поне се преструвайте, че всичко е наред, отношението към ситуацията няма да я промени. Затова не е необходимо да променяте гледната точка диаметрално, а да правите корекции в мисленето си. Заменете негативните мисли с конструктивни.

План стъпка по стъпка

- Кажете „да" на несъвършенството. Ниската самооценка при депресия се подсилва от негативното мислене, което води до постоянно недоволство от себе си. Това се дължи на сравнението с другите. Примирете се и бъдете това, което сте.

- Обезличаване на вътрешния критик. Отрицателните чувства, като срам и вина, възникват при самообвиняване. При депресия се появяват повишени и неразумни изисквания към себе си. За да видите, че обвиненията са абсурдни, представете си вътрешния критик като мърморещ старец - постоянно мърмори и е недоволен от всичко. Абсурдният образ обезличава самообвиненията и им отнема властта.

Събудете щастието и постигнете душевен мир с помощта на капките Стресовитал!

- Премахнете фокуса на вниманието. При депресивно състояние всички мисли са концентрирани само върху себе си, едни и същи емоции се изживяват отново и отново. Променете вектора от себе си към хората около вас или събитията, които ви се случват. Наблюдавайте и проявете интерес към живота.

- Хвалете се често дори за най-малките постижения. Подсилете реакцията си на депресия с положителни емоции.

Източник: www.helpguide.org


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020